Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Νέα υψηλά αλλά και κόπωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Νέα υψηλά αλλά και κόπωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Το αισιόδοξο κλίμα συντηρείται και από τις έντονα ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στο εξωτερικό καθώς οι χρηματιστηριακοί βασικοί δείκτες αναφοράς σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης
Σχετικά Άρθρα
Το πρώτο τεστ με την πραγματικότητα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών του XA αναπτέρωσε το ηθικό των εμπλεκομένων οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών.
Τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Coca Cola ικανοποίησαν την αγορά δίνοντας παράλληλα και ένα αισιόδοξο τόνο για την συνέχεια της φετινής (και όχι μόνο) χρήσης.
Τα καλά νέα συνεχίστηκαν και στα μερίσματα καθώς οι ανακοινώσεις έδειξαν υψηλότερες μερισματικές διανομές από τις εκτιμήσεις υποστηρίζοντας έτσι το αφήγημα των καλών επιδόσεων με παράλληλη επιβράβευση των μετόχων.
Ως τώρα η εικόνα από τις τρεις εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη αλλά και όσες έχουν δώσει στοιχεία τζίρου για το 2023 μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις δεδομένων των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που έχει καταγραφεί.
Παράλληλα το επιτυχημένο ντεμπούτο του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ έχει εντείνει την κινητικότητα των κωδικών για την συμμετοχή τους στην επόμενη μεγάλη Δημόσια Προσφορά που αφορά τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ και η οποία προσδιορίζεται για τις αρχές Μαρτίου.
Το άνοιγμα και η συμμετοχή νέων κωδικών στις καθημερινές συναλλαγές συμβαδίζει πλέον σαν αριθμητικό μέγεθος με τα πολυετή υψηλά, τάση και συμμετοχή έχουν ευθυγραμμιστεί και ο τζίρος της αγοράς έχει σταθεροποιηθεί για 6 η συνεχόμενη εβδομάδα πάνω από το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ.
Το αισιόδοξο κλίμα συντηρείται και από τις έντονα ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στο εξωτερικό καθώς οι χρηματιστηριακοί βασικοί δείκτες αναφοράς σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης. Κινητήριος μοχλός των τάσεων στο εξωτερικό είναι οι οικονομικές επιδόσεις των εταιριών στο δ’ τρίμηνο. Με τα 2/3 των εταιριών του S&P να έχουν ανακοινώσει μεγέθη η τάση δείχνει αύξηση κερδών 2,9% για το δ’ τρίμηνο, κάτι που πολύ δύσκολα θα αλλάξει στην συνέχεια σηματοδοτώντας το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ανάκαμψης της εταιρικής κερδοφορίας.
Αν και τα νέα από τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου δεν ικανοποίησαν και μετακίνησαν την βελόνα των μειώσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο τα δυνατά στοιχεία για την απασχόληση και την κατανάλωση δείχνουν ότι παρά το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Επίσης, η μείωση που καταγράφεται πλέον σε σημαντικές πρώτες ύλες και στο φυσικό αέριο δημιουργεί αισιοδοξία για ταχύτερη αποκλιμάκωση των τάσεων στην συνέχεια της χρονιάς παρά τις όποιες γεωπολιτικές αναταράξεις.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε σχηματισμό συσσώρευσης σε υψηλά 13 ετών και η δυσκολία μιας δυνατής διαφυγής προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση είναι εμφανής καθώς οι εναλλαγές στους πρωταγωνιστές αποσβένουν εκατέρωθεν τις αναταράξεις.
Την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης πήρε βοήθειες από ΟΤΕ, Coca Cola, ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Μυτιληναίος, Eurobank και της Alpha Bank, υπάρχει δηλαδή μια μεταφορά ενδιαφέροντος που αντανακλάται στην ισορροπία του Γενικού Δείκτη.
Πέραν του ότι το φαινόμενο αυτό βγάζει «υγεία» αφού το μοτίβο «όλοι πάνω-όλοι κάτω» έχει αλλάξει, δίνει στην ρευστότητα την δυνατότητα παραμονής στην Αγορά αναζητώντας την επόμενη ανοδική ιδέα.
Επιπλέον ανακουφίζει την όποια κόπωση αναμενόμενα υπάρχει από το πολύμηνο ράλι καθώς η αγορά από τις 9 Οκτωβρίου και τις 1.105 μονάδες δεν έχει καταγράψει κάποια αξιόλογη διόρθωση.
Ενδεχομένως η ερχόμενη εβδομάδα να δώσει κάποιες μικρές ανάσες στην ανοδική τάση, το σενάριο μιας τοπικής διορθωτικής κίνησης έχει αποκτήσει προβάδισμα εκτονώνοντας την υπεραγορασμένη εικόνα της αγοράς.
Σε αυτό το σενάριο η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση δεν απειλείται όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες ενώ η συναλλακτική δύναμη θα εξεταστεί ως προς την δυναμική της προκειμένου να διαπιστωθεί το πέρας της διορθωτικής κίνησης.

Τα γεγονότα της εβδομάδας

Η Δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο ύψους 130 εκατ. ευρώ της Intralot ξεχωρίζει την εβδομάδα που ξεκινάει.
Η περίοδος εγγραφών θα λάβει χώρα μεταξύ 21 και 23 Φεβρουαρίου ενώ το εύρος απόδοσης θα ανακοινωθεί στις 20 Φεβρουαρίου.
Η Μυτιληναίος έχει την Τετάρτη ενημέρωση των αναλυτών για τις προοπτικές του 2024 ενώ από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης ο ΟΤΕ.
Την Τέταρτη επίσης είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ.
Στο εξωτερικό ξεχωρίζει η ανάγνωση των πρακτικών της FED το βράδυ της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου.
Ανακοινώσεις για τους δείκτες μεταποίησης σε Ευρώπη και Αμερική θα έχουμε την Πέμπτη ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Ιανουαρίου για την Ευρώπη (εκτ. ονομαστικός 2,8% και δομικός 3,3%).
Την ερχόμενη Παρασκευή η Γερμανία θα ανακοινώσει το πως κινήθηκε η οικονομία της στο δ’ τρίμηνο του 2023 με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναμένουν ύφεση 0,3%.
Στο μέτωπο των ανακοινώσεων κερδοφορίας δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ οι κυριότερες δημοσιεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα αφορούν τις Walmart, Palo Alto Networks, Home Depot (20/2), NVIDIA (21/2), Moderna (22/2) και Berkshire Hathaway (23/2).
Επισημαίνεται τέλος ότι η Δευτέρα είναι αργία για τις Αμερικανικές αγορές (ημέρα του Προέδρου).

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης