Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Έντονο παρασκήνιο - Οι σκληρές μάχες που άλλαξαν την κατάταξη στον FTSE 25 και οι μετοχές που κινδυνεύουν με έξοδο

Έντονο παρασκήνιο - Οι σκληρές μάχες που άλλαξαν την κατάταξη στον FTSE 25 και οι μετοχές που κινδυνεύουν με έξοδο
Μέχρι και 4 αλλαγές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα μπορούσαν να υπάρξουν στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών
Αν και κάπως νωρίς έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του FTSE 25. Ο οίκος FTSE Russell αναδιάρθρωσε τους δείκτες, αλλά οι ελληνικοί αναμένεται να αναθεωρηθούν τον προσεχή Απρίλιο.
Η μεγάλη άνοδος της αγοράς και κυρίως η εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει δημιουργήσει σενάρια για την επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών και κυρίως του FTSE 25, δηλαδή της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πραγματικά οι «μάχες» στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων είναι μεγάλες με νικήτριες τις τράπεζες που έχουν σκαρφαλώσει στη δεύτερη και τρίτη θέση πίσω από την Coca Cola.
Δεύτερη έχει περάσει η Eurobank και Τρίτη η Εθνική  αφήνοντας τέταρτο τον ΟΠΑΠ και στην πέμπτη θέση των ΟΤΕ που μάλλον είναι η πλέον αδικημένη μετοχή του ταμπλό.
Μυτιληναίος, Πειραιώς και ΔΕΗ είναι στις επόμενες θέσεις και μαζί με Alpha Bank και Jumbo συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.
Αν το Αεροδρόμιο περάσει στον FTSE 25, σενάριο που μάλλον θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο, η μετοχή που κινδυνεύει με έξοδο είναι η Quest που έχει και τη χαμηλότερη αποτίμηση μεταξύ των 25.

Είναι όμως η μόνη που κινδυνεύει με έξοδο;


Η απάντηση είναι όχι γιατί αν δούμε συνολικά τις αποτιμήσεις των εταιρειών θα δούμε πως η ΕΥΔΑΠ με 618 εκατ. ευρώ και η Σαράντης με 630 εκατ. ευρώ έχουν μικρότερη αποτίμηση από την Intrakat που αισίως έφτασε τα 819 εκατ. ευρώ και την Intralot που έχει αποτίμηση 740 εκατ. ευρώ.

Μία ακόμη μάχη δεν έχει κριθεί.


Η Autohellas έχει αποτίμηση 665 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΠ ο οποίος έχει ανοδική πορεία και αν δεν υπήρχε το θέμα με την Ερυθρά Θάλασσα ίσως ήταν ακόμη πιο ψηλά, έχει αποτίμηση 641 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να δούμε σημαντικές αλλαγές στην επικείμενη αναθεώρηση των δεικτών FTSE, που να αφορά ακόμα και σε 4 εισηγμένες εταιρείες.
Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν και φυσικά θα εξαρτηθεί η τελική κατάταξη από τη γενικότερη πορεία της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί πως έχει γίνει μία σημαντική αλλαγή και η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με το βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του τελευταίου μήνα και όχι με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας εργάσιμης που ίσχυε μέχρι τώρα.
Αυτό σημαίνει πως αν κάποιες εταιρείες έχουν βάλει στόχο την είσοδο στον FTSE 25 ή την παραμονή θα πρέπει να αρχίσουν σιγά-σιγά να «προσέχουν» τη μέση συνολική αποτίμηση που πρέπει να έχουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης