Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Γιατί «βρέχει» πακέτα στο Χρηματιστήριο – Σε ποιες μετοχές μπαίνουν ισχυροί παίκτες και σε ποιες ψάχνουν μετοχές

Γιατί «βρέχει» πακέτα στο Χρηματιστήριο – Σε ποιες μετοχές μπαίνουν ισχυροί παίκτες και σε ποιες ψάχνουν μετοχές
Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η επιστροφή στην κανονικότητα και η αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία
Σχετικά Άρθρα
Εκτός από την αύξηση του τζίρου στην αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις, παρατηρείται και κατακόρυφη αύξηση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, δηλαδή των λεγόμενων πακέτων.
Η αγορά διατηρεί την εξαιρετική της συμπεριφορά και αυτό φάνηκε και χθες, όπου μία αρνητική είδηση για τη ΔΕΗ, επηρέασε μόνο προσωρινά όλη την αγορά, οδηγώντας την όμως και σε μία φυσιολογική διόρθωση, αφού άλλωστε είχε συμπληρώσει 6 συνεχόμενες ανοδικές.
Μπορεί ο χθεσινός τζίρος να ήταν υψηλός λόγω της εισαγωγής του Αεροδρομίου Αθηνών στο Χ.Α. αλλά και στις προηγούμενες συνεδριάσεις υπήρξε ανάλογη αύξηση και επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η επιστροφή στην κανονικότητα και η αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Για παράδειγμα στη συνεδρίαση της Τρίτης 6/2 ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 173,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 48,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ξεχώρισαν τα πακέτα που έγιναν στη Eurobank μεταξύ 1,90 ευρώ και 1,93 ευρώ.
Συνολικά επί της μετοχής έγιναν 10 πακέτα συνολικού όγκου 7,6 εκατ. τεμαχίων.
Πληροφορίες από χρηματιστηριακά χέρια έκαναν λόγo για «δυνατά χέρια που άφησαν τις μετοχές και τις πήραν ακόμη πιο δυνατά χέρια», θέλοντας να δείξουν ότι οι ξένοι που αγόρασαν είναι πιο ισχυροί από αυτούς που πούλησαν.
Μάλιστα σημείωναν πως αυτοί που πούλησαν τις μετοχές έφυγαν με τεράστιο κέρδος.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο τζίρος ανήλθε στα 141,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων σε πακέτα έγιναν 24,7 εκατ. ευρώ.
Στη Eurobank έγιναν πάλι αρκετά πακέτα, αλλά υπήρξαν και τοποθετήσεις σε άλλες μετοχές όπως HelleniQ Energy.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ έγιναν στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, υπάρχουν ξένοι που θέλουν να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές και θέλουν να το κάνουν μέσω πακέτων προκειμένου να μη διαταράξουν την αγορά ή την εκάστοτε μετοχή. Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και άλλα βαριά χαρτιά είναι στην κορυφή των επιλογών τους.
Λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας πολλές φορές έχει παρατηρηθεί να αυξάνεται σημαντικά η μεταβλητότητα λόγω εισόδου ή εξόδου κάποιου επενδυτή με σημαντική θέση.
Σε άλλες μετοχές, ενδιαφέρον έχει η Τιτάν, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την αξία που έχει λόγω των έργων σε ΗΠΑ και Ελλάδα, αλλά και η ΕΧΑΕ, με στελέχη της αγοράς να αναφέρουν πως υπάρχουν επενδυτές που δεν βρίσκουν πακέτα μετοχών να αγοράσουν.
Μετά την εισαγωγή του Αεροδρομίου και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της αξίας των συναλλαγών, οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα βελτιώσει τα έσοδά της και άρα και τα κέρδη.
Με τη ρευστότητα που διαθέτει θα μπορέσει να συνεχίσει την πολιτική καλών διανομών στους μετόχους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης