Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Τα ρεκόρ συνεχίζονται, η συμμετοχή αυξάνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Τα ρεκόρ συνεχίζονται, η συμμετοχή αυξάνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Η αφύπνιση της αγοράς σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων είναι χαρακτηριστική της διάθεσης που υπάρχει η οποία έχει ενεργοποιήσει χαρτοφυλάκια με διαφορετικό προφίλ ρίσκου και ορίζοντα διακράτησης
Σχετικά Άρθρα
Η επιτυχής διάθεση των υφιστάμενων μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι το επιστέγασμα μιας συστηματικής προσπάθειας της Ελληνικής Αγοράς να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και να επιστρέψει στο χάρτη των ανεπτυγμένων αγορών.
Τα νούμερα συμμετοχής επενδυτών και συγκέντρωσης των κεφαλαίων επιβεβαιώνουν την επιτυχία του εγχειρήματος, ενδεχομένως να συνιστούν και ένα νέο επίπεδο αναφοράς σε άλλες προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων ή χρηματοδότησης εταιριών που έχουν έδρα την Ελλάδα.
Η ευκαιρία που παρουσιάζεται έχει δύο αποδέκτες: Αφενός το επενδυτικό κοινό με το οποίο ξανασυστήνεται η Ελληνική Αγορά αφετέρου με τις επιχειρήσεις.
Επόμενος μεγάλος δρομολογημένος σταθμός είναι η δημόσια προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς η οποία θα έχει με το μέρος της την ευνοϊκή παρακαταθήκη τόσο της πρόσφατης διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας όσο και την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για την πώληση των μετοχών του Ελ. Βενιζέλος.
Υποστηρικτικό για την ψυχολογία είναι επίσης και το χρηματιστηριακό περιβάλλον στο εξωτερικό με τους δείκτες να σημειώνουν πολυετή ιστορικά υψηλά ή κινούνται πολύ κοντά σε αυτά.
Όλα τα παραπάνω δεν περνούν καθόλου απαρατήρητα από το ταμπλό, η επίτευξη νέων υψηλών 13 ετών ήρθε με πανηγυρικό τρόπο με βασικό αρωγό της τάσης τον τραπεζικό κλάδο.
Οι πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσεις καθαρών κερδών διευκόλυναν την εκδήλωση φρέσκου αγοραστικού ενδιαφέροντος και ενδεχομένως έβαλαν και ένα στοιχείο σχετικών αποτιμήσεων που ανέδειξε περιπτώσεις με σημαντικές «εκπτώσεις» στα τρέχοντα επίπεδα. Σε δεύτερο χρόνο οι επιχειρηματικές ειδήσεις (ΒΟΑΚ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, κλπ) βοηθούν στην διάχυση του ενδιαφέροντος και την ανακύκλωση της ρευστότητας της Αγοράς ενώ έντονη δραστηριότητα παρατηρείται και σε ξεχασμένες περιπτώσεις εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης αυξημένου ειδικού ρίσκου.
Η αφύπνιση της αγοράς σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων είναι χαρακτηριστική της διάθεσης που υπάρχει η οποία έχει ενεργοποιήσει χαρτοφυλάκια με διαφορετικό προφίλ ρίσκου και ορίζοντα διακράτησης.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επέστεψε σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών από την συνεδρίαση της Πέμπτης ωστόσο αυτό δεν πτόησε τους Αγοραστές να ξεκινήσουν στην συνεδρίαση της Παρασκευής με ανοδικό χάσμα τιμών (1.376 – 1.384) παρά την επίτευξη υψηλών 13 ετών. Θεωρητικά πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε ένα ανοδικό ξέφωτο τιμών το οποίο έχει όριο τις 1.468 μονάδες.
Ωστόσο επειδή η προβολή αυτής της αντίστασης έρχεται από το 2011 θα καθιστούσαμε ιδιαίτερα επισφαλή την πρόβλεψη αυτή λόγω της αναντιστοιχίας των επιπέδων του Γενικού Δείκτη και των κεφαλαιοποιήσεων των δύο περιόδων.
Οι υπερτιμημένες ζώνες πλέον εκτός από το ημερήσιο διάγραμμα παρατηρούνται και στα εβδομαδιαία και στα μηνιαία διαγράμματα τιμών.
Η αποφόρτιση των ταλαντωτών σε παρόμοιες διαγραμματικές συγκυρίες στο
παρελθόν δεν έγινε άμεσα ωστόσο η τριπλή συμφωνία των περιόδων θα βάλει βραχυπρόθεσμα ένα στοιχείο κορεσμού της ανοδικής δυναμικής.
Ίσως μια συσσώρευση που θα «χωνέψει» τα πρόσφατα υψηλά και τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους να συγκεντρώνει βραχυπρόθεσμα τις περισσότερες πιθανότητες του διαγραμματικού σεναρίου κίνησης του Γενικού Δείκτη.
Η ειδησεογραφία στο εξωτερικό κυριαρχείται την ερχόμενη εβδομάδα από την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ. Στις κυριότερες εταιρίες που θα δημοσιεύσουν μεγέθη επισημαίνουμε: Caterpillar, Estee Lauder, McDonalds, Palantir (05/02), Amgen, Spotify, Ford Motors, Gilead (06/02), Alibaba, Paypal, Walt Disney, Uber (06/02), Phillip Morris, Pinterest (07/2) και Pepsi (08/2).
Στο εσωτερικό εκτός από την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την προσεχή Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ξεχωρίζει την ίδια μέρα (07/02) η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo με θέμα την έγκριση προμερίσματος χρήσης 0,60 ευρώ/μετοχή.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης