Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζουν επιλεκτικά οι επενδυτές – Οι τράπεζες και τα μικρομεσαία που ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζουν επιλεκτικά οι επενδυτές – Οι τράπεζες και τα μικρομεσαία που ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Το κλίμα παραμένει καλό στην Ελλάδα. Συντηρείται από την πορεία της δημόσιας εγγραφής του Ελ.Βενιζέλος, από το τεράστιο ενδιαφέρον που είδαμε χθες για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, από τα καλά θεμελιώδη και τις προοπτικές των εταιρειών, που οδηγούν σε αναβαθμίσεις από τους αναλυτές και από το ενδιαφέρον που φαίνεται ότι υπάρχει και για την πώληση του 20% της Πειραιώς. Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν σταθεροποιητικά προς ήπια υψηλότερα και ακολουθούμε και εμείς στο ξεκίνημα. Στη FED το βράδυ θα είναι τα βλέμματα και στις δηλώσεις προκειμένου οι επενδυτές να καταλάβουν πότε θα αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια. Ξεχωρίζει η Πειραιώς και κινείται και πάλι σε νέα υψηλά, η Alpha Bank και η ΔΕΗ. Από το υπόλοιπο ταμπλό Δομική Κρήτης, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΚΤΕΡ και Κλ.Ναυπάκτου.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Δικαστής του Ντελαγουέαρ αποφάσισε υπέρ των επενδυτών που αμφισβήτησαν το πακέτο αμοιβών του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, ύψους 56 δισ. δολαρίων, για την Tesla ως υπερβολικό, όπως προκύπτει από δικαστική κατάθεση. Σύμφωνα με τον Guardian, ο δικαστής διαπίστωσε ότι η αποζημίωση του Musk καθορίστηκε ακατάλληλα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και ακύρωσε το πακέτο. Εάν η απόφαση επιβιώσει από ενδεχόμενη έφεση, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla θα πρέπει να καταλήξει σε ένα νέο πακέτο αποζημίωσης για τον Musk.

Αυτά συμβαίνουν σε σοβαρές αγορές. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε ακόμα εκατομμύρια μίλια μακριά από τέτοιες αποφάσεις. Περνάνε εκατομμύρια αμοιβών, πακέτα διάθεσης δωρεάν μετοχών σε εταιρείες με ζημιές και πολλά ακόμα χωρίς να ιδρώνει το αυτί των αρμόδιων αρχών, παρά τις οχλήσεις κατά καιρούς από επενδυτές. Άντε και στα δικά μας μία μέρα.

ΑΔΜΗΕ (απάντηση): Έχει όλα τα φόντα να ακολουθήσει την αγορά. Τώρα αν μπορεί να έχει την πορεία της ΔΕΗ, αυτό θα μπορούσε να γίνει έως ένα βαθμό, γιατί τα έσοδα και τα κέρδη επηρεάζονται από το WACC. Η τρέχουσα αποτίμηση είναι εξαιρετικά χαμηλή και όπως έχουμε ξαναγράψει μας κάνει εντύπωση ο όγκος τεμαχίων που βγαίνει από τους πωλητές, αν και ο γνωστός ξένος που ήταν πωλητής, έχει μηδενίσει. Με τέτοια δίκτυα που φτιάχνει και τέτοιο ενδιαφέρον που υπάρχει για συμμετοχή σε αυτά, αλλά και με τα αποτελέσματα που ήδη έχει εμφανίσει στο εννεάμηνο, θα έπρεπε ήδη να ήταν κοντά στα 3 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Πακέτο 100 χιλ. τεμαχίων έκανε στο ξεκίνημα. Στα 23,7 ευρώ και στο +1,28%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με άνοδο και πάνω από τα 1,61 ευρώ η ΑΛΦΑ και στα 3,68 ευρώ η ΠΕΙΡ. Σταθεροποιητικά οι άλλες δύο συστημικές.

ΑΕΕΑΠ: Είχαμε δύο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις. Η μία από την Trade Estates ότι προχωράει σε μία μεγάλη επένδυση στον Ασπρόπυργο με τη μητρική ΙΚΕΑ για διανομή προϊόντων σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Είναι επένδυση 70 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο. Η δεύτερη έρχεται από την Orilina και αφορά τις κατοικίες στο Ελληνικό. Έλαβε οικοδομική άδεια και η κατασκευή του συγκροτήματος των 20 πολυτελών κατοικιών θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα έργα για να γίνουν θέλουν βοήθεια και άλλων εταιρειών. Αν τώρα προσθέσετε και όσα διαβάζουμε καθημερινά, για μεγάλα και μικρά έργα, το ανεκτέλεστο των κατασκευαστικών, οι όγκοι τσιμέντου που θα χρειαστούν, τα σίδερα που θα χρησιμοποιηθούν, αυξάνονται…

ΕΚΤΕΡ (απάντηση): Η στήλη περιμένει τα διπλάσια κέρδη για το σύνολο της χρήσης 2023 σε σύγκριση με αυτά που είδαμε στο εξάμηνο. Αυτό μας έχουν μεταφέρει αξιόπιστες πηγές. Δηλαδή η αποτίμηση θα αποδειχθεί αστεία. Σημειώνουμε όμως τη μεταβλητότητα που έχει παρατηρηθεί στα κέρδη της εισηγμένης στο παρελθόν και μπορεί να επηρεάζει κάποιους επενδυτές αλλά και το μεγάλο ράλι που έχει προηγηθεί. Καλό είναι να κάνει σκαλοπάτια και να «χωνεύεται» η άνοδος. Σε νέα πολυετή υψηλά και πάλι η μετοχή και στα 4,57 ευρώ με άνοδο 4,34%.

INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL: Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,98 ευρώ ανά μετοχή και έτσι μετά την επιστροφή το μετοχικό κεφάλαιο θα υποχωρήσει στα 25,2 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα δόθηκαν με ένα μικρό discount. Υπήρξε και πάλι μία αντίδραση μετόχου, για το τίμημα που λαμβάνει ο βασικός μέτοχος και το οποίο όπως έχει γράψει το ΒΝ είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που θα λάβουν οι άλλοι μέτοχοι. Δικηγόρος απάντησε στο μέτοχο πως έγιναν όλα νόμιμα. Προφανώς και αυτήν την απάντηση θα έδινε, αφού είναι της εταιρείας. Όμως, όταν ο βασικός μέτοχος διαπραγματεύεται για όλους και παίρνει περισσότερα αυτός, δεν το λες νόμιμο.

ΜΕΖΖ: Σε νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται και πάλι το άνοιγμα των μετοχών. Τεράστια τα κέρδη για όσους έχουν κρατήσει και έχουν δει το έργο μέχρι σήμερα. Ίσως θα έπρεπε να στείλει μία επιστολή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ενημερώσουν οι εταιρείες για όσα γράφονται και ακούγονται, έστω και αν είναι στην Εναλλακτική Αγορά, που οι κανόνες είναι πιο χαλαροί.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Συνεχίζει και αυτή σε νέα υψηλά και ξεπέρασε και τα 4 ευρώ. Στα 64 εκατ. ευρώ η αποτίμηση!

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης