Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Σε νέα υψηλά 10 ετών με επιλεκτικές τοποθετήσεις και στηρίξεις από το εξωτερικό

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Σε νέα υψηλά 10 ετών με επιλεκτικές τοποθετήσεις και στηρίξεις από το εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με σημαντική άνοδο άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Η συμπεριφορά της δική μας αγοράς παραμένει εξαιρετική. Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες διορθώσεις. Έχουμε μπροστά μας μία καλή αντίσταση την οποία την είχαμε συναντήσει το 2014. Θυμάστε τι ακολούθησε μετά και πόσο βυθίστηκε η αγορά. Εκεί γύρω από τις 1.400 μονάδες για να το στρογγυλέψουμε είναι ένα κρίσιμο σημείο. Προφανώς και χρειαζόμαστε καταλύτες για να το ξεπεράσουμε.

Υπάρχουν όμως και θα τους συναντήσουμε στο μέλλον. Επιπλέον, βλέπουμε πως οι εισηγμένες πάνε από το καλό στο καλύτερο, άρα οι δείκτες αποτίμησης δεν έχουν φουσκώσει. Η αγορά μας έχει περιθώρια ανόδου και αν έρθουν και οι ροές από το εξωτερικό (όταν μπούμε στη λίστα παρακολούθησης) ίσως δούμε τρομερές κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση διαχειριζόμαστε το κεφάλαιό μας με προσοχή και ανάλογα με το ρίσκο που θέλει ο κάθε επενδυτής να πάρει. Η στήλη πάει με τα θεμελιώδη.

Με άνοδο 0,5% ο Γ.Δ. μετά από λίγα λεπτά συνεδρίασης και σε νέα υψηλά 10 ετών. Με δύναμη ξεκίνησε ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει δικαίωμα να ονειρεύεται καλύτερες τιμές, καλή κίνηση από ΕΛΧΑ, ΒΙΟ και ΠΕΙΡ. Η ΔΕΗ με μικρή άνοδο. Μικρές απώλειες για ΤΕΝΕΡΓ και ΕΥΔΑΠ.

ΔΕΗ: Θα παραμείνει στο επίκεντρο και σήμερα μετά την καταγραφή χθες νέων πολυετών υψηλών. Οι στόχοι είναι σημαντικά υψηλότερη των αναλυτών και επειδή χθες δεν είδαμε κάποια μεγάλη κίνηση, θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε μία συνέχεια. Έχει συμπληρώσει πάντως 4 ανοδικές και από την αρχή του έτους έχει άνοδο 11,83%. Οι αναλυτές είναι θετικοί και βλέπουν μέρισμα το 2026 έως 1,10 ευρώ ανά μετοχή. Για το 2023 τα κέρδη αναμένονται στα 200 εκατ. ευρώ και το μέρισμα γύρω από 0,20 ευρώ με κάποιους αναλυτές να περιμένουν και κάτι παραπάνω. Για εξαγορές η διοίκηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ενώ είπε πως θα μπορούσε να βγει για ομόλογο στις αγορές. Στα 12,50 ευρώ και στο +0,16%.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Θα τραβήξει και η συγκεκριμένη μετοχή βλέμματα, αφού αύριο ο όμιλος δημοσιεύει ενημέρωση για τα αποτελέσματα 2023. Η Optima Bank περιμένει EBITDA 995 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης αυξημένα κατά 21% και καθαρά κέρδη 591 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 27%. Η Piraeus Sec. περιμένει EBITDA 1,006 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 626 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 34%. Επίσης περιμένει μέρισμα 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ πέρυσι και επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή. Η Euroxx εκτιμά πως θα πιάσει τον στόχο του 1 δισ. ευρώ EBITDA και περιμένει καθαρά κέρδη 600 εκατ. ευρώ με τον δείκτη net debt/EBITDA να είναι στις 1,7 φορές. Στα 39,40 ευρώ και στο +0,51%.

AUTOHELLAS: Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση του ομολόγου. Η εταιρεία άντλησε με χαμηλό επιτόκιο 4,25% 200 εκατ. ευρώ και προχωρά στην αποπληρωμή δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Γράφουμε χαμηλό επιτόκιο, γιατί το ομόλογο είναι χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ η εταιρεία είχε τραπεζικά δάνεια από αυτό επιτόκιο και μέχρι πάνω από 5% με εξασφαλίσεις. Στο 100 βγαίνουν οι αγοραστές.

ΟΤΕ: Κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά του. Αναστήθηκαν άλλες κι άλλες. Εδώ τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά. Ακόμα και αναλυτές που δίνουν σχετικά χαμηλές τιμές στόχους, δίνουν εκτίμηση για μονοψήφιο p/e, χαμηλή μόλχευση και καλό μέρισμα. Στα 13,19 ευρώ και στο +1,15%.

INTRACOM: Προς νέα υψηλά και η συγκεκριμένη και είναι πάλι αυτή που ξεχωρίζει στα πρώτα λεπτά από τα μικρομεσαία. Στα 3,59 ευρώ και στο +1,99% με όγκο 45 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΑΘ: Κάποια στιγμή θα βρει και αυτή το δρόμο της. Προφανώς και έχει ταλαιπωρήσει και έχει κουράσει. Να έχεις τέτοιο ισολογισμό και να πληρώνεις την αδιαφορία του βασικού μετόχου αλλά και της διοίκησης να έρθει πιο κοντά με τον επενδυτή. Κυρίως πληρώνει και το γεγονός ότι δε ζήτησε αυξήσεις στα τιμολόγια. Όμως λογικά κάποια στιγμή θα δούμε και εδώ αύξηση.

ΑΔΜΗΕ: Άλλη αδικημένη μετοχή. Να βλέπουν τη δίκαιη τιμή 1 ευρώ πιο πάνω από τα επίπεδα που είναι τώρα και να βγαίνουν χιλιάδες κομμάτια προς πώληση. Καλό ξεκίνημα σήμερα και ενισχύεται άνω του 1,5%.

INTRALOT: Παραμένει εξαιρετική η συμπεριφορά της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης