Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πως σχολιάζουν οι αναλυτές το νέο business plan της ΔΕΗ – Τι λένε για μέρισμα, δανεισμό και εξαγορές

Πως σχολιάζουν οι αναλυτές το νέο business plan της ΔΕΗ – Τι λένε για μέρισμα, δανεισμό και εξαγορές
Μέρισμα 1 ευρώ και πάνω βλέπουν οι αναλυτές το 2026 – Εφικτοί οι νέοι στόχοι και άνω των εκτιμήσεων
Σχετικά Άρθρα
Εξαιρετικά θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές μετά την παρουσίαση του νέου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Λονδίνο από τη διοίκηση της επιχείρησης.
Ο πήχης για τα EBITDA του 2026 ανέβηκε στα 2,3 δισ. ευρώ και η Eurobank Equities σχολιάζει πως είναι υψηλότερος ο στόχος κατά 35% από τη δική της εκτίμηση!
Αναφορικά με την κερδοφορία και τη διανομή μερισμάτων, οι αναλυτές αναλύουν τα ποσοστά διανομής που ανέφερε η ΔΕΗ με την κερδοφορία που υποσχέθηκε.
Έτσι η Piraeus Securities σημειώνει πως με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023 που είναι στα 200 εκατ. ευρώ και τη διανομή του 35% των κερδών το εκτιμώμενο μέρισμα είναι στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
Η Beta αναφέρει πως περιμένει 0,14-0,18 ευρώ.
Για το 2026 η Piraeus Sec. αναφέρει πως η διοίκηση της ΔΕΗ περιμένει κέρδη 700-800 εκατ. ευρώ και με διανομή 55% το εκτιμώμενο μέρισμα είναι 1,10 ευρώ ανά μετοχή περίπου.
Οι αναλυτές επίσης σχολιάζουν και τη μόχλευση η οποία λόγω των αυξημένων EBITDA και του υψηλού επενδυτικού προγράμματος, θα παραμείνει περίπου στις 3,5 φορές ενώ από το 2028 θα βάλει η ΔΕΗ προτεραιότητα την απομόλχευση.
Η Piraeus έχει τη μετοχή στη λίστα με τις κορυφαίες της επιλογές και αναφέρει πως θα επανέλθει με επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της. 
Η Euroxx αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η διοίκηση δεν απέκλεισε την πιθανότητα να βγει στις αγορές για δανεισμό καθώς η εταιρεία θα έχει επίσης ανάγκη να αναχρηματοδοτήσει δύο ομόλογα που λήγουν το 2026 και το 2028.
Στο σκέλος των εξαγορών και των συγχωνεύσεων ο CEO, Γεώργιος Στάσσης ανέφερε πως μετά την εξαγορά της ENEL Romania, η ΔΕΗ εστιάζει στην οργανική ανάπτυξη χωρίς όμως να αποκλείει το σενάριο μικρής κλίμακας εξαγορών αν υπάρξουν ελκυστικές ευκαιρίες.
Η Optima Bank σχολιάζει πως οι νέοι στόχο είναι σημαντικά υψηλότεροι των προηγούμενων και έθεσε τη μετοχή υπό αναθεώρηση και σύντομα θα επανέλθει με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις και τιμή στόχο.
Αναφέρει πως οι στόχοι που παρουσίασε είναι εφικτοί και η μόχλευση που έχει τώρα είναι χαμηλή και προσφέρει μεγάλο περιθώριο για αύξηση χρέους.
Εκτός από τη μελλοντική ανάπτυξη, η ΔΕΗ πρόκειται να επαναφέρει την πολιτική διανομής μερισμάτων, προσφέροντας σημαντικές μερισματικές αποδόσεις μεσοπρόθεσμα: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το μέρισμα για τη χρήση 2023 μπορεί να φθάσει τα 0,30 ευρώ (περίπου 2,5% μερισματική απόδοση) και έως και 1,0 ευρώ/μετοχή έως το 2026 (8% μερισματική απόδοση).

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης