Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ποιοι αγοράζουν ΜΕΖΖ και σπρώχνουν στο limit up και σε νέα ιστορικά υψηλά τις μετοχές - Πού οφείλεται η άνοδος

Ποιοι αγοράζουν ΜΕΖΖ και σπρώχνουν στο limit up και σε νέα ιστορικά υψηλά τις μετοχές - Πού οφείλεται η άνοδος
Έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των 4 εταιρειών στις τελευταίες συνεδριάσεις
Σχετικά Άρθρα
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς να έχουν «κάλυψη» από εγχώριους ή ξένους αναλυτές, εκεί χαμηλά στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων αρκετές εταιρείες έχουν προσφέρει συγκινήσεις και μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές που δεν βλέπουν μόνο 10-20 εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το ΒΝ έχει αναφερθεί αρκετές φορές στις μετοχές ΜΕΖΖ, τις εταιρείες δηλαδή που κατέχουν ομολογίες μέσης και χαμηλής διαβάθμισης και προέκυψαν από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Χθες ήταν μία ημέρα που πάλι τράβηξαν τα βλέμματα, καθώς σε επίπεδο κλεισίματος και οι 4 μετοχές της κατηγορίας έκλεισαν σε ιστορικό υψηλό και «κλειδωμένες» με ανεκτέλεστα στο limit up.
Δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που προσπαθούσαν να βρουν το λόγο της ανόδου.
Πριν λίγο καιρό, η Cairo ήταν αυτή που ξεκίνησε να καταγράφει μία ανοδική κίνηση, η οποία συνεχίστηκε χθες και οδήγησε τον τίτλο σε ιστορικό υψηλό.
Η Cairo είναι η μόνη από τα ΜΕΖΖ που δεν έχει δώσει επιστροφή κεφαλαίου, καθώς η δομή της είναι διαφορετική από τις άλλες και οι πληρωμές έρχονται αργότερα.
Έτσι πολλοί σκέφτηκαν ότι μπορεί να ήρθε η ώρα της και κάποιοι να τοποθετούνται.
Από την άλλη η Phoenix ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα να έχει τοποθετήσεις και χθες έφτασε και αυτή σε ιστορικά υψηλά (σε προσαρμοσμένη βάση).
Ακολούθησαν την κίνηση Galaxy και Sunrise.

Πάλι κάποιοι επενδυτές άρχισαν να θεωρούν πως η κίνηση έχει να κάνει με τις πληρωμές που έχουν γίνει και κάποιες ήδη δείχνουν ότι μπορούν να επαναλάβουν τις περσινές διανομές.
Άλλοι θεώρησαν πως ίσως έχουν λάβει κάποια έξτρα πληρωμή και δώσουν έκτακτη διανομή.
Πηγές που γνωρίζουν μετέφεραν στο ΒΝ πως είναι αρκετά νωρίς κάποιοι να τοποθετούνται για τη διανομή, που πάλι αν θα γίνει, θα γίνει στα τέλη του 2024, ενώ απέκλειαν κάποια έκτακτη.
Υπενθυμίζεται πως η απόδοση των επιστροφών του 2023 ξεπέρασε το 20%.
Κάποιες άλλες πηγές που το ΒΝ θεωρεί αξιόπιστες αναφέρουν πως πριν από λίγες μέρες έγιναν παρουσιάσεις σε θεσμικούς από την Cairo και ακολούθησαν τοποθετήσεις.
Αυτή η εξέλιξη είναι αρκετά σημαντική.

Εκτός του ότι τοποθετούνται μεγαλύτεροι παίκτες στις μετοχές, επιβεβαιώνονται και οι θετικές προοπτικές.
Αν δηλαδή οι διοικήσεις κάποιων ΜΕΖΖ παρουσιάζουν τις προοπτικές, προφανώς αυτές είναι θετικές και άρα θέλουν να δείξουν στους υποψήφιους επενδυτές πως υπάρχουν περιθώρια ανόδου.
Αυτός είναι σύμφωνα με πληροφορίες ένας βασικός λόγος της ανόδου των μετοχών, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και κάτι άλλο που όμως αν υπάρχει το γνωρίζουν ελάχιστοι.
Οι μετοχές κλείδωσαν με περιορισμένους όγκους, εξέλιξη που δείχνει πως δεν υπάρχουν πολλές μετοχές να καλύψουν τη ζήτηση στα τρέχοντα επίπεδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις βασικοί μέτοχοι της Galaxy είναι η Schooner Capital με 15,32%, το ΤΧΣ με 8,99%, ο John Paulson με 5,61% και η Reggeborgh με 5,55%. Αντιστοίχως, οι μέτοχοι της Sunrise είναι το ΤΧΣ με 27%, ο John Paulson με 18,62%, το Helicon με 9,98% και η Schooner Capital με 5,5%.
Στη Phoenix μετέχει με 27% το ΤΧΣ, με 18,62% o John Paulson και με 5,638 ο Aristotelis Mistakidis.
Τέλος στην Cairo, η Fairfax έχει το 33,48% και η Waterwheel Capital με 10,42%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης