Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Το… φαινόμενο Jumbo – Προσδοκίες για υψηλό συνολικό μέρισμα και το 2024 και τι χαρές έχει προσφέρει στους μετόχους

Το… φαινόμενο Jumbo – Προσδοκίες για υψηλό συνολικό μέρισμα και το 2024 και τι χαρές έχει προσφέρει στους μετόχους
Το ταμείο στο τέλος του 2023 ήταν στα 431 εκατ. ευρώ, παρά τη διανομή μερισμάτων 400 εκατ. ευρώ, την αποπληρωμή δανείου 200 εκατ. ευρώ και τις επενδύσεις
Σχετικά Άρθρα
Σε φαινόμενο με μοναδικές αποδόσεις στους μετόχους εξελίσσεται η μετοχή της Jumbo, αφού από τις αρχές του 2020 και παρά τη μεγάλη κρίση που πέρασε ο όμιλος λόγω της πανδημίας, 4 χρόνια μετά είναι πιο δυνατός και οι πιστοί μέτοχοί του ευχαριστημένοι.
Ακόμα και για όσους επένδυσαν λίγο πριν την πανδημία και είδαν στη συνέχεια την αγορά να βυθίζεται και τη μετοχή να κατρακυλάει από τα 18 ευρώ στα 10 ευρώ, σήμερα έχουν μεγάλο κέρδος.
Επιπλέον, η εταιρεία βγήκε πιο δυνατή και είναι από τις λίγες που μειώνουν τιμές και δεν ακολούθησαν τον πόλεμο των αυξήσεων.
Το μεγάλο αυτό κέρδος δεν προέρχεται μόνο από την κατά 40% άνοδο της μετοχής σε αυτό το διάστημα αλλά και από τις συνολικές διανομές μερισμάτων ύψους 5,47 ευρώ (καθαρή μετά το φόρο) που αντιστοιχούν σε απόδοση 30% για όσους επένδυσαν το 2020 πριν την πανδημία.
Σημειώνεται πως στο ίδιο διάστημα ο Γ.Δ. έχει απόδοση 45% και η απόδοση της Jumbo θα έχει συνέχεια αφού τον Μάρτιο θα λάβουν μικτά άλλα 0,6 ευρώ και κάποια στελέχη της αγοράς βλέπουν πως το ταμείο παραμένει γεμάτο και περιμένουν υψηλή απόδοση και φέτος.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη διοίκηση το ταμείο στο τέλος του 2023 ήταν στα 431 εκατ. ευρώ, παρά τη διανομή μερισμάτων 400 εκατ. ευρώ, την αποπληρωμή δανείου 200 εκατ. ευρώ και τις επενδύσεις!
Ο Mr Jumbo, έχει πει στους μετόχους πως το ταμείο που χρειάζεται είναι 20% του τζίρου.
Με τζίρο 1,08 δισ. ευρώ το 2023 χρειάζεται περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Θα διανείμει 82 εκατ. ευρώ, άρα μένουν εύκολα άλλα 150 εκατ. ευρώ (πάνω από 1 ευρώ ανά μετοχή), χωρίς να υπολογιστούν οι φετινές ελεύθερες ταμειακές ροές.
Επομένως, το μέρισμα για το 2024 είναι πιθανό και φέτος η εταιρεία να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, όπως έκανε και το 2023.
Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν σημαντικά κάτω από 2 ευρώ συνολικό μέρισμα, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε αρκετά υψηλότερο, αλλά ίσως όχι τα σχεδόν 3 ευρώ που έδωσε το 2023.
Οι αναλυτές έχουν μείνει ικανοποιημένοι από όσα ανακοίνωσε την Δευτέρα η διοίκηση και επαναδιατυπώνουν τη θετική τους στάση για τη μετοχή.
Η Piraeus Securities επανέλαβε τη σύσταση Outperform με τιμή στόχο 32,80 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 30% περίπου.
Μία εκ των κορυφαίων της επιλογών έχει χαρακτηρίσει η Eurobank Equities τη μετοχή με τιμή στόχο 30,1 ευρώ.
Η Beta περιμένει καθαρά κέρδη λίγο κάτω από 300 εκατ. ευρώ το 2023 και σημειώνει πως το p/e είναι 11,7 φορές, αλλά ίσως επηρεαστεί η μετοχή από τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την αύξηση του μεταφορικού κόστους.
Να σημειωθεί πως η Jumbo πέτυχε αύξηση πωλήσεων 14% με δύο μεγάλα καταστήματα κλειστά για 4 μήνες λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα στην περιοχή παραμένει μειωμένο ακόμα και σήμερα.
Για το 2024 σχεδιάσει άνοιγμα 3 υπερκαταστημάτων στη Ρουμανία και 1 στην Κύπρο.
Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως το 2024 θα έχει υψηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξηση πωλήσεων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης