Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με χαμηλό τζίρο και λίγους πρωταγωνιστές

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών με χαμηλό τζίρο και λίγους πρωταγωνιστές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Οριακά ανοδικό το άνοιγμα των αγορών της Ευρώπης και λίγο αργότερα γύρισε σε οριακά πτωτικό. Η εγχώρια αγορά έχει συμπληρώσει 7 συνεχόμενες ανοδικές και είναι σε πολυετή υψηλά. Ό,τι και να κάνει σήμερα είναι δικαιολογημένο. Τεχνικά, αναλυτές βλέπουν τις 1.400 μονάδες. Οι τράπεζες θα είναι και σήμερα στο επίκεντρο καθώς βρίσκονται κοντά στην έγκριση για διανομή μερίσματος. Με χαμηλό τζίρο ξεκίνησε η συνεδρίαση και με διαθέσεις διόρθωσης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απώλειες για όλες τις συστημικές περίπου 1% χωρίς όμως ιδιαίτερους όγκους. Νομίζουμε πως οι τράπεζες θα πάρουν την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές για διανομή μερίσματος και έως ένα μεγάλο βαθμό αυτό έχει προεξοφληθεί από την αγορά.

ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το αεροδρόμιο εισέρχεται στο Χ.Α.. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εισαγωγή εταιρείας και για τη στήλη είναι εμβληματική εισαγωγή. Δεν είναι απλά μία μεγάλη εισηγμένη που μπαίνει στο Χ.Α. κάτι που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια, αλλά και ότι ο κλάδος του τουρισμού αποκτά και άλλον εκπρόσωπο. Είναι ο κλάδος που στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας και ουσιαστικά είχαμε μόνο την Aegean να τον εκπροσωπεί. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες εισαγωγές. Στο 19% θα είναι η διασπορά μετά τη διάθεση των μετοχών του Ελλ.Δημοσίου.

Το 2022 το αεροδρόμιο είχε τζίρο 476,8 εκατ. ευρώ από 382,2 εκατ. ευρώ το 2021, EBITDA 328,3 εκατ. ευρώ από 282,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 168 εκατ. ευρώ από 158,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν στα 5,60 ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν στα 967,8 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 390 εκατ. ευρώ. Το 2022 έδωσε 201 εκατ. ευρώ ή 6,7 ευρώ ανά μετοχή μέρισμα. Σημειώνουμε πως έχει αποφασιστεί split της μετοχής και είναι σωστό γιατί με τα παραπάνω η τιμή εισαγωγής θα ήταν με πρόχειρους υπολογισμούς 100 ευρώ, αλλά τώρα μάλλον θα είναι κοντά στα 10 ευρώ (μετά το split).

ΟΤΕ: Πέριξ των 13 ευρώ η μετοχή και δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά. Διατηρεί την ίδια εικόνα με αυτή του 2023. Για να δούμε πότε θα αποκτήσει μία καλύτερη αποτίμηση, την οποία φυσικά και δικαιολογεί.

JUMBO: Με όγκο 3 τεμάχια την άνοιξαν στο -1,12% και στα 24,74 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συνεχίζουν οι αγοραστές να μαζεύουν την προσφορά πάνω από τα 14 ευρώ.

MOTOR OIL: Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο όγκο η μετοχή υποχωρεί 2,31%.

AVAX: Σε διαπραγμάτευση από σήμερα 4 εκατ. νέες μετοχές οι οποίες διατέθηκαν δωρεάν σε στελέχη της εταιρείας.

AUTOHELLAS: Πέριξ του 4,5% λένε στελέχη της αγοράς θα διαμορφωθεί το επιτόκιο για το ομόλογο, του οποίου η δημόσια εγγραφή ξεκινάει μεθαύριο. Έως 200 εκατ. ευρώ η έκδοση και οι πληροφορίες λένε πως θα πάει πολύ καλά.

ΝΕΡΑ: Με αυτά τα τιμολόγια ρεύματος, οι μετοχές του κλάδου θα συνεχίσουν να πληρώνουν για την ενεργειακή κρίση; Προφανώς και έχουν γίνει λάθη, αλλά θεωρούμε πως θα δούμε αύξηση τιμολογίων. Νομίζουμε πως ειδικά η ΕΥΑΘ, αδικείται στα τρέχοντα επίπεδα. Βέβαια πριν λίγο καιρό ήταν στα 3 ευρώ και σήμερα είναι στα 3,54 ευρώ, δηλαδή έχει μία ανάκαμψη, αλλά και πάλι η αποτίμηση των 129 εκατ. ευρώ είναι αστεία.

INTRAKΑΤ: Συνεχίζεται η διόρθωση και η μετοχή κάνει πράξει στα 4,57 ευρώ (-2,04%). Νομίζουμε πως τεχνικά περιορίζονται τα πτωτικά περιθώρια.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Με 3 χιλ. τεμάχια όγκο στα 3 ευρώ και στο +4,90%.

INTRACOM: Από τις μετοχές που ξεχωρίζουν στο ξεκίνημα και με μέτριες συναλλαγές ενισχύεται 1,43%. Στα 3,1950 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης