Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Φεύγει το 2023, η χρονιά που σηματοδότησε την επιστροφή στην κανονικότητα – Τι φέρνει το 2024 για το Χρηματιστήριο

Φεύγει το 2023, η χρονιά που σηματοδότησε την επιστροφή στην κανονικότητα – Τι φέρνει το 2024 για το Χρηματιστήριο
Χωρίς πολλές αποχωρήσεις και με ελάχιστες short θέσεις η χρονιά που φεύγει
Σχετικά Άρθρα
Μία εξαιρετική χρονιά φεύγει σε λίγες μέρες και αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Για τους παλιούς, που πέρασαν τα πέτρινα χρόνια της κρίσης και είδαν τις αποτιμήσεις να «διαλύονται» και τα χαρτοφυλάκια να «συνθλίβονται», το 2023 ήταν η χρονιά που αποτύπωσε ένα τεράστιο χαμόγελο, σε όλους όσους «εμπλέκονται» με την αγορά μας.
Παράλληλα, έχουν μπει οι βάσεις για μία ακόμη καλή χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς.
Το 2023 αποτελεί τη χρονιά της επιστροφής στην κανονικότητα.
Η επενδυτική βαθμίδα ήρθε και πλέον οι ξένοι επενδυτές βλέπουν με θετικό μάτι την Ελλάδα και τοποθετούνται χωρίς να χρειάζονται… παρακάλια.
Τι άλλο όμως είδαμε εκτός από μεγάλες αποδόσεις στο μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό;
Αρχικά θα πούμε πως μπήκε ένα τέλος στις αθρόες αποχωρήσεις από το Χρηματιστήριο μέσω δημόσιων προτάσεων και ξεκίνησαν οι νέες εισαγωγές.
Μέσα στο 2023 ολοκληρώθηκε η έξοδος της Πλαίσιο από το Χ.Α. μέσω της πετυχημένης δημόσιας πρότασης και της Ελγέκα, η οποία αποχώρησε πριν από λίγες μέρες.
Μετά από αρκετά χρόνια αποχωρήσεων, βλέπουμε ότι ο ρυθμός εξόδου μειώνεται.
Από την άλλη, αυξήθηκαν οι νέες εισαγωγές. Optima Bank, Orilina AΕΕΑΠ, Trade Estates, Austria Card, ΜΕD και Dotsoft ήταν οι εισηγμένες που πέρασαν το κατώφλι της ΕΧΑΕ και έπεται συνέχεια.
Είδαμε, ξανά διαθέσεις μετοχών από βασικούς μετόχους με κυριότερες φυσικά των Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της HelleniQ Energy.
Είχαμε τη διάσωση της Attica Bank αλλά και της ΑΝΕΚ.
Μπήκαν οι βάσεις για αλλαγή του κανονισμού του Χρηματιστηρίου, ώστε να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια για τη διασπορά, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκλεισε όλες τις ανοικτές υποθέσεις που υπήρχαν πέραν των 5 ετών και πλέον μπορεί να ασχοληθεί με τις πιο πρόσφατες.
Το ταμπλό έδειξε πως πλέον καθαρίζει.
Με τέσσερις εξόδους (αναστολή διαπραγμάτευσης για Βαρβαρέσο, Δούρο, Κρέκα, Λιβάνη) λόγω προβλημάτων αλλά και μετάταξη από την επιτήρηση στην Κύρια Αγορά (Ακρίτας, Intralot και με έμμεσο τρόπο η ΑΝΕΚ) το ταμπλό καθαρίζει.
Μία τεράστια διαφορά έχει να κάνει με τις short θέσεις.
Μόνο δύο funds φέτος εμφανίστηκαν με short θέση σε ελληνικές μετοχές.
Ήταν το Millennium International Management που άνοιξε θέση στην Τέρνα Ενεργειακή, αλλά την έκλεισε και το Qube Research που πρόσφατα εμφανίστηκε με μικρή θέση στην Εθνική Τράπεζα.
Το νέο έτος έχουμε να περιμένουμε νέες εισαγωγές με κυριότερη του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, αλλά και των Noval και Lamda Malls.
Από την άλλη περιμένουμε το placement του ΤΧΣ για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και το υπόλοιπο ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας.
Έχουμε επίσης να περιμένουμε και την αναβάθμιση της αγοράς σε ανεπτυγμένη, κίνηση που πάντως αναμένεται προς τα τέλη του 2024 ή και το 2025.
Θα είναι μία χρονιά καλή αφού το Ελληνικό ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ και οι τράπεζες θα ξαναδώσουν μέρισμα μετά από 15 χρόνια.

Οι μεγάλες αποδόσεις του 2023

Την υψηλότερη απόδοση είχε η Δομική Κρήτης και ξεπέρασε η άνοδος της μετοχής το 330% από την αρχή του έτους, λόγω της εισόδου του Δ.Κούτρα στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η MIG έχει άνοδο άνω του 200%, η Moda Bagno είναι λίγο κάτω από 200%, η Κλουκίνας-Λάππας περίπου 175%, η Intrakat στο ίδιο ποσοστό, η ΕΚΤΕΡ στο +155% η Sunrise Mezz στο +134%, η Cenergy στο +130%, η Avax στο +135%, η Πειραιώς στο +125%, η Aegean στο +117%, η Ακρίτας στο +115% και η Lavipharm στο +113%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης