Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Εκτιμήσεις για ισχυρές αποδόσεις από μικρομεσαίες του Χρηματιστηρίου το 2024 – Ποιες μπορούν να βελτιώσουν αποτίμηση

Εκτιμήσεις για ισχυρές αποδόσεις από μικρομεσαίες του Χρηματιστηρίου το 2024 – Ποιες μπορούν να βελτιώσουν αποτίμηση
Τα τελευταία χρόνια μεγάλωσαν αρκετές εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σήμερα κοιτάζουν ακόμα και τον FTSE 25
Ελπίδες έχουν καλλιεργηθεί στους επενδυτές για τις μικρομεσαίες εταιρείες του Χ.Α., ενώ και στελέχη της αγοράς εντοπίζουν προοπτικές και εκτιμούν πως μπορεί το 2024 να προσφέρουν καλές αποδόσεις.
Στο επίκεντρο βέβαια θα βρεθούν όσες διαθέτουν καλή ανάπτυξη και δυνατά περιουσιακά στοιχεία.
Τα τελευταία έτη αρκετές μικρές εταιρείες μεγάλωσαν σημαντικά και είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και επιχειρηματικών συμφωνιών κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους πολλά χρόνια μιζέριας και να αναρριχηθούν υψηλότερα στον πίνακα των αποτιμήσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αρκετά στελέχη της αγοράς εντοπίζουν περιθώρια ανόδου για ένα σημαντικό αριθμό εταιρειών.

Η Intrakat μετά την εξαγορά της κατάφερε να αναρριχηθεί σημαντικά υψηλότερα και πλέον με αποτίμηση κοντά στα 700 εκατ. ευρώ κοιτάζει ακόμα και τον FTSE 25.
Η Intralot επίσης μέσω διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου και ανόδου βρίσκεται επίσης σε επίπεδα που μερικά χρόνια πριν κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί.
Η Attica Group απορρόφησε την ΑΝΕΚ και ανήκει πλέον στη STRIX με μία αποτίμηση σημαντικά ανώτερη από αυτή που είχε στο παρελθόν.
ΟΛΠ, Intracom, Αvax, Epsilon Net είναι επίσης μερικές μετοχές οι οποίες έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο και έχουν βελτιώσει την αποτίμησή τους στο ταμπλό.

Ποιες μπορούν να βελτιώσουν αποτίμηση;

Στελέχη της αγοράς εντοπίζουν περιθώρια ανόδου σε ένα σημαντικό αριθμό εισηγμένων.
Βλέπουν για παράδειγμα την ΕΧΑΕ με μεγάλο περιθώριο ειδικά αν πετύχει η αγορά την αναβάθμιση προς τα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2024.
ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν μείνει αρκετά πίσω και η αποτίμηση θεωρείται χαμηλή, αλλά το ενεργειακό κόστος επηρέασε σημαντικά.
Αυτό ωστόσο έχει μειωθεί και θα μπορούσαμε να δούμε μία βελτίωση στην κερδοφορία, ενώ τρέχουν και σημαντικά επενδυτικά προγράμματα.
Ο ΑΔΜΗΕ θεωρείται επίσης πως διαθέτει χαμηλή αποτίμηση και μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου που δημοσίευσε αυτό επιβεβαιώνεται ενώ αναλυτές περιμένουν και υψηλότερο μέρισμα από τα κέρδη της φετινής χρήσης.
Από τις εταιρείες πληροφορικής η Austriacard έχει μείνει πίσω και αν φέρει τα νούμερα που έχει υποσχεθεί η διοίκηση θα μπορούσε να αποκτήσει καλό περιθώριο ανόδου.
Η Fourlis επίσης έχει χαμηλή αποτίμηση ειδικά αν δει κάποιος και την αποτίμηση της Trade Estates.
Τα Πλαστικά Θράκης παραμένουν εδώ και καιρό σε χαμηλά επίπεδα αν και δικαιολογούν υψηλότερες τιμές.
Οι εταιρείες ακινήτων επίσης θα μπορούσαν να μειώσουν το discount έναντι της εσωτερικής λογιστικής αξίας, αφού τα ακίνητα στην Ελλάδα ενισχύουν τις αξίες τους και ίσως δούμε μειώσεις επιτοκίων από τα μέσα του δευτέρου εξαμήνου του 2024.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης