Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Οι επιλεκτικές κινήσεις έφεραν τις 1.300 μονάδες – Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Οι επιλεκτικές κινήσεις έφεραν τις 1.300 μονάδες – Οι μετοχές που ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Έστω και οριακά έκλεισε ο γενικός δείκτης πάνω από τις 1.300 μονάδες και σε νέο υψηλό 4 μηνών. Σχετικά μέτριες οι συναλλαγές και σε περιορισμένες μετοχές το ενδιαφέρον. Άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο και κινήθηκε σε στενό εύρος. Με τη βοήθεια των Jumbo, Τιτάν, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και μερικών ακόμα έκλεισε στο +0,26%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Προφανώς και κάποιοι κάτι γνωρίζουν και οδηγούν τη μετοχή υψηλότερα. Η πώληση περιουσιακών στοιχείων, ειδικά η περίπτωση της Άκτωρ, μας είχε βρει από την αρχή θετικούς, αφού θα έβαζε τέλος στις ζημιές. Τα μεγέθη έχουν βελτιωθεί και υπάρχει μεγάλη ρευστότητα μετά και την πώληση της Άνεμος. Έχει υποσχεθεί μέρισμα η διοίκηση από το 2024 και περιμένουμε το ύψος του.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι να θα συνεχίσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή μέχρι εδώ ήταν και τώρα θα κάνει εξαγορές. Οι πηγές μας λένε ότι θα συνεχίσει τις πωλήσεις. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η διανομή πρέπει να αντιστοιχεί σε καλή απόδοση. Ίδωμεν… Στα 2,5750 ευρώ και στο +3,21%.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Έγραφαν πριν κάμποσο καιρό με αφορμή την ηλικία άλλου επιχειρηματία πως δεν μπορεί να προσφέρει πολλά και άλλα αρνητικά λόγω της ηλικίας του. Και εκείνος όπως και ο συγκεκριμένος έδωσαν απαντήσεις στο ταμπλό με την άνοδο των μετοχών τους. Ο πρόεδρος έδειξε πως ακόμα το έχει και έχει και δυνατούς συμμάχους. Η πορεία των Κλουκίνας-Λάππας, Intralot και Intracom το δείχνουν. Από τις τρεις νομίζουμε πως φθηνή παραμένει η Intracom. Οι άλλες πρέπει να μας δώσουν κάποια είδηση. Υπάρχουν κάποιες φήμες, αλλά για την ώρα ας μείνουμε στα γνωστά. Στα 1,6250 ευρώ και στο +7,26% η ΚΛΜ, στα 3,29 ευρώ και στο +3,79% η ΙΝΤΚΑ και στα 1,06 ευρώ και στο +3,72% η ΙΝΛΟΤ. Σημειώνουμε πως η ΙΝΛΟΤ έκανε τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Μπροστά σε μία μεγάλη στήριξη η μετοχή και δε νομίζουμε πως αυτό μπορεί να συνεχιστεί και καιρό ακόμα. Αλλά εδώ που φτάσαμε ας τον πάνε και λίγο πιο κάτω που μας λένε οι φίλοι μας με τις «γραμμές», για να πάρει φωτιά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν μπορέσει και πυροδοτήσει κάποιο. Η στήλη θεωρεί πως αξίζει πολλά παραπάνω. Ελπίζουμε το 2024 να είναι η χρονιά της. Φέτος ήταν σκέτη απογοήτευση δυστυχώς. Σε λίγο θα τον περάσει η Μυτιληναίος σε κεφαλαιοποίηση. Στα 12,67 ευρώ και στο -1,02%/

ATTICA GROUP: Συνεχίστηκε η προσπάθεια βελτίωσης της αποτίμησης, αλλά βγαίνουν χαρτιά από μία τιμή και πάνω. Στα 2,11 ευρώ και στο +4,98% με όγκο 134 χιλ. τεμάχια.

TRASTOR: Από την Attica Group το περίμεναν από εδώ ήρθε γιατί ήταν και πιο εύκολο. Και εδώ βασικός μέτοχος η Πειραιώς (στην ΑΤΤΙΚΑ είναι η STRIX) και την πήγαν εύκολα μέσα στην εβδομάδα σχεδόν 40% υψηλότερα. Στα 1,39 ευρώ και στο +0,72%.

CAIRO MEZZ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική μέρα και σήμερα ξεκλείδωσε από το limit up και έκλεισε λίγο πιο κάτω και στα 0,1520 ευρώ (+6,67%) αλλά πάλι με μεγάλο αριθμό ανεκτέλεστων στους αγοραστές. Μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση γιατί βλέπουμε πως οι αγοραστές σκουπίζουν τα πάντα. Μειώθηκε το discount έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου. Να πούμε πως μάλλον η κίνηση της συγκεκριμένης έφερε αγοραστές και στα άλλα ΜΕΖΖ.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Αξιοπρόσεκτα τα δύο πακέτα συνολικού όγκου 100 χιλ. τεμαχίων. Κάπως αφύπνισαν τη μετοχή αν και πρέπει να πούμε πως περιμέναμε λόγω της πορεία του τουρισμού να δούμε βελτίωση στα μεγέθη. Δυστυχώς, είδαμε χειροτέρευση.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Σκέτη απογοήτευση η μετοχή Στα 4,10 ευρώ και στο -2,15%.

ΚΥΠΡΟΣ: Αν στην Ελλάδα φωνάζαμε για τις δημόσιες προτάσεις και πόσο χαμηλά έφυγαν κάποιες εταιρείες από το Χ.Α. αυτά που μαθαίνουμε ότι γίνονται στην Κύπρο είμαστε μπροστά τους απλές οδοντόπαστες… Η ΜΑΠΑ (Μαλλούππας, Παπακώστας). Έχει γίνει έκθεση αποτίμησης χωρίς δείκτες αποτίμησης! Γιατί άλλωστε να δείξουν ότι είναι μονοψήφιο το p/e; Η αποτίμηση βασίστηκε στην εμπορευσιμότητα και την τιμή της μετοχής! Απίστευτο πραγματικά. Παραβλέφθηκε και η αξία ενεργητικού. Είναι ξεκάθαρο ότι έκαναν ότι μπορούσαν για να βγει χαμηλά η τιμή. Γίνεται αναφορά στην τιμή που πούλησε μέτοχος μειοψηφίας και προφανώς όλοι καταλαβαίνουμε πως στα συμφωνητικά ο καθένας γράφει ό,τι θέλει. Δίνουν 0,25 ευρώ ανά μετοχή και το ερώτημα είναι αν οι ίδιοι πουλάνε σε τιμή για παράδειγμα 0,30 ευρώ; Προφανώς και όχι. Σημειώστε πως πιο παλιά είχε γίνει άλλη δημόσια πρόταση στην Κύπρο στην εταιρεία Σαλαμίς στα 0,40 ευρώ και το Δ.Σ. είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά. Ξέρετε που είναι σήμερα η μετοχή; Στα 3,5 ευρώ. Προφανώς τέτοιες κινήσεις καταστρέφουν την αξιοπιστία των χρηματιστηρίων.

Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά
Η στήλη επιστρέφει 10 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης