Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που οδήγησαν σε ράλι στο Χρηματιστήριο – Χρειάζεται κι άλλα deals η αγορά

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που οδήγησαν σε ράλι στο Χρηματιστήριο – Χρειάζεται κι άλλα deals η αγορά
H αγορά διψάει για επιχειρηματικές συμφωνίες και προκειμένου να κινηθεί υψηλότερα θα πρέπει στο μέλλον να δούμε και άλλες
Σχετικά Άρθρα
Αναμφίβολα οι επιχειρηματικές συμφωνίες, οι εξαγορές ή οι συγχωνεύσεις, φέρνουν θετικά αποτελέσματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Δεκάδες τα παραδείγματα, όπου εισηγμένες εξαγοράστηκαν, ή αγόρασαν άλλες εταιρείες και δυνάμωσαν με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάσουν τη χρηματιστηριακή αποτίμηση.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις μετοχές που ξεχώρισαν το 2023 και τι είναι το κοινό που συνδέει την ανοδική τους πορεία.
Αδιαμφισβήτητα η μετοχή που ξεχώρισε φέτος είναι την Intrakat τόσο λόγω ειδήσεων όσο και πορείας στο ταμπλό.

Όταν οι εφοπλιστές Μπάκος και Καΰμένακης μαζί με τον Εξάρχου ανακοίνωναν τον Ιούλιο του 2022 την εξαγορά του 31,7% της Intrakat στα 2,95 ευρώ κανείς δεν περίμενε αυτήν την πορεία.
Όμως με ένα μπαράζ κινήσεων, όπως δύο αυξήσεις κεφαλαίου και την εξαγορά της Άκτωρ κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά και να φέρουν επενδυτές στη μετοχή.
Λίγο πριν το τέλος του 2023 η μετοχή έχει άνοδο που προσεγγίζει το 200% και η τιμή είναι πάνω από τα 4,20 ευρώ που δίνει αποτίμηση κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.
Στα μέσα του 2021 ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου αναλαμβάνει τη διοίκηση της Ideal και με μία σειρά κινήσεων κατάφερε όλους αυτούς τους μήνες να είναι στο επίκεντρο.
Ανέλαβε μία μικρή εταιρεία, καθαρή αλλά χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα και τη μετέτρεψε σε μία εταιρεία συμμετοχών που δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους.
Η εξαγορά της Byte και των Attica Πολυκαταστημάτων αύξησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον και έχουν δημιουργήσει μία εισηγμένη με αποτίμηση 300 εκατ. ευρώ.
Φυσικά από ένα θέμα με επιχειρηματικές συμφωνίες δε μπορεί να λείπει η ΔΕΗ, η οποία αγόρασε την Enel Romania, τον Κωτσόβολο και οι πληροφορίες δε σταματούν σε αυτές.
Επιπλέον, υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο με στόχο να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα ξαναδώσει μέρισμα και αυτό σφραγίζει την επιτυχία της διοίκησης.

Προηγήθηκε και μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και πλέον η αποτίμηση είναι κοντά τα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ πριν από μερικά χρόνια ο ορκωτός ανησυχούσε για το ύψος των δανείων και την εξυπηρέτησή τους.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης, είναι μεταξύ των προσώπων που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια.
Όχι μόνο γιατί κατάφερε να πουλήσει ακριβά ένα asset (Ιντρακάτ) που δεν μπορούσε να υποστηρίξει, αλλά μέσω των κινήσεών του κατάφερε να ξαναβάλει μέσα στους πρωταγωνιστές την Intralot, να την εξυγιάνει, αλλά και να πουλήσει σε υψηλές τιμές τα περιουσιακά στοιχεία της Intracom, αλλάζοντας αντικείμενο.
Αγόρασε επίσης την Κλουκίνας-Λάππας που έχει στην κατοχή της πολύ καλά ακίνητα και θα τη μετατρέψει σε real estate εταιρεία.
Όλες οι μετοχές έχουν καταγράψει ράλι.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως η αγορά διψάει για επιχειρηματικές συμφωνίες και προκειμένου να κινηθεί υψηλότερα θα πρέπει στο μέλλον να δούμε και άλλες συγχωνεύσεις και εξαγορές που θα δώσουν ώθηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης