Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Στήριξη από τράπεζες, απώλειες για τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Στήριξη από τράπεζες, απώλειες για τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Μικρές απώλειες για το γενικό δείκτη, ο οποίος δεν είδε σήμερα θετικό πρόσημο. Σε όλη τη συνεδρίαση στο «πλην» αλλά χωρίς μεγάλες απώλειες. Λίγες μετοχές τράβηξαν το βλέμμα μας, λίγα τα νέα που μπορούσαν να επηρεάσουν. Ακολουθήσαμε τις αγορές της Ευρώπης και οι τράπεζες βοήθησαν στο να μη γράψουμε σημαντική υποχώρηση.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αν κάποιο blue chip ξεχώρισε σήμερα είναι η συγκεκριμένη και είναι και αυτή κοντά στο να γράψει νέο υψηλό. Έχει δυνατή απόδοση από τον Οκτώβρη. Λέμε Οκτώβρη, γιατί τότε είχαμε επικαιροποιήσει τις επιλογές και την είχαμε ξαναβάλει και τότε είχε τιμή 5,08 ευρώ. Πάνω από 20% είναι η απόδοση σήμερα αφού έκλεισε στα 6,3780 ευρώ με άνοδο 2,38%. Βάζουμε και κάτι στην τσέπη…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Όλες πρόσφεραν στήριξη σήμερα και κινήθηκαν υψηλότερα, ειδικά προς το κλείσιμο, χωρίς όμως να έχουν την άνοδο της ΕΤΕ. Μικρότερη του 1% η άνοδος και για τις τρεις.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αναμενόμενη η πώληση του 25% της Άνεμος έστω και αν η διοίκηση το είχε διαψεύσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Όλα δείχνουν ότι θέλει να πουλήσει τα πάντα. Για να δούμε τι μετρητά θα μαζέψει και πόσα θα επιστρέψει στους μετόχους. Στα 2,3450 ευρώ και στο -3,50%.

MOTOR OIL: Υποχώρηση 2,1% λόγω αποκοπής προσωρινού μερίσματος. Κατέχει πλέον το 100% της Άνεμος, ενώ εγκρίθηκε και μία σημαντική επιχορήγηση για μεγάλο έργο στο διυλιστήριο.

CENERGY: Καιρό δείχνει πως έχει πωλητή στα 7 ευρώ, αλλά σήμερα βγήκε και χαμηλότερα. Πήγε τη μετοχή μέχρι τα 6,76 ευρώ (χαμηλό ημέρας) και τελικά έκλεισε στα 6,90 ευρώ με απώλειες 1,15% και όγκο πάνω από 140 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΔΑΠ: Εδώ έχουμε από την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου ένα θέμα που κάποτε μας είχε απασχολήσει αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια. Ο ορκωτός θέτει θέμα στο φορολογικό πιστοποιητικό (έμφασης) ερώτημα προς την ΑΑΔΕ ως προς την υποχρέωση καταχώρησης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της έκτασης της νήσου Ψυττάλειας στο Ε9. Αν το περάσει η εταιρεία τι αλλαγή θα υπάρξει στον ισολογισμό; Αν και την Παρασκευή λόγω του rebalancing έγραψε αξιόλογες απώλειες και περιμέναμε μία αντίδραση σήμερα, δεν την είδαμε. Με όγκο 71 χιλ. τεμάχια ενισχύθηκε μόλις κατά 0,17%.

AEGEAN: Δυνατή πτώση 3,30% και κλείσιμο στα 11,12 ευρώ. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι από το θέμα της συντήρησης των νέων κινητήρων θα επηρεαστούν τα μεγέθη του 2024 και ίσως και του 2025. Θα λάβει βέβαια αποζημίωση έχει πει η διοίκηση, αλλά ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

TRASTOR: Δεύτερη μέρα ανόδου και μειώθηκε περαιτέρω η διαφορά της χρηματιστηριακής τιμής με την τιμή της αύξησης, αλλά και με την εσωτερική αξία της μετοχής. Ήταν μεγάλο το discount. Στα 1,28 ευρώ και στο +9,40%.

AVAX: Έγραψε νέο υψηλό και αυτή και μάλιστα είναι σε τιμή που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2014. Στα 1,8480 ευρώ και στο +6,21% με όγκο πάνω από 735 χιλ. τεμάχια.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Με δυνατό όγκο σήμερα και μάλλον έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους να πάρουν τα κέρδη τους και να αφήσουν άλλους να περιμένουν το μέρισμα. Θα είναι η δεύτερη μεγάλη διανομή (2,2 ευρώ) αλλά περιμένουμε ως στήλη και άλλη στο μέλλον. Στα 8,28 ευρώ και στο +4,28% και όγκο 32 χιλ. τεμάχια.

AUSTRIACARD: Καλή κίνηση σήμερα και ενισχύθηκε 5,79% κλείνοντας στα 6,40 ευρώ.

ORILINA ΑΕΕΑΠ: Δεν πρόλαβε να μπει στο χρηματιστήριο και ήδη οι βασικοί μέτοχοι ξεκίνησαν τις επαναγορές μετοχών. Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως γενικά υπάρχουν ιδιοκτήτες ΑΕΕΑΠ που δεν τους ενδιαφέρει η διασπορά και σκοπεύουν και πάλι να κάνουν αγορές αυξάνοντας τα ποσοστά τους. Η είσοδος στο Χ.Α. είναι υποχρεωτική, αλλά δεν είναι υποχρεωτική η διατήρηση διασποράς. Αυτή η αλλαγή είναι μέσα σε αυτές που ετοιμάζει το Χρηματιστήριο, χωρίς να ξέρουμε όμως ακόμα τι θα κάνει με όσες δε θα πληρούν τα κριτήρια μετά την περίοδο χάριτος. Πάνω από 80 χιλ. μετοχές αγόρασαν οι insiders 14 και 15 Δεκεμβρίου.

CAIRO MEZZ: Δεν έχουμε εξήγηση για το +10% που έκανε σήμερα. Δεν έχουμε ανακοίνωση από την εισηγμένη για λήψη εσόδων, όπως δεν είχαμε και στο παρελθόν.

INTRAKAT: Ακούραστη, πέρασε και τα 4 ευρώ. Με μόλις μία πτωτική συνεδρίαση τον Δεκέμβριο και άνοδο άνω του 170% από την αρχή του έτους.

ATTIKA GROUP: Με αξιόλογες απώλειες 3% η μετοχή. Φαινόταν ο πωλητής και μάλλον τον είδαν και επίσημα οι αγοραστές και τράβηξαν… χειρόφρενο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης