Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι παρέλαβε και τι αφήνει ο Μιχάλης Τσαμάζ στον ΟΤΕ – Πού πέτυχε; – Η πορεία της μετοχής ήταν προσωπική ήττα

Τι παρέλαβε και τι αφήνει ο Μιχάλης Τσαμάζ στον ΟΤΕ – Πού πέτυχε; – Η πορεία της μετοχής ήταν προσωπική ήττα
Ο κ.Τσαμάζ ανέλαβε ουσιαστικό στο τέλος του 2010 το τιμόνι του Οργανισμού και την ώρα που η Ελλάδα όδευε προς τη χρεοκοπία
Σχετικά Άρθρα
Ο παρουσία του Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι του ΟΤΕ από τον Νοέμβριο του 2010 θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου 2024.
Εκτός από το γεγονός ότι είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος, ότι εμπνεύστηκε τον μετασχηματισμό, άνοιξε νέους δρόμους, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακά επιτυχία του είναι η πορεία του ισολογισμού, ενώ ο επόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Νεμπής, καλείται να πετύχει αυτό που δεν μπόρεσε ο Μιχάλης Τσαμάζ, ήτοι τη χρηματιστηριακή άνοδο της τιμής της μετοχής.
Ο κ.Τσαμάζ ανέλαβε ουσιαστικό στο τέλος του 2010 το τιμόνι του Οργανισμού και την ώρα που η Ελλάδα όδευε προς τη χρεοκοπία.
Μπορεί τον ισολογισμό του 2010 να τον υπογράφει αλλά ουσιαστικά δε φέρει ευθύνη καθώς είχε μόνο μερικές εβδομάδες ως πρόεδρος.
Να θυμίσουμε πως τότε ο Οργανισμός είχε 490.15 εκατ. μετοχές και η Deutsche Telekom είχε το 30% και το Ελληνικό δημόσιο συνολικά περίπου 20%.
Τότε, το 2010, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ήταν 4,28 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 1,65 με EBITDA 1,75 δισ. ευρώ περίπου και τζίρο 5,48 δισ. ευρώ.
Ήδη είχε αρχίσει ο όμιλος να πουλάει θυγατρικές όπως την Cosmofon και τη Germanos Telecom Skopje, ενώ είχαν ξεκινήσει και οι εθελουσίες των εργαζομένων.
Από το 2011 παρατηρείται μία κίνηση συμμαζέματος και αρχίζει ο Οργανισμός να εκμεταλλεύεται τις υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές που παράγει προκειμένου να μειώσει τον καθαρό δανεισμό του.
Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκαν πολλά χρόνια, αφού το 2015 ο καθαρός δανεισμός υποχωρεί στα 860 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια αυξάνονται στα 2,61 δισ. ευρώ.
Εκείνη τη χρονιά τα EBITDA είχαν φτάσει στα 2,6 δισ. ευρώ και ο τζίρος 3,9 δισ. ευρώ.
Παρά το χαμηλότερο τζίρο, τα EBITDA ήταν υψηλότερα πλέον.

Φτάνοντας στη χρήση 2022 ο καθαρός δανεισμός είναι ακόμα χαμηλότερος και στα 726,7 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα 1,85 δισ. ευρώ.
Το EBITDA ωστόσο λόγω ανταγωνισμού έχει υποχωρήσει στα 1,38 δισ. ευρώ και ο τζίρος πιο κάτω από το 2015 και στα 3,45 δισ. ευρώ.
Στο τέλος του 2022 η Deutsche Telekom είχε αυξήσει το ποσοστό της στο 50,9%, το ελληνικό δημόσιο το είχε περιορίσει στο 7,2% και το σύνολο των μετοχών είχε υποχωρήσει στα 433,6 εκατ. τεμάχια.

Τι μεσολάβησε;

Από τη μεγάλη υποχώρηση του καθαρού δανεισμού σε συνδυασμό με τις υψηλές ταμειακές ροές η διοίκηση αποφάσισε την αύξηση του προγράμματος επιβράβευσης μετόχων, με καλές διανομές μερισμάτων και αγορές ιδίων μετοχών τις οποίες στη συνέχεια ακυρώνει.
Μία τέτοια ακύρωση θα γίνει την προσεχή Τρίτη 19 Δεκεμβρίου και θα ακυρωθούν 8,24 εκατ. ίδιες μετοχές, επομένως το νέο σύνολο θα υποχωρήσει στα 418 εκατ. μετοχές.
Επιπλέον, ο όμιλος έδινε υψηλά μερίσματα μέχρι το 2008, ενώ από το 2011 μέχρι και το 2013 δεν έδωσε και το 2014 έως το 2016 ήταν φτωχές οι διανομές. Από τη χρήση όμως 2017 επανέρχεται με διανομή 0,35 ευρώ, η οποία το 2018 γίνεται 0,46 ευρώ και φτάνουμε στο 2022 όπου έδωσε 0,5765 ευρώ.
Τα τελευταία έτη ο ΟΤΕ έχει αυξήσει την ανταμοιβή των μετόχων μέσω του συνδυασμού του μερίσματος και της αγοράς ιδίων μετοχών.

Το «αγκάθι»

Εκεί που υστέρησε ο Μιχάλης Τσαμάζ, ήταν στην πορεία της μετοχής.
Όταν ανέλαβε ήταν στα 6 ευρώ και υποχώρησε λόγω της χρεοκοπίας της χώρας ακόμα και κάτω από τα 2 ευρώ τον Μάιο του 2012.
Το 2014 ανέκαμψε και σήμερα η τιμή είναι εκεί που ήταν τότε, με την προσδοκία ότι βελτιώνονται τα οικονομικά της χώρας.
Σήμερα η μετοχή είναι εκεί που ήταν τότε, δηλαδή στα 13 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τότε τα μερίσματα ήταν πενιχρά, η διασπορά της μετοχής μεγαλύτερη, όπως και ο αριθμός των μετοχών.
Επιπλέον, έχει υποχωρήσει και στην κατάταξη των μετοχών με βάση την κεφαλαιοποίηση αφού πλέον είναι κάτω από τη Eurobank και την Εθνική, ενώ και ο ΟΠΑΠ είναι πότε οριακά υψηλότερα και πότε οριακά χαμηλότερα.
Θα καταφέρει ο νέος CEO να φέρει την άνοιξη στη μετοχή;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης