Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτές οι εισηγμένες εταιρείες θα ωφεληθούν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ – Τι σημαίνει και πότε αναμένεται

Αυτές οι εισηγμένες εταιρείες θα ωφεληθούν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ – Τι σημαίνει και πότε αναμένεται
Το πιθανότερο είναι να δούμε τη μείωση των επιτοκίων να παίζει σημαντικότερο ρόλο στους ισολογισμούς προς τα τέλη του 2024
Σχετικά Άρθρα
Μοχλευμένες εταιρείες και γενικότερα εταιρείες που τους προηγούμενους μήνες λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων πιέστηκαν σημαντικά, θα είναι μεταξύ των ωφελημένων από τις μειώσεις επιτοκίων.
Σύμφωνα με αναλυτές από τον Μάρτιο του 2024 αναμένεται η πρώτη μείωση της τάξης του 0,25%, όπως δείχνει η εικόνα των παραγώγων.
Το πιθανότερο είναι να δούμε τη μείωση των επιτοκίων να παίζει σημαντικότερο ρόλο στα αποτελέσματα προς τα τέλη του 2024, όταν θα έχουν γίνει τρεις μειώσεις επιτοκίων, όπως αναφέρθηκε και από τη FED.
Επίσης είναι πιθανότερο να δούμε τη FED να δρα πρώτη και να ακολουθεί με κάποια καθυστέρηση η ΕΚΤ, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν.
Η αύξηση των επιτοκίων πίεσε σημαντικά τις ενεργειακές εταιρείες (π.χ. Τέρνα Ενεργειακή) ανά τον κόσμο, αλλά και τις εταιρείες ακινήτων (BriQ, Premia, Trade Estates κ.α.).

Σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να δούμε μία βελτίωση αυτής της πορείας των μετοχών.
Μοχλευμένες εταιρείες όπως για παράδειγμα ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ή Cenergy που φάνηκε η πίεση των χρηματοοικονομικών στα αποτελέσματα και μάλιστα σχολιάστηκε και από αναλυτές στις τηλεδιάσκέψεις αναμένεται επίσης να ωφεληθούν.
Υπενθυμίζεται πως τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα της Cenergy στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 20,9 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 54,8 εκατ. ευρώ από 23,4 εκατ. ευρώ.
Αντιστοίχως, στο φετινό εννεάμηνο η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος 40,9 εκατ. ευρώ από 29,9 εκατ. ευρώ πέρυσι και 22,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021.
Η Τιτάν επίσης θα ευνοηθεί και ίσως αποτυπώσει το όφελος νωρίτερα, καθώς έχει δραστηριότητα στις ΗΠΑ.
Η μείωση των επιτοκίων θα έρθει σε μία καλή περίοδο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει να καταβάλει τίμημα για την Εγνατία Οδό, για την Αττική Οδό και παράλληλα να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Στο εννεάμηνο είχε 83,3 εκατ. ευρώ περίπου καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος από 97 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 1,63 δισ. ευρώ
Με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, όπου οι λογιστικές καταστάσεις είναι ελεγμένες από ορκωτό, οι εταιρείες με τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό (δάνεια μείον ταμείο) ήταν: ΔΕΗ με 2,63 δισ. ευρώ, Viohalco με 2,04 δις. ευρώ, Coca Cola με 1,78 δισ. ευρώ, HelleniQ Energy με 1,76 δισ. ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 1,63 δισ. ευρώ, Motor Oil με 1,55 δισ. ευρώ, Prodea με 1,24 δισ. ευρώ, Μυτιληναίος με 1,24 δισ. ευρώ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με 885 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως η μείωση των επιτοκίων μπορεί να απελευθερώσει πόρους και να βελτιώσει την καθαρή κερδοφορία, να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ή να επαναφέρει και επενδύσεις που είχαν μπει σε αναμονή ή αναβολή λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Από την άλλη θα μειώσει για τις εισηγμένες που έχουν γεμάτα ταμεία, τα επιτόκια και άρα το κέρδος που απολαμβάνουν από τους τόκους των καταθέσεων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης