Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Η Fed ενέπνευσε, η ΕΚΤ προσγείωσε – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Η Fed ενέπνευσε, η ΕΚΤ προσγείωσε – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Η FED θα δράσει πιο γρήγορα από την ΕΚΤ, όπως κάνει πάντα. Θυμηθείτε με τον Covid και τη βοήθεια, πότε την αποφάσισε η FED και πότε ακολούθησε η ΕΚΤ. Κοντεύαμε να εμβολιαστούμε όλοι και στην Ευρώπη ακόμη συζητούσαν, ενώ την ίδια ώρα η FED και η Κυβέρνηση των ΗΠΑ «πετούσαν» χρήμα με τα αεροπλάνα. Έτσι κάπως είδαμε σήμερα τις αγορές της Ευρώπης να ανοίγουν σε ιστορικά υψηλά και μετά να προσγειώνονται και είδαμε και τη Wall Street να συνεχίζει την ανοδική της κίνηση και να γράφει νέα ιστορικά.

Αν και ξεκινήσαμε θετικά και πήγαμε πάνω από τις 1.300 μονάδες, λόγω του καλού κλίματος στο εξωτερικό, περιορίστηκε στη συνέχεια η άνοδος και λίγο έλειψε να γυρίσουμε και στο πλην. Τελικά ενισχύθηκε 0,23% ο Γ.Δ. και έκλεισε στις 1.295,37 μονάδες με υψηλό τζίρο 113 εκατ. ευρώ. ΔΕΗ, Τιτάν, Alpha Bank, Σαράντης και ΕΛΠΕ ξεχώρισαν σήμερα. Σημειώστε πως αύριο έχουμε λήξη παραγώγων και rebalancing. 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Είχαν δώσει μία κίνηση στις προηγούμενες συνεδριάσεις και σήμερα μάλλον στο ξεκίνημα βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία να κατοχυρώσουν κέρδη. Μόνο η ΑΛΦΑ είχε άνοδο 1,27% και οι τρεις άλλες συστημικές υποχώρησαν. Στο -2,11% η ΕΥΡΩΒ, στο -0,29% η ΕΤΕ και στο -0,06% η ΠΕΙΡ.

ΔΕΗ: Οριακά κάτω από τα υψηλά της έφτασε σήμερα. Στα 11,10 ευρώ και στο +1,83%.

ΟΤΕ: Αποχωρεί τον Ιούλιο του 2024 ο Μιχάλης Τσαμάζ από τη διοίκηση και θα αναλάβει ο Κώστας Νεμπής.

AEGEAN: Σε αυτή τη στήλη μας αρέσει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είχαμε καυτηριάσει τις πράξεις της διοίκησης στην περίοδο του Covid, είχαμε όμως γράψει και πρώτοι και από πολύ χαμηλά επίπεδα πόσο φθηνή ήταν η μετοχή, όπως έχουμε γράψει και το πόσο έγκαιρα και σωστά ο κ.Βασιλάκης ενημέρωνε τους μετόχους για την πορεία του τουρισμού και της εταιρείας. Τώρα πρέπει να πούμε, πως αν θέλεις να είσαι ένας όμιλος που διαπραγματεύεσαι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οφείλεις στις γενικές συνελεύσεις να δίνεις το μικρόφωνο στους δημοσιογράφους.

Παλιά το έκανε, αλλά τώρα ίσως επειδή έχουν γραφτεί πολλά για το πόσα χρήματα πήρε και πόσα επιστρέφει, ίσως να μην ήθελε να ακουστεί κάτι στη γενική συνέλευση. Όμως είσαι η Aegean και αν θες να πετάς ψηλά πρέπει να δέχεσαι τα πάντα. Δεν είναι η μόνη εταιρεία, το κάνουν και άλλες και ισχύει το ίδιο και για εκείνες. Η στήλη αυτό που ήθελε να ρωτήσει και δεν μπόρεσε, ήταν αν η διαφορά των κεφαλαίων που θα επιστρέψει μείον αυτά που έλαβε θα πάνε στην τελική γραμμή και θα εμφανιστούν ως έκτακτο κέρδος το 2024. Με μικρές απώλειες η μετοχή.

LAVIPHARM: Όπως γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ασχολούμαστε με το «άθλημα», δηλαδή με το χρηματιστήριο, οι μετοχές δεν είναι μόνο θεμελιώδη σημερινά, αλλά και όραμα και προσδοκίες. Και εδώ οφείλουμε να πούμε πως υπάρχει όραμα και μοιράζει η μετοχή κέρδη στους επενδυτές. Σε νέο υψηλό 16 μηνών ο τίτλος. Στα 0,8220 ευρώ και στο +5,66% με υψηλό όγκο.

ΕΚΤΕΡ: Αγόρασε το 56% του ξενοδοχείου στην Πάρο που ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους προς 2,4 εκατ. ευρώ. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Το 100% δίνει αποτίμηση 4,28 εκατ. ευρώ. Στη χρήση 2022 τζίρο 4,4 εκατ. ευρώ και ζημιά 188 ευρώ. Το 2023 περιμένει τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Είχε ίδια κεφάλαια 7,9 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 13,1 εκατ. ευρώ. Επίσης είχε EBITDA 1,68 εκατ. ευρώ. Άρα το deal έγινε με EV/EBITDA 10,3 φορές. Θυμίζουμε πως η εξαγορά έχει να κάνει με το ξενοδοχείο που είχε φτιάξει η ΕΚΤΕΡ και ήταν των βασικών μετόχων.

Για χρόνια υπήρχε οφειλή και εξοφλήθηκε. Γράφαμε τότε, γιατί δεν της δίνει το ποσοστό που αναλογεί στην οφειλή; Το έκανε τώρα και αφού πρώτα πλήρωσε την οφειλή. Σημειώνουμε επίσης πως ο ορκωτός υπογράφει, τον ισολογισμό της «Ενεργειακός Κόμβος» που εξαγοράστηκε, εκφράζοντας γνώμη με επιφύλαξη. Θα λέγαμε πως αν κάνει αύξηση και μειώσει το δανεισμό θα μπορούσε να δώσει καλύτερη κερδοφορία στο μέλλον και η ΕΚΤΕΡ έχει τώρα τα χρήματα να το κάνει. Στα 3,89 ευρώ και στο +1,83%.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Με αγοραστές το τελευταίο διάστημα και σήμερα έκανε καλό όγκο συναλλαγών. Στα 1,94 ευρώ και στο +4,58% με όγκο 17 χιλ. τεμάχια.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Έχουν αυξηθεί πλέον οι φωνές που την εμπλέκουν σε deal με την Ideal… Η μετοχή κατέγραψε σήμερα νέα ανοδική κίνηση και συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Στα 3,35 ευρώ και στο +1,21%.

MED: Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή που δεν έχει βέβαια και μεγάλη ιστορία στο Χ.Α. και αποτίμηση 13,5 εκατ. ευρώ.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Πάνω από τα 3 ευρώ ξανά η μετοχή και στα 3,08 ευρώ αφού ενισχύθηκε 5,84%.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Στα 0,75 ευρώ και στο +7,14%.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Στα 336 ευρώ και στο +3,70% και με καλούς αγοραστές σήμερα.

ΕΥΑΘ: Και σήμερα με καλούς αγοραστές και ο όγκος ξεπέρασε τις 20 χιλ. τεμάχια. Στα 3,40 ευρώ με άνοδο 1,80%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης