Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

«Κλείδωσε» για τον Απρίλιο 2024 η εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο – Το όφελος για τη Viohalco

«Κλείδωσε» για τον Απρίλιο 2024 η εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο – Το όφελος για τη Viohalco
H εσωτερική λογιστική αξία με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν στα 3,60 ευρώ ανά μετοχή ή 387 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
«Κλειδώνει» για τον Απρίλιο 2024 η εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πληροφορίες, η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ παίρνει μία ακόμα μικρή παράταση και αντί για εισαγωγή μέσα στο πρώτο τρίμηνο, η είσοδος θα γίνει τον Απρίλιο του 2024.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μία ακόμη παράταση στην προθεσμία εισαγωγής, έως την 15η Οκτωβρίου 2024.
Η γενική συνέλευση της εταιρείας έχει εγκρίνει στις 4 Σεπτεμβρίου την εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο με νέα ονομαστική αξία 2,5 ευρώ ανά μετοχή από 1 ευρώ ανά μετοχή και μείωση του συνολικού αριθμού μετοχών στα 107,46 εκατ. από 268,66 εκατ. μετοχές.
Οι μέτοχοι έχουν εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 89,5 εκατ. ευρώ (έως 33,33% του καταβεβλημένου).
H εσωτερική λογιστική αξία με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν στα 3,60 ευρώ ανά μετοχή ή 387 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος Ιουνίου το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων είχε 62 ακίνητα μεταξύ άλλων, κτήρια γραφείων, εμπορικούς χώρους, τουριστικά ακίνητα, βιομηχανικά κτήρια και αποθήκες, καθώς και οικόπεδα προς μελλοντική αξιοποίηση.
Εκ του συνόλου των ακινήτων, ένα κατέχεται από την Εταιρεία μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης και ένα μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αυτού ακινήτου, ιδιοχρησιμοποιείται.
Ένα εκ των εξήντα δύο ακινήτων βρίσκεται στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Ελλάδα.
Επίσης, ένα ακίνητο ανήκει στη NOVAL PROPERTY μέσω κοινής συμμετοχής σε εταιρεία με έτερη επενδυτική εταιρεία ακίνητης περιουσίας.
Υπολογίζεται πως μετά την αύξηση κεφαλαίου και την έκδοση των νέων μετοχών, η αξία θα ανέλθει περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Η αξία της Viohalco

Η Viohalco κατέχει σήμερα και πριν την εισαγωγή το 81%.
Σύμφωνα με υπολογισμούς και αν δοθεί ένα discount της τάξης του 20%, όσο περίπου για τις δύο προηγούμενες ΑΕΕΑΠ που εισήχθησαν στο Χ.Α. (Trade Estates και Orilina), η αξία με τα κεφάλαια της αύξησης θα μπορούσε να υπερβεί τα 410 εκατ. ευρώ και με διασπορά 25-30% η Viohalco θα είχε μία αξία άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Σήμερα η Viohalco κατέχει το 79,78% της Cenergy η οποία έχει αποτίμηση 1,33 δισ. ευρώ, άρα η συμμετοχή της αξίζει 1,06 δισ. ευρώ.
Κατέχει επίσης το 87,78% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που αποτιμάται στα 720 εκατ. ευρώ, επομένως η συμμετοχή της αξίζει 632 εκατ. ευρώ.
Αθροιστικά οι δύο συμμετοχές αξίζουν 1,69 δισ. ευρώ και η αποτίμηση της Viohalco είναι στα 1,42 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως σήμερα η Viohalco αποτιμά με έκπτωση τη συμμετοχή της σε δύο εισηγμένες εταιρείες και ο υποψήφιος μέτοχος παίρνει δωρεάν τη συμμετοχή στη Noval και ό,τι ακόμα έχει εκτός χρηματιστηρίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης