Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Oι προσφορές μετοχών και ομολόγων κρατάνε ακμαίο το ενδιαφέρον

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Oι προσφορές μετοχών και ομολόγων κρατάνε ακμαίο το ενδιαφέρον
Στο εξωτερικό όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες
Αν και η δράση της χρηματιστηριακής Αγοράς ήταν αρκετά περιορισμένη την εβδομάδα που πέρασε οι προσφορές μετοχών και ομολόγων κρατάνε ακμαίο το ενδιαφέρον εκτός μαρκέτας.
Η εστίαση των επενδυτών στράφηκε και σε μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι οποίες την εβδομάδα που πέρασε θύμισαν κάτι από το ένδοξο παρελθόν προηγούμενων δεκαετιών.
Η κόπωση των δεικτοβαρών μετοχών -ενδεχομένως και λόγω των εποχικών συνθηκών- δεν μεταφράζεται σε πτώση ή σε κάποια εκτεταμένη αδυναμία δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μικρότερες εταιρίες με συμπαθητική προοπτική και θεμελιώδη να αναπτύξουν χρηματιστηριακά μια ανοδική δυναμική ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς.
Το ξύπνημα της περιφέρειας στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε διάρκεια καθώς τα συναλλακτικά δεδομένα ήταν περιορισμένα ενώ και τα θεμελιώδη τους δεν είχαν ανάλογη συνέπεια με αποτέλεσμα οι κινήσεις αυτές να εκτονώνονται σχετικά γρήγορα.
Το φαινόμενο δείχνει πάντως να έχει διάρκεια διατηρώντας τις συγκινήσεις σε ένα πιο ιδιαίτερο τμήμα της αγοράς. Κατά τα λοιπά η ολοκλήρωση διάθεσης του 11% της
Helleniq Energy και το κλείσιμο της αναδοχής της Orilina ΑΕΕΑΠ συνέχισαν την επιτυχημένη ροή συναλλαγών στο ΧΑ δείγμα της αλλαγής της ψυχολογία και της αισιοδοξίας για την προοπτική της επόμενης χρονιάς.
Στο εξωτερικό όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες.
FED και ΕΚΤ θα ανακοινώσουν τα επιτόκια παρέμβασης και κυρίως της προοπτική για τελευταία φορά φέτος στις 12 και 14 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Η ψυχολογία κυριαρχείται από αντίρροπες τάσεις, η κάθε μία έχει το δικό της ειδικό βάρος και η πλάστιγγα ισορροπεί.
Ήδη προεξοφλούνται μειώσεις επιτοκίων από τον προσεχή Μάρτιο ωστόσο η μείωση των τιμών του πετρελαίου ήρθε σαν αποτέλεσμα των νέων εκτιμήσεων για ύφεση στις οικονομίες.
Πέρα από τις κεντρικές τράπεζες η επενδυτική κοινότητα θα εστιάσει την προσοχή της την προσεχή Τρίτη στα στοιχεία του πληθωρισμού για τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις να αναμένουν αμετάβλητους ετήσιους ρυθμούς σε σχέση με όσα είδαμε τον Οκτώβριο (Ονομαστικός πληθ. 3,1%, Δομικός 4,0%).

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την επαφή του με τις 1.280 μονάδες κερδίζοντας χρόνο απορροφώντας με άνεση τους κερδισμένους του Νοεμβρίου.
Η πλαγιοανοδικκή τάση τηρήθηκε με... ευλάβια σε μια εβδομάδα χαμηλής ενδοσυνεδριακής διακύμανσης.
Η συσσώρευση αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι είχαν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες ενώ η πλάγια κίνηση αναίρεσε το σήμα αγορών του MACD.
Επί του παρόντος οι ενδείξεις από τους μεσοπρόθεσμους δείκτες δεν έχουν αλλάξει ενώ η απόσταση ασφαλείας από τους δύο κινητούς μέσους δίνει περιθώριο για μια ακόμα εβδομάδα πλάγιας κίνησης.
Τα δεδομένα θα αλλάξουν αν η Αγορά βγει από το εύρος διακύμανσης (1.250-1.284) στο οποίο έχει εισέλθει από τις 11 Νοεμβρίου, εξέλιξη που θα αξιολογηθεί συνδυαστικά και με τις συναλλαγές.
Η τεχνική ετυμηγορία δείχνει ότι μια δεύτερη εβδομάδα συσσώρευσης έχει τις πιθανότητες με το μέρος της φορτισμένη ενδεχομένως και από την προ-ερταστική εποχικότητα.
Την Δευτέρα εκκινούν οι εγγραφές για την Δημόσια Προσφορά του ομολόγου της Ideal Holdings.
Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Orilina ΑΕΕΑΠ.
Οι εγγραφές της Ideal θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.
Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων για τα συμβόλαια επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Δεκέμβριο ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του FTSE.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης