Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μας… έφαγαν οι ξένοι τα χαρτιά, πατριώτη! - Φλερτάρει με ιστορικά υψηλά η συμμετοχή τους στο Χ.Α. λόγω πωλήσεων από ΤΧΣ

Μας… έφαγαν οι ξένοι τα χαρτιά, πατριώτη! - Φλερτάρει με ιστορικά υψηλά η συμμετοχή τους στο Χ.Α. λόγω πωλήσεων από ΤΧΣ
Η αύξηση των θέσεων των ξένων αναμένεται να συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο με τη διάθεση του ποσοστού της HelleniQ Energy
Σχετικά Άρθρα
Σε ύψη εκτοξεύτηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ οι εισροές κεφαλαίων τον Νοέμβριο ξεπέρασαν τα 1,16 δισ. ευρώ.
Η πώληση του 9% της Alpha Bank από τo TXΣ στην UniCredit και η πώληση του 22% της Εθνικής Τράπεζας, απογείωσαν τόσο την αξία συναλλαγών και τις εισροές των ξένων επενδυτών, όσο και το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο της αγοράς.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου (Axianumbers) οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 64,61% της αγοράς και το υπόλοιπο ελέγχεται από Έλληνες (μαζί και το ΤΧΣ).

Τον Οκτώβριο το ποσοστό τους ήταν στο 63,79%.

Πρόκειται για το ιστορικά δεύτερο υψηλότερο ποσοστό από τότε που έχει στατιστικά το χρηματιστήριο με το ρεκόρ να είναι στο 64,68% τον Ιούλιο του 2020, που ίσως τον Δεκέμβρη φέτος να ξεπεραστεί μετά και την πώληση του 11% της HelleniQ Energy.
Ακόμα πιο υψηλό είναι το ποσοστό τους στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (FTSE 25).
Τον Νοέμβριο ανήλθε στο 71,27% από 69,42% που σημαίνει πως ελέγχουν τουλάχιστον 2 από τις 3 μετοχές που διακινούνται στην αγορά ή για να είμαστε πιο ακριβείς ελέγχουν τα 2/3 της κεφαλαιοποίησης των 25 εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Εδώ επίσης είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, με το υψηλότερο να έχει καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2019 στο 71,77%, άρα πάλι η διαφορά είναι αρκετά μικρή.
Τον Νοέμβριο λόγω των πακέτων η αξία συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα ύψη αυξάνοντας και τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών.

Οι ξένοι επενδυτές είχαν καθαρές εισροές 1,162 δισ. ευρώ.

Αυτές οι τοποθετήσεις ανέτρεψαν και την εικόνα του δεκαμήνου και πλέον στους έντεκα μήνες έχουν καθαρές εισροές 826 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού είχαν τις περισσότερες εισροές, ενώ αν πάμε ανά χώρα από Γερμανία οι εισροές ανήλθαν στα 482 εκατ. ευρώ, από Ιταλία, λόγω UniCredit υπήρξαν εισροές 314 εκατ. ευρώ και από Ελβετία 232 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των θέσεων των ξένων αναμένεται να συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο με τη διάθεση του ποσοστού της HelleniQ Energy.
Ακόμα πιο πάνω θα μπορούσε να φτάσει το ποσοστό με την πώληση του υπόλοιπου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και από το placement που ετοιμάζει για τη νέα χρονιά στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οι μαζικές τοποθετήσεις των ξένων στην Ελληνική Αγορά πιστοποιούν την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς μετά από πολλά χρόνια έχουμε τέτοιες τοποθετήσεις ξανά.
Προφανώς και οι ελκυστικές αποτιμήσεις έφεραν τοποθετήσεις, αλλά σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα από τη χώρα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης