Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πάρτι στην περιφέρεια - Τι άνοιξε την όρεξη των επενδυτών - Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Πάρτι στην περιφέρεια - Τι άνοιξε την όρεξη των επενδυτών - Οι μετοχές που ξεχωρίζουν
Η αγορά έχει δώσει μεγάλα κέρδη στους επενδυτές και η διάθεση κάποιων ισχυρών χεριών να δώσουν ώθηση και σε άλλες μετοχές στέφθηκε με επιτυχία
Σχετικά Άρθρα
Δεν πέρασε απαρατήρητο το χθεσινό πάρτι στις μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον αριθμό των μετοχών που κατέγραψαν ισχυρή απόδοση να είναι αισθητά αυξημένος έναντι των προηγούμενων ημερών.
Συνολικά οι ανοδικές ήταν διπλάσιες από τις πτωτικές στο σύνολο της αγοράς και αυτές που είχαν άνοδο άνω του 5% ήταν 17.

“Καζάνι που βράζει” θύμιζε χθες η λεγόμενη περιφέρεια και μόλις φάνηκαν οι πρώτες εντολές σε κάποιες μετοχές, πήρε… φωτιά η εν λόγω κατηγορία.
Η αλήθεια είναι πως εδώ και μερικές εβδομάδες, είχαν αρχίσει δειλά-δειλά να ξεχωρίζουν κάποιες μετοχές και να κινούνται προς νέα υψηλά, πριν κινηθεί η αγορά.
Αφορμή στάθηκε και η πορεία συγκεκριμένων μετοχών, όπως Intralot, Intracom, Intrakat, αλλά και κάποιες μικρότερες όπως ΕΚΤΕΡ και Moda Bagno όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο εδώ και βδομάδες.
Προστέθηκαν στη συνέχεια σε αυτές και άλλες μετοχές όπως Κλουκίνας-Λάππας, Κέκροψ, Φίλιππος Νάκας κ.α.

Χθες είδαμε μεγαλύτερη διάχυση και επειδή πλέον η αγορά έχει δώσει μεγάλα κέρδη στους επενδυτές, η διάθεση κάποιων ισχυρών χεριών να δώσουν ώθηση και σε άλλες μετοχές στέφθηκε με επιτυχία.
Δε χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθούν οι αποτιμήσεις.
Έτσι είδαμε στη χθεσινή συνεδρίαση ράλι για τη μετοχή της Κορδέλλου, της ΓΕΒΚΑ και ακολούθησαν και άλλες όπως Ξυλεμπορία, Αλουμύλ, Μύλοι Λούλη, Space Hellas, αλλά πιο μικρές όπως για παράδειγμα Λανακάμ, Ίλυδα, Δρομέας κ.α.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεχωρίσει η Ακρίτας, καθώς βελτίωσε τα οικονομικά της και επέστρεψε στην Κύρια Αγορά, με αποτέλεσμα να έχει απόδοση άνω του 20% για κάθε μία από τις 3 τελευταίες συνεδριάσεις.
Οι μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν προσελκύουν πολλά επενδυτικά βλέμματα γιατί καλώς ή κακώς, μάλλον κακώς έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως εγκλωβίζει επενδυτές.
Ωστόσο, τα μεγέθη πολλών εταιρειών είναι πολύ καλά και δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις και αν κάποιος παρακολουθήσει την πορεία τους τα τελευταία 3-4 χρόνια θα δει πως αρκετές έχουν πολλαπλασιάσει την τιμή που είχαν.

Μάλιστα τα πρόσφατα παραδείγματα μετοχών όπως ΕΚΤΕΡ, ΓΕΒΚΑ, Κορδέλλου,, Ξυλεμπορία και άλλες, όπου οι όγκοι είναι αρκετά μεγάλοι, επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι πρέπει οι μικροί και μεσαίοι επενδυτές, να έχουν έκθεση και σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων με καλά μεγέθη και φυσικά με την απαραίτητη διασπορά στο χαρτοφυλάκιό τους.

Από την άλλη δεν είναι πλέον λίγα τα παραδείγματα μετοχών όπου οι τιμές έχουν πολλαπλασιαστεί και πλέον δεν αποτελούν μικρές εταιρείες.
Η Intrakat έχει σήμερα αποτίμηση πάνω από 650 εκατ. ευρώ, η Ideal είναι σχεδόν 300 εκατ. ευρώ και στα 260 εκατ. ευρώ περίπου είναι η αποτίμηση της Intracom.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης