Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πόσο αξίζουν τα μικρομεσαία του χρηματιστηρίου; - Μία σύγκριση σε Avax, ΕΚΤΕΡ και η απουσία αναλυτών

Πόσο αξίζουν τα μικρομεσαία του χρηματιστηρίου; - Μία σύγκριση σε Avax, ΕΚΤΕΡ και η απουσία αναλυτών
Πόσο αξίζει η ΕΚΤΕΡ και πόσες εισηγμένες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν αξία αλλά δεν ασχολούνται οι χρηματιστηριακές εταιρείες;
Σχετικά Άρθρα
Ανοίγει τη βεντάλια η Optima Bank, εκπλήσσοντας την αγορά με την έναρξη κάλυψης της Avax, μίας εταιρείας μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Είναι γεγονός πως οι χρηματιστηριακές και δη οι τραπεζικές δε μας έχουν συνηθίσει με καλύψεις μετοχών εκτός των γνωστών περιπτώσεων (τράπεζες και βαριά χαρτιά συνολικά).
Μάλιστα το περιθώριο ανόδου που εντοπίζει είναι της τάξης του 101% (χωρίς να υπολογιστεί η χθεσινή πορεία της μετοχής).
Όπως ήταν αναμενόμενο η έκθεση έδωσε ώθηση στην τιμή της μετοχής.

Το ΒΝ θα εστιάσει στην αξία που μπορεί να κρύβει η έκθεση για άλλες κατασκευαστικές και γενικότερα μικρομεσαίες εταιρείες.
Για τη χρήση 2023 οι εκτιμήσεις της Optima Bank δίνουν p/e 11,1 φορές για την Avax, ΕV/EBITDA 10,4 φορές και net debt/EBITDA 6,2 φορές.
Ας δούμε για παράδειγμα την περίπτωση της ΕΚΤΕΡ, η οποία έχει καταγράψει τεράστιο ράλι λόγω της βελτίωσης των κερδών και του υψηλού ανεκτέλεστου που έχει χτίσει.
Στο εξάμηνο είχε κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ και οι εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ κάνουν λόγο για πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Προφανώς μιλάμε για EBITDA πάνω από 12 εκατ. ευρώ, άρα με την αποτίμηση των 40 εκατ. ευρώ θα έχει p/e μικρότερο από 4 φορές, EV/EBITDA 2,4 φορές (είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό 10,8 εκατ. ευρώ) και net debt/EBITDA αρνητικό λόγω 10,8 εκατ. ευρώ καθαρού ταμείου.
Με την τιμή της μετοχής στα 3,55 ευρώ, για να παίξει με τους ίδιους δείκτες με την Avax θα πρέπει η τιμή της μετοχής να πάει στα 9,8 ευρώ για να έχει p/e 11 φορές και για να έχει EV/EBITDA 10,4 φορές θα πρέπει να πάει η αποτίμηση πάνω από 130 εκατ. ευρώ άρα να πάει η τιμή στα 11,5 ευρώ.

Προφανώς και τα καλά χρόνια στις κατασκευές θα επηρεάσουν θετικά και την ΕΚΤΕΡ, ενώ σημειώνουμε πως δεν έχουμε υπολογίσει την έκταση στην Πάρο.
Σημειώστε επίσης πως δεν υπολογίζουμε το περιθώριο ανόδου που δίνει η Optima Bank για την Avax, ότι δηλαδή η δίκαιη τιμή είναι διπλάσια από αυτήν που έχει υπολογίσει το p/e και το EV/EBITDA.

Όμως και με μεγαλύτερες εταιρείες αν δούμε, για παράδειγμα τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και συγκρίνουμε την έκθεση της Optima Bank με αυτήν που είχε δημοσιεύσει η Piraeus Securities για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (τιμή στόχος 20,7 ευρώ), πάλι οι εκτιμήσεις της Piraeus αναδεικνύονται πιο συντηρητικές και δίνουν χαμηλότερους δείκτες από αυτούς της Optima Bank.
Το ερώτημα ωστόσο δεν είναι πόσο αξίζουν τα βαριά χαρτιά, αλλά πόσο τα μικρομεσαία τα οποία δεν καλύπτουν οι αναλυτές και έχουν πολύ καλή κερδοφορία, δυνατά μερίσματα και καλή ανάπτυξη;
Μήπως η έκθεση της Optima Bank θα έπρεπε να είναι η πρώτη μίας σειράς εκθέσεων από χρηματιστηριακές για μικρομεσαίες εταιρείες;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης