Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

«Καυτό» διήμερο στο Χρηματιστήριο – Rebalancing δεικτών MSCI και Fitch κρίνουν την βραχυπρόθεσμη τάση – Κλείνουν βιβλία οι ξένοι

«Καυτό» διήμερο στο Χρηματιστήριο – Rebalancing δεικτών MSCI και Fitch κρίνουν την βραχυπρόθεσμη τάση – Κλείνουν βιβλία οι ξένοι
Οι ροές που αναμένονται θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Εκτίναξη τζίρου περιμένουν για σήμερα (30 Νοεμβρίου) οι αναλυτές καθώς στο κλείσιμο θα γίνει το rebalancing του MSCI.
Η πρόσφατα αναδιάρθρωση των δεικτών δεν έφερε αλλαγές στους δείκτες, αλλά εκτιμάται πως το πρόσφατο placement στην Εθνική Τράπεζα και οι συναλλαγές που γίνονται συνήθως θα ωθήσουν και πάλι τον τζίρο σε υψηλά επίπεδα.
Σημειώνεται πως οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές είναι σημαντικά πάνω τον Νοέμβριο από τον σύνολο της χρονιάς, λόγω του placement της Εθνικής, αλλά και του πακέτου της Alpha Bank.
Οι ροές που αναμένονται θα είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Στον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard παραμένουν δέκα μετοχές (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo).
Επιπλέον αύριο (1 Δεκεμβρίου) η Fitch θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση της χώρας και έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και από τον συγκεκριμένο οίκο.
Στην τελευταία του αξιολόγηση είχε αναφέρει πως περίμενε την νέα κυβέρνηση και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει.
Σήμερα, έχουν περάσει σχεδόν 5 μήνες από τότε και υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως DBRS και S&P μας έχουν δώσει επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s με τη διπλή αναβάθμιση που είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβρη είναι τώρα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η συνέχεια για το χρηματιστήριο

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 1.300 μονάδες με βάση την τεχνική εικόνα ή και λίγο πιο πάνω με αναβάθμιση από τη Fitch.
Αυτό όμως που τους κάνει να αναρωτιούνται για τη συνέχεια, είναι το γεγονός πως οι ξένοι διαχειριστές κλείνουν αυτές τις μέρες τα βιβλία τους και με δεδομένη τη μεγάλη άνοδο της αγοράς, που μεταφράζεται σε καλό bonus για τους διαχειριστές, ίσως να μην υπάρχει λόγος να εμπλακούν περισσότερο.
Έτσι δεν αποκλείουν να παραμείνει πέριξ των 1.300 μονάδων η αγορά και να μη δούμε αυτό το παραδοσιακό ράλι που γίνεται στο τέλος του χρόνου, με εξαίρεση ίσως κάποιες μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που κάνουν κίνηση ωραιοποίησης.
Σταδιακά θα αρχίσουν να καταστρώνονται τα σχέδια για την επόμενη χρονιά με μεγάλους αγνώστους την πορεία του πληθωρισμού και της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Οι πιο απαισιόδοξοι αναφέρουν πως ο πληθωρισμός ίσως να κάνει μία ανοδική κίνηση καθώς το μόνο που έχει υποχωρήσει σήμερα είναι το κόστος ενέργειας.
Επίσης έχουν ερωτήματα για το ΑΕΠ και περιμένουν ότι ίσως δούμε σημάδια ύφεσης σε πολλές χώρες που μπορεί να μας επηρεάσουν.
Οι πιο αισιόδοξοι δείχνουν τα θεμελιώδη και τα αποτελέσματα εννεαμήνου, τονίζοντας πως αρκετές εισηγμένες έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου λόγω των κερδών που δημοσιεύουν, αλλά και των προοπτικών που έχουν βάσει των επενδύσεων που πραγματοποιούν ή της ρευστότητας που διαθέτουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης