Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

H ώρα της HelleniQ Energy – Θέμα ημερών η διάθεση ποσοστού 10% από δημόσιο και Λάτση έναντι 240-250 εκατ

H ώρα της HelleniQ Energy – Θέμα ημερών η διάθεση ποσοστού 10% από δημόσιο και Λάτση έναντι 240-250 εκατ
Βελτιώνεται η διασπορά στη μετοχή, αλλά και συνολικά της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Μετά την πώληση του 9% της Alpha Bank, του 22% της Εθνικής Τράπεζας αλλά και του μικρού ποσοστού της Eurobank, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει η HelleniQ Energy.
Το επόμενο placement αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές και οι μεγάλες χρηματιστηριακές έχουν λάβει εντολή να είναι σε ετοιμότητα για να ανοίξουν και να διαχειριστούν το βιβλίο προσφορών.
Δεν αποκλείεται η εντολή να δοθεί μετά το πέρας του road show της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ή να μετατεθεί μερικές μέρες ακόμα και να γίνει μετά την αξιολόγηση της Fitch, δηλαδή από βδομάδα.
Να σημειωθεί πως η αγορά αναμένει αναβάθμιση από τη Fitch σε επενδυτική βαθμίδα και με αυτήν την κίνηση θα κλειδώσει η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Λάτσης και ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσουν από κοινού σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ένα ποσοστό 10% ή και λίγο παραπάνω, βελτιώνοντας τη διασπορά στη μετοχή.
Σήμερα η Paneuropean Oil κατέχει το 45,47% και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,477%, άρα το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς είναι κάτω από 20%.
Να σημειωθεί πως πίεση στις εισηγμένες ασκεί και η διοίκηση της ΕΧΑΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η διασπορά όλης της αγοράς, όρος βασικός προκειμένου να πάρει το εισιτήριο της μετάταξης στις αναπτυγμένες αγορές το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η HelleniQ Energy χθες έκλεισε στα 7,66 ευρώ με απώλειες 1,16% και με μεγάλο όγκο 275 χιλ. τεμαχίων.
Η συνεδρίαση χθες είχε υψηλό όγκο και μεγάλες εντολές στο κλείσιμο, με αποτέλεσμα να αλλάξει το τελικό πρόσημο.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει ανακοινώσει προμέρισμα 0,30 ευρώ να μετοχή με την πληρωμή του να γίνεται τον Ιανουάριο.
Το εννεάμηνο του ομίλου ήταν εξαιρετικό και μειώθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός, παρά τις επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του Σεπτέμβρη είχε καθαρό δανεισμό 1,48 δισ. ευρώ.
Τα συγκρίσιμα EBITDA στο εννεάμηνο υποχώρησαν 15% και στα 968 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 496 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι στα 2,34 δισ. ευρώ.
Στον κλάδο των ΑΠΕ, η HELLENiQ Renewables διέθετε στο τέλος του Γ’ Τριμήνου εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης με συνολική ισχύ 0,7 GW στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, μετά και την ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώθηκε μια νέα συμφωνία για εξαγορά έργων ΑΠΕ με συνολική ισχύ 26 MW στην Κύπρο, η δεύτερη εντός του 2023 στην Κυπριακή αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία μας, αλλά και τη γεωγραφική διασπορά του χαρτοφυλακίου.
Με τις παραπάνω συμφωνίες, ο Όμιλός επιταχύνει την ανάπτυξή του στον κλάδο των ΑΠΕ με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,2 GW.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης