Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Απελευθέρωση δυνάμεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Απελευθέρωση δυνάμεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε την ανοδική δυναμική διασπώντας με εμφατικό τρόπο την αντίσταση των 1.240 μονάδων
Η ολοκλήρωση της διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας απελευθέρωσε δυνάμεις επαναφέροντας την ανοδική δυναμική στο ΧΑ.
Οι τράπεζες είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτή την άνοδο η οποία αποτιμά α) την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank και της Eurobank β) την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Alpha Bank και γ) το ενδιαφέρον ρεκόρ στην διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Εν προκειμένω η συγκέντρωση ρευστότητας άνω των 8 δις ευρώ αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για την αίσια έκβαση των απαιτητικών εγχειρημάτων διάθεσης μετοχών του Ελ. Βενιζέλος και της Τράπεζας Πειραιώς.
Αποτελεί επίσης μια ένεση εμπιστοσύνης από το εξωτερικό ως προς τις προοπτικές της χώρας αφού ο τραπεζικός κλάδος είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της προοπτικής για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σε ότι αφορά την απελευθέρωση δυνάμεων η λήξη της αναμονής στο θέμα της κάλυψης της προσφοράς των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τιμολόγησε μια σειρά νέων που είχαν περάσει στην διάρκεια της εβδομάδας κάτω από το ραντάρ της αγοράς.
Τα ισχυρά πλεονάσματα της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, η θετική οπτική του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΑΕΠ του 2024 (2,0-2,5%) και φυσικά τα αποτελέσματα των εταιριών βρήκαν παράθυρο ευκαιρίας για να αποτυπωθούν στις τιμές στην πανηγυρική συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία είχε τζίρο άνω του 1 δις ευρώ (με τα πακέτα του ΤΧΣ), τον υψηλότερο από τις 15 Μαΐου του 2008 (3,03 δισ. ευρώ) όταν είχαν περάσει τα πακέτα του ΟΤΕ στην DT.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε την ανοδική δυναμική διασπώντας με εμφατικό τρόπο την αντίσταση των 1.240 μονάδων.
Η διόρθωση από την γρήγορη κίνηση ως τις 1.240 μονάδες είχε σαν πέρας τις 1.194 μονάδες από τις οποίες πλέον ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες παρέμειναν αγορασμένοι ενώ η μεσοπρόθεσμη εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε εκκίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 1.300 μονάδων.
Οι ταλαντωτές συνηγορούν σε αυτό το ανοδικό περιθώριο πριν μπουν σε υπερτιμημένες ζώνες ενώ και τα επιμέρους διαγράμματα αφήνουν χώρο για την συνέχιση της ανοδικής κίνησης προς την εν λόγω αντίσταση.
Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών δημιουργεί επίσης ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας καθώς η διαφυγή από την συσσώρευση έχει πραγματοποιηθεί πλειοψηφικά από τις μετοχές των τραπεζών.
Η δυναμική της συνεδρίασης της Παρασκευής πάντως δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές για την ερχόμενη εβδομάδα η οποία λόγω των ειδικών συνθηκών που συνεπάγεται η είσοδος των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να έχει αυξημένη μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Γεμάτη η εβδομάδα που ακολουθεί για την εγχώρια αγορά.
Από πλευράς αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου θα ανακοινώσουν οι Πλαστικά Θράκης, Premia Properties, ΕΧΑΕ (20/11), Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελβαλχαλκόρ, Φουρλής, E-Net (21/11), Lamda Development (22/11) Aegean (τηλεδιάσκεψη), Quest, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (23/11) και Intralot (24/11).
Σε άλλες σημαντικές εξελίξεις στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024, οι συνελεύσεις έγκρισης της συγχώνευσης των εταιριών ΑΝΕΚ και Attica Holdings θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ενώ την ίδια ημέρα η Interlife έχει προγραμματισμένη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών.
Χωρίς το ειδικό μέρισμα των 1,47 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Jumbo από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.
Επισημαίνεται ακόμα ότι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές από την πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση από το πρωί της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου.
Στο εξωτερικό η αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών (23/11) και η ημιαργία της ερχόμενης Παρασκευής στις αγορές των ΗΠΑ θα περιορίσουν το ενδιαφέρον καθώς οι επενδυτές θα εστιάσουν στις πωλήσεις του εκπτωτικού τετραημέρου που ακολουθεί (24-27/11).
Ωστόσο σε επίπεδο νέων τα πρακτικά της FED και τα αποτελέσματα της NVIDIA (21/11), οι δείκτες δραστηριότητας στην Ευρώπη (23/11) και τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου της Γερμανίας (24/11, Εκτ. -0,8%) ενδέχεται να ξεχωρίσουν από πλευράς ειδησεογραφίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης