Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτή είναι η πρώτη μετοχή του FTSE 25, η οποία έγραψε νέο υψηλό πριν την αγορά – Tι ακούγεται και τι ετοιμάζει στο παρασκήνιο;

Αυτή είναι η πρώτη μετοχή του FTSE 25, η οποία έγραψε νέο υψηλό πριν την αγορά – Tι ακούγεται και τι ετοιμάζει στο παρασκήνιο;
H μετοχή έχει φτάσει περίπου στα επίπεδα που ήταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο οποίος είχε επηρεάσει σημαντικά την πορεία της
Σχετικά Άρθρα
Ελάχιστες μετοχές έχουν γράψει νέα υψηλά (έτους ή και πολυετή) μετά την διόρθωση που ακολούθησε τη μεγάλη άνοδο του Χ.Α. μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Πολλές μετοχές είχαν γράψει υψηλό, εκεί στα τέλη Ιουλίου, ενώ κάποιες το είχαν γράψει και νωρίτερα ή και μέχρι τον Αύγουστο.
Συγκεκριμένα ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 27 Ιουλίου στις 1.351,68 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό) το οποίο είχε να δει από τον Μάρτιο του 2014.
Αντιστοίχως, ο FTSE 25 την ίδια μέρα βρέθηκε στις 3.280,71 μονάδες.
Σήμερα ο γενικός δείκτης είναι περίπου 8,5% χαμηλότερα και ο FTSE 25 8,3%.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση μόνο μία μετοχή κατάφερε χθες να γράψει νέο υψηλό (ενδοσυνεδριακό) και να φτάσει την τιμή που είχε τον Φεβρουάριο του 2022, ήταν υψηλό 21 μηνών.
Πρόκειται για τη μετοχή της Σαράντης, η οποία χθες βρέθηκε στα 8,52 ευρώ με το προηγούμενο υψηλό να είναι στα 8,46 ευρώ (11 Αυγούστου).
Έκλεισε όμως στα 8,31 ευρώ και με άνοδο 2,21%.
Η διοίκηση έχει βελτιώσει την εκτίμηση για τα κέρδη προ φόρων και τόκων του 2023 στα 43 εκατ. ευρώ και περιμένει πωλήσεις 480 εκατ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο είχε κέρδη προ φόρων και τόκων 37 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 44,8%.
Αυτό πάντως που έχει προκαλέσει εντύπωση στην αγορά και έχει δημιουργήσει φήμες, είναι η επιθετική αγορά μετοχών από τους βασικούς μετόχους αλλά και από την ίδια την εταιρεία.
Στις 10 Νοεμβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε πως αγόρασε 510.700 ίδιες μετοχές αυξάνοντας το σύνολο των ιδίων μετοχών στο 1,55%.
Η αγορά προκάλεσε αίσθηση καθώς οι 500 χιλ. μετοχές αγοράστηκαν με προσυμφωνημένη συναλλαγή, κίνηση που δεν είναι συνηθισμένη και δημιούργησε ερωτηματικά.
Πηγές από την εταιρεία, υποστηρίζουν πως είναι νόμιμη η κίνηση και πως μία εταιρεία της υψηλής κεφαλαιοποίησης δε θα έκανε κάτι που δεν ήταν εντός του νόμου.
Από την άλλη, τον Αύγουστο είχε διαγράψει η εταιρεία 3,026 εκατ. ίδιες μετοχές, κίνηση που βελτίωση τη θέση των βασικών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο και το ποσοστό τους ανήλθε στο 55,5%.
Η μεταβολή φυσικά οφείλεται και στις αγορές που κάνουν παράλληλα με τις αγορές ιδίων ο Γρηγόρης Σαράντης και ο Κυριάκος Σαράντης.
Πρόσφατα (31/10 και 2/11 ο Γρηγόρης Σαράντης, πρόεδρος του Δ.Σ. αγόρασε 112 χιλ. μετοχές και ο Κυριάκος Σαράντης, CEO του ομίλου 115 χιλ. μετοχές.
Λίγες μέρες πιο πριν είχε αγοράσει ο Κ.Σαράντης άλλες 114 χιλ. τεμάχια.
Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες για έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α. οι οποίες δεν μπορούν να διασταυρωθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή έχει φτάσει περίπου στα επίπεδα που ήταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο οποίος είχε επηρεάσει σημαντικά την πορεία της λόγω της έκθεσης του ομίλου στην περιοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης