Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δεν φαντάζεστε ποιοι κωδικοί κάνουν τους τζίρους στο ελληνικό Χρηματιστήριο – Αναλυτικά στοιχεία

Δεν φαντάζεστε ποιοι κωδικοί κάνουν τους τζίρους στο ελληνικό Χρηματιστήριο – Αναλυτικά στοιχεία
Μέχρι και ποσοστό άνω του 80% του συνολικού τζίρου σε μετοχή έχει γίνει από ειδικούς διαπραγματευτές
Σχετικά Άρθρα
Σε λίγους κωδικούς οφείλεται ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστήριου Αθηνών.
Αυτοί οι κωδικοί δεν είναι άλλοι από τους κωδικούς των ειδικών διαπραγματευτών, οι οποίοι φαίνεται πως καθημερινά κάνουν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Μάλιστα αν αθροιστούν οι τζίροι των κωδικών των ειδικών διαπραγματευτών της ίδιας μετοχής τότε γεννάται το ερώτημα ποιοι άλλοι κωδικοί δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο!
Προφανώς και σε συγκεκριμένες μετοχές η ρευστότητα που δίνουν στο σύστημα είναι τεράστια.
Παρακάτω θα δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα από τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΧΑΕ και αναφέρονται στο τρίτο τρίμηνο.
Έτσι για παράδειγμα η Cenergy είχε συνολικό τζίρο στο τρίτο τρίμηνο 177,5 εκατ. ευρώ και έχει 4 ειδικούς διαπραγματευτές.
Η Alpha Finance έκανε 24,1 εκατ. ευρώ, η Eurobank Equities έκανε 29 εκατ. ευρώ, η Optima Bank έκανε 15,5 εκατ. ευρώ και η Παντελάκης 12,4 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή οι 4 ειδικοί διαπραγματευτές της μετοχής έκαναν 81 εκατ. ευρώ ή το 45% του συνολικού τζίρου της μετοχής.

Η Viohalco είχε τζίρο 115,9 εκατ. ευρώ και η Alpha Finance έκανε 18,3 εκατ. ευρώ, η Eurobank Equities 19,6 εκατ. ευρώ και η Merit 9,5 εκατ. ευρώ ή συνολικά 47,4 εκατ. ευρώ ή το 41% του συνόλου.
Η Πετρόπουλος είχε τζίρο 10 εκατ. ευρώ και η Παντελάκης έκανε τα 2,9 εκατ. ευρώ και η Eurobank Equities 3,3 εκατ. ευρώ ή συνολικά το 62% του συνόλου.
Η Lamda είχε τζίρο 111,5 εκατ. ευρώ και η Eurobank Equities έκανε τα 17,9 εκατ. ευρώ, η Παντελάκης 8,4 εκατ. ευρώ και η Piraeus Sec. 14 εκατ. ευρώ ή συνολικά το 36%.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με συνολικό τζίρο 53,8 εκατ. ευρώ, τα 6,5 εκατ. ευρώ έγιναν από την Alpha Finance, τα 7,2 εκατ. ευρώ από τη Eurobank Equities και άλλα 3 εκατ. ευρώ έγιναν από τη Beta ήτοι το 31% έγινε από τους 3 ειδικούς διαπραγματευτές.
Στην Entersoft έγιναν συναλλαγές 23,2 εκατ. ευρώ με την Alpha Finance να κάνει 4,5 εκατ. ευρώ και τη Eurobank Equities 5,1 εκατ. ευρώ ή το 41% του συνόλου.
Στη Dimand με συνολικό τζίρο 20,8 εκατ. ευρώ η Alpha Finance έκανε 6 εκατ. ευρώ, η Eurobank 7,3 εκατ. ευρώ και η Παντελάκης 3,6 εκατ. ευρώ δηλαδή συνολικά 16,9 εκατ. ευρώ ή το 81% του συνολικού τζίρου της μετοχής!

Η μετοχή με το μεγαλύτερο τζίρο ανά χρηματιστηριακή

Η Alpha Finance στο τρίτο τρίμηνο έκανε το μεγαλύτερο τζίρο στη Cenergy, η Eurobank Equities στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η Euroxx στην Πειραιώς, η Greenpost στην Εθνική Τράπεζα, η Merit επίσης στην Εθνική Τράπεζα, η NBG στον ΟΠΑΠ, η Optima Bank στη Cenergy, η Beta στην Intrakat, η Ελληνοαμερικάνικη στον ΟΠΑΠ, η Δεπόλας στην Τράπεζα Πειραιώς, η Παντελάκης στη Cenergy και η Piraeus στη Μυτιληναίος.
Σημειώνεται πως αντίστοιχη είναι και η εικόνα στους τζίρους των ειδικών διαπραγματευτών στα εταιρικά ομόλογα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης