Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Deals και αποτελέσματα φέρνουν νέα άνοδο – Στο επίκεντρο τα blue chips

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Deals και αποτελέσματα φέρνουν νέα άνοδο – Στο επίκεντρο τα blue chips
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με θετικές ειδήσεις ξεκινάει η συνεδρίαση. Το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει καλό μετά και την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και την εκτίμηση των επενδυτών ότι μπαίνει τέλος στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Από την άλλη έχουμε θετικές ειδήσεις, όπως την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, τα ισχυρά αποτελέσματα από Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί και χθες από ΕΛΠΕ και Autohellas. O Γ.Δ. άνοιξε με νέα καλή άνοδο περίπου 1% και την Πειραιώς με τη ΔΕΗ να ξεχωρίζουν. Καλή κίνηση ξανά από Cenergy και ΕΛΠΕ. Συνολικά τα βαριά χαρτιά κινούνται ανοδικά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Και της Alpha Bank και της Πειραιώς τα αποτελέσματα ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια. Η διοίκηση της Alpha Bank βελτίωσε λίγο ακόμα τις εκτιμήσεις. Βλέπει τώρα πάνω από 0,30 ευρώ κέρδη ανά μετοχή από 0,29 ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από 11,5% από 11%, ενώ και η Πειραιώς φαίνεται πως θα ξεπεράσει τους στόχους και είναι η φθηνότερη ελληνική σε όρους p/e και έχει πολύ χαμηλό δείκτη p/tbv έναντι των ομοειδών της Ευρώπης. Προς τα 3 ευρώ κινείται η Πειραιώς και άνοδο άνω του 1% έχουν οι άλλες συστημικές.

HELLENIQ ENERGY: Ισχυρά και τα δικά της αποτελέσματα και στην τηλεδιάσκεψη ειπώθηκε πως πρέπει η διοίκηση να κοιτάξει την πώληση του διυλιστηρίου της Lukoil στη Βουλγαρία, αν και το επενδυτικό της πλάνο δεν έχει κεφάλαια για τέτοιου μεγέθους εξαγορές. Ισχυρές οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 890 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο από 620 εκατ. ευρώ πέρυσι και οδήγησαν στη μικρή μείωση του καθαρού δανεισμού που πλέον είναι στα 1,48 δισ. ευρώ. Προμέρισμα 0,30 ευρώ. Στα 7,54 ευρώ και στο +1,48% στο ξεκίνημα.

ΔΕΗ: Σε αυτή καταλήγει η Κωτσόβολος έναντι 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα δάνεια. Έχει περίπου 83 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό (μισθώσεις), σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό που βρήκαμε στο site της εταιρείας. Με κάτι νούμερα που έδωσε η ΔΕΗ η εξαγορά γίνεται με EV/EBITDA 5,7 φορές (μαζί με τις μισθώσεις). Ξεπέρασε τα 10 ευρώ η μετοχή.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (απάντηση): Νομίζουμε, πως η πώληση του 20% αν φέρει και κάποιους μεγάλους επενδυτές, ναι, θα βοηθήσει τη μετοχή. Το που θα πρέπει να πάει, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Με βιβλίο προσφορών προφανώς θα γίνει η τοποθέτηση και θα δοθεί στους παλιούς μετόχους λογικά το δικαίωμα να πάρουν κάποιες μετοχές.

INTRAKAT (απάντηση): Προφανώς η στήλη αλλά και το ΒΝ έχουν αποδείξει με δεκάδες δημοσιεύματα ότι γράφουν αυτό που βλέπουν. Πάμε λοιπόν στις ερωτήσεις σας: Το αν μπορεί να εκτελέσει τα έργα μετά και την εξαγορά της Άκτωρ, είναι κάτι που αφορά όλες τις εταιρείες του κλάδου που έχουν τέτοιο ανεκτέλεστο. Και δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά υπάρχουν και άλλα όπως μηχανήματα, έλλειψη προσωπικού κτλ. Επομένως, ότι ισχύει για όλες ισχύει και για τη συγκεκριμένη.

Η πώληση της Άκτωρ είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάκτωρ, αφού οι Ολλανδοί δεν ασχολούνται και νομίζουμε πως η Intrakat μπορεί να τη βοηθήσει περισσότερο. Θέμα χρημάτων οι εφοπλιστές και οι επενδυτές που τους στηρίζουν δεν έχουν. Αν σήμερα υπάρχει μία ομάδα μετόχων με ρευστότητα, αυτή είναι της Intrakat. Δε χωράει αμφιβολία και το γράφει μίας στήλη που δεν έχει τη μετοχή στις επιλογές της. Ναι, το εξάμηνο είχε έκτακτα και αν τα αφαιρέσουμε θα είχε ζημιές. Το έχουμε γράψει. Το αν μπορεί να πληρώσει την εξαγορά, νομίζουμε το απαντήσαμε πιο πάνω. Στα 3,38 ευρώ και σε υψηλό 14 ετών περίπου η μετοχή.

AUTOHELLAS: Νομίζουμε πως τα αποτελέσματα είναι όπως τα έχει επικοινωνήσει η διοίκηση. Ο κ.Βασιλάκης, τόσο στη συγκεκριμένη, όσο και στην Aegean, ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα εγκαίρως και σωστά. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Έτσι είχε μιλήσει για την περσινή χρονιά στις ενοικιάσεις όπου είχε πει ότι οι τιμές φέτος θα είναι χαμηλότερες, γιατί άλλες ήταν οι συνθήκες πέρυσι και είχε πει και για πίεση στο περιθώριο κέρδους λόγω επιτοκίων. Από την άλλη η εξαγορά στην Πορτογαλία, στήριξε τα αποτελέσματα και έδωσε κέρδη μετά από φόρους 74,6 εκατ. ευρώ από 71,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Τα EBITDA στα 214,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 20,2%. Οριακά χαμηλότερα αλλά με μικρό όγκο η μετοχή.

INTRACOM: Στα 2,20 ευρώ και στο +2,56% η μετοχή και επιτέλους βλέπει καλύτερα επίπεδα, τα οποία δικαιούται.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης