Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με σπρώξιμο από FED πάνω από τις 1.200 μονάδες – Επηρεάζει το μέρισμα του ΟΠΑΠ

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με σπρώξιμο από FED πάνω από τις 1.200 μονάδες – Επηρεάζει το μέρισμα του ΟΠΑΠ
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Ανάσες στις αγορές από την απόφαση της FED, η οποία δείχνει να βάζει τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται. Βλέπουμε μία υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και οι αγορές λαμβάνουν κατεύθυνση και από εκεί. Με καλή άνοδο και πάνω από τις 15.000 μονάδες άνοιξε ο DAX.

Σημειώνουμε πως η πορεία της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις ήταν καλή παρά το χαμηλό τζίρο και η άνοδος μας είχε απομακρύνει από τον κινητό των 200 ημερών. Παρά την επίδραση του μερίσματος του ΟΠΑΠ έχουμε μία καλή ευκαιρία σήμερα να ξεπεράσουμε τις 1.200 μονάδες. Η αγορά άνοιξε στο +0,50% χωρίς να έχει κάνει πράξη ο ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός άνοιξε στο -5,3% και έτσι η άνοδος του Γ.Δ. περιορίστηκε στο +0,27%. Καλή εικόνα όμως συνολικά για τις μετοχές. Μετά και με τη βοήθεια των τραπεζών ανέκαμψε ξανά.

ΟΠΑΠ: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα το οποίο ανέρχεται καθαρό για τους δικαιούχους στα 0,9517 ευρώ ανά μετοχή. Λόγω απόδοσης επηρεάζει συνολικά την αγορά μέσω των δεικτών που συμμετέχει. Στα 15,22 ευρώ και στο -5,35% στο ξεκίνημα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Όπως ανέμεναν οι αναλυτές ήταν τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου. Το μεγάλο αιολικό σύμπλεγμα του Καφηρέα έχει μπει το μεγαλύτερο μέρος σε λειτουργία και φαίνεται η διαφορά. Βέβαια, φαίνεται και λόγω άλλης αποτίμησης πλέον, αφού η μετοχή δεν είναι πάνω από τα 20 ευρώ αλλά κάτω από τα 15 ευρώ. Από την άλλη, έχουν υποχωρήσει και όλες οι ομοειδείς του εξωτερικού, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων. Είδαμε και χθες κάποιες επιπτώσεις, για παράδειγμα την Orsted όπου βάζει στον πάγο κάποια project. Υψηλός ο δείκτης net debt/EBITDA, αλλά θα υποχωρήσει κάπως όταν θα έχει φουλ συμμετοχή ο Καφηρέας. Αναλυτές αναφέρουν πως εκτιμούν ετήσια EBITDA 70 εκατ. ευρώ από το σύμπλεγμα. Ο καθαρός δανεισμός ανέβηκε στα 844 εκατ. ευρώ από 771 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του εξαμήνου. Στο +1,53% και στα 14,59 ευρώ.

HELLENIQ ENERGY: Δημοσιεύει σήμερα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο. Η Eurobank Equities περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA για το τρίτο τρίμηνο 331 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 34% και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 21%. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ήταν μία χρονιά που δεν επαναλαμβάνεται εύκολα αλλά και πως η φετινή είναι αρκετά καλή. Με άνοδο 1,10% ξεκίνησε η μετοχή.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή άνοδος 2,1% για Alpha Bank και 1,5% για Πειραιώς. Αύριο δημοσιεύουν τρίτο τρίμηνο. Ανοδικά και οι άλλες δύο συστημικές και στηρίζουν την άνοδο της αγοράς πάνω από τις 1.200 μονάδες.

CENERGY: Πάει για την έκτη συνεχόμενη ανοδική.

TRADE ESTATES: Θεωρούμε πολύ καλή εξέλιξη το γεγονός ότι μπαίνει άλλη μία εταιρεία στο Χ.Α. αλλά σημειώστε πως δεν είναι η μόνη του κλάδου με discount. Παρουσιάζεται λες και είναι η μόνη. Οι άλλες που διαπραγματεύονται έχουν το διπλάσιο. Δηλαδή BriQ και Premia για παράδειγμα είναι αρκετά πιο φθηνές. Επαναλαμβάνουμε πως η στήλη είναι ουδέτερη στη δημόσια εγγραφή.

ΑΔΜΗΕ: Στα 2,05 ευρώ στο ξεκίνημα. Για να δούμε αν θα βγάλει κάποια δυνατή κίνηση.

INTRAKAT: Δυνατή και εδώ η κίνηση και η τιμή πήγε πάνω από τα 3,20 ευρώ.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Νέα υψηλά από τον τίτλο και στα 3,60 ευρώ με άνοδο 2,86%. Δίνει απαντήσεις στο ταμπλό ο κ.Κούτρας για όσα του έγραφαν…

LAVIPHARM: Νέα ανοδική κίνηση και πέρασμα πάνω από τα 0,70 ευρώ, αλλά με απόσταση μεταξύ αγοραστή και πωλητή.

PROFILE: Δυνατό ξεκίνημα και με καλό όγκο. Κοιτάζει ξανά τα 4 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: «100 χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του Αύριο και συνεχίζουμε» λέει ο τίτλος στο δελτίο τύπου. Τι να πούμε παιδιά εμείς. Όποιος κάνει μία βόλτα στην Ελλάδα και δει το πως έχει χτιστεί τα τελευταία 50 χρόνια μάλλον καταλαβαίνει ότι ο σχεδιασμός σας απέτυχε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης