Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα μισά βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου με φθηνή αποτίμηση – 11 μετοχές με χαμηλό εκτιμώμενο p/e για το 2023

Τα μισά βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου με φθηνή αποτίμηση – 11 μετοχές με χαμηλό εκτιμώμενο p/e για το 2023
Η γεωπολιτική ένταση και η πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων έχει κάνει τις μετοχές από φθηνές, φθηνότερες
Σχετικά Άρθρα
Το φθηνό, φθηνότερο γίνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η μεγάλη διόρθωση των ξένων αγορών, λόγω της πορείας των κρατικών ομολόγων και των γεωπολιτικών ανησυχιών, έχει οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις μετοχές.
Ωστόσο, δε φαίνεται να επαληθεύεται η άποψη ότι τα κέρδη του 2022 ήταν υπερκέρδη και δε μπορούν να επαναληφθούν και μία σειρά από εισηγμένες εταιρείες εκτιμάται ότι θα δημοσιεύσουν και πάλι εξαιρετικά αποτελέσματα που θα δίνουν χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών.
Κοιτώντας τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, που έτσι κι αλλιώς οι αναλυτές δίνουν μεγάλα περιθώρια ανόδου, οι μισές εταιρείες του FTSE 25 έχουν εκτιμώμενο p/e αρκετά χαμηλό.
Ξεκινώντας από τη Μυτιληναίος, η οποία ανακοίνωσε ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για τους 9 μήνες, η εκτίμηση για το σύνολο της χρήσης είναι για καθαρά κέρδη πάνω από 600 εκατ. ευρώ (στο εννεάμηνο είχε 462 εκατ. ευρώ).
Με την αποτίμηση στα 5,2 δισ. ευρώ, το p/e θα είναι μονοψήφιο.
HelleniQ Energy και Motor Oil, με βάση την πρόσφατη έκθεση της Eurobank Equities θα έχουν επίσης μονοψήφιο p/e.
Η HelleniQ Energy έχει αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ και θα έχει καθαρά κέρδη 558 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένο επίπεδο και το 2024 θα έχει 327 εκατ. ευρώ που και πάλι δίνουν μονοψήφιο p/e.
Αντιστοίχως η Motor Oil με αποτίμηση 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα έχει καθαρά κέρδη πάνω από 600 εκατ. ευρώ και το 2024 383 εκατ. ευρώ, ήτοι το p/e θα είναι και εδώ μονοψήφιο.
Η Aegean Airlines αναμένεται να έχει καθαρά κέρδη 175 εκατ. ευρώ και αποτιμάται κάτω από 900 εκατ. ευρώ.
Η Τιτάν έχει δημοσιεύσει ένα εξαιρετικό εξάμηνο και στη χρήση αναλυτές περιμένουν καθαρά κέρδη 176 εκατ. ευρώ την ώρα που η αποτίμηση είναι στα 1,3 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ με αποτίμηση 5,65 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα έχει καθαρά κέρδη 475 εκατ. ευρώ ήτοι p/e περίπου 12 φορές.
Επιπλέον προσφέρει υψηλή μερισματική απόδοση και εξαιρετικά χαμηλή μόχλευση.
Η Jumbo με αποτίμηση 3,5 δισ. ευρώ και εκτιμώμενα κέρδη 287 εκατ. ευρώ έχει p/e 12,3 φορές.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με εκτιμώμενα κέρδη 128 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 1,3 δισ. ευρώ μόλις που υπερβαίνει τις 10 φορές ο πολλαπλασιαστής κερδών.
Ακόμα και ο ΟΤΕ που η συμπεριφορά της μετοχής έχει δώσει αφορμές για πολλά άρθρα με την αποτίμηση των 5,56 δισ. ευρώ θα έχει p/e 14 φορές (εκτίμηση για κέρδη 398 εκατ. ευρώ) το οποίο δε μπορεί να θεωρηθεί υψηλό, λόγω της χαμηλής μόχλευσης και του προγράμματος επιβράβευσης των μετόχων.
Η ΔΕΗ με αποτίμηση 3,55 δισ. ευρώ θα δώσει το 2024 ξανά μέρισμα και αναμένουν οι αναλυτές κέρδη πάνω από 200 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 17 φορές.
Τέλος και η Autohellas αναμένεται να έχει ξανά χαμηλό p/e λόγω της πορείας του τουρισμού αλλά και με βάση όσα είδαμε στο εννεάμηνο της Μοτοδυναμική.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης