Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Trade Estates: Η ΑΜΚ των 62 εκατ. ευρώ με τιμή 2,13 ευρώ, οι πράξεις σταθεροποίησης και οι δωρεάν μετοχές

Trade Estates: Η ΑΜΚ των 62 εκατ. ευρώ με τιμή 2,13 ευρώ, οι πράξεις σταθεροποίησης και οι δωρεάν μετοχές
Έκτακτο κέρδος 17,8 εκατ. ευρώ εγγράφει η Trade Estates από την εξαγορά του Smart Park από τη Reds - Τα έσοδα από την αύξηση θα πληρώσουν την εξαγορά
Σχετικά Άρθρα
Με τους αναδόχους να προσδιορίζουν την ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 2,13 ευρώ, η αύξηση κεφαλαίου της Trade Estates και η είσοδός της στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να της φέρει έσοδα 62 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που καλυφθεί πλήρως.
Σημειώνεται πως στις 30 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το εύρος τιμής διάθεσης των νέων μετοχών και από 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η δημόσια προσφορά, η οποία θα διαρκέσει έως την 3η Νοεμβρίου.
Υπολογίζεται πως η εταιρεία θα εισαχθεί στις 8 Νοεμβρίου στο Χ.Α.
Με δημόσια προσφορά θα δοθούν 28,169 εκατ. μετοχές, στην Autohellas 939 χιλ. μετοχές και σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης οι παλιοί μέτοχοι θα δώσουν άλλα 2,816 εκατ. μετοχές.
Αν καλυφθεί πλήρως η προσφορά το νέο σύνολο μετοχών θα είναι 120.528.771.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό οι δαπάνες έκδοσης εκτιμώνται συνολικά στο ποσό των 5,104 εκατ. ευρώ, με βάση την Ανώτατη Τιμή Διάθεσης που ορίσθηκε από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους σε συνεργασία με την Εκδότρια σε 2,13 ευρώ ανά Νέα Μετοχή.
Yπενθυμίζεται πως η εσωτερική αξία της μετοχής στις 30/6/2023 ήταν στα 2,49 ευρώ. 
Οι εταιρείες του Ομίλου Fourlis, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς και της ιδιωτικής τοποθέτησης, εκτιμάται ότι θα κατέχουν το 63,03% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (υπό την παραδοχή μη άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης που παρέχουν οι Πωλητές Μέτοχοι), ενώ η AUTOHELLAS και η Latsco Hellenic Holdings εκτιμάται ότι θα κατέχουν 9,73% και 3,12%, αντίστοιχα.
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν, μετά τη λήξη της περιόδου Lock-Up 180 ημερών, να διαθέσουν τις μετοχές τους στην αγορά.

Πράξεις σταθεροποίησης

Οι Πωλητές Μέτοχοι, προς το σκοπό διευκόλυνσης Πράξεων Σταθεροποίησης επί των μετοχών της Εταιρείας, έχουν συνομολογήσει με τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους ρήτρα επιπρόσθετης κατανομής μετοχών («overallotment facility») και τους έχουν παραχωρήσει δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Greenshoe Option) μέχρι 2.816.901 επιπρόσθετων μετοχών της Εταιρείας, ώστε οι τελευταίοι να τις διαθέσουν σε τελικούς επενδυτές για την κάλυψη τυχόν αυξημένης ζήτησης κατά τη Δημόσια Προσφορά.
Η τιμή και ο χρόνος μεταβίβασης των Πρόσθετων Μετοχών (Overallotment) στους επενδυτές θα είναι ίδιοι με αυτές των Νέων Μετοχών της Δημόσιας Προσφοράς.

Αν το ως άνω δικαίωμα προαίρεσης (Greenshoe Option) ασκηθεί πλήρως, το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών θα ανέλθει σε 30.985.916 Μετοχές, εκ των οποίων 28.169.015 Νέες Μετοχές και 2.816.901 υφιστάμενες Μετοχές.
Eφόσον δυνάμει των ανωτέρω ρυθμίσεων διατεθούν Πρόσθετες Μετοχές (Overallotment), οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι ενδέχεται να προβούν σε χρηματιστηριακές πράξεις στο Χ.Α. με σκοπό τη σταθεροποίηση της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής.
Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα με τη Δημόσια Προσφορά, 938.968 Νέες Μετοχές θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στον υφιστάμενο μέτοχο AUTOHELLAS.

Αναφορικά με πιθανές Πράξεις Σταθεροποίησης της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που θα ξενικά από την ημέρα έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στο Χ.Α. και θα λήγει μετά από τριάντα ημερολογιακές ημέρες, σημειώνεται ότι αυτές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μόνο εφόσον διατεθούν οι έως 2.816.901 Πρόσθετες Μετοχές.

Δωρεάν μετοχές
Στελέχη της εταιρείας θα λάβουν παράλληλα με τη δημόσια προσφορά δωρεάν μετοχές ως εξής:

δωρεαν_μετοχες_trade_estates.jpg
Διάθεση εσόδων

Σε συνέχεια της υπογραφής της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε. και στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης που παρείχε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 08.09.2023 προς το Δ.Σ., το χρονοδιάγραμμα και η κατανομή των αντληθέντων κεφαλαίων από την Αύξηση διαμορφώθηκε και εγκρίθηκε από το από 20.10.2023 Δ.Σ. ως εξής:
Το σύνολο των καθαρών εσόδων της Αύξησης, θα χρησιμοποιηθεί από την Εταιρεία αποκλειστικά για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος προς την REDS AE, που αφορά στην Σύμβαση Πώλησης και Αγοράς μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε., όπως το τίμημα τελικώς προσδιορισθεί κατά τους ειδικότερους όρους της ανωτέρω σύμβασης.
Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής που αφορά στη Σύμβαση Πώλησης και Αγοράς μετοχών της ΓΥΑΛΟΥ Μ.Α.Ε., δεδομένου ότι υπόκειται στην εκπλήρωση ορισμένων συνήθων όρων και προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από τα μέρη, τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια ορίστηκε να διατεθούν μέχρι της εξάντλησής τους και με χρονολογική σειρά, ως κάτωθι:

α. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις «POLIKENCO AE» και «ΜΑΝΤΕΝΚΟ ΑΕ» για χρηματοδότηση ιδίας συμμετοχής έργων μέσω μηχανισμού RRF,
β. Χρηματοδότηση απόκτησης ακινήτου στο Ελληνικό και
γ. Μερική χρηματοδότηση εργασιών ανέγερσης εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό.

Το καθαρό ποσό αντληθέντων κεφαλαίων στην περίπτωση αυτή αποφασίστηκε να διατεθεί εντός τριάντα έξι μηνών από την ημερομηνία πιστοποίησης της Αύξησης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης