Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η δύσκολη άσκηση για την Trade Estates – Θα μπορέσει η εισαγωγή να ξεκλειδώσει την αξία της Fourlis;

Η δύσκολη άσκηση για την Trade Estates – Θα μπορέσει η εισαγωγή να ξεκλειδώσει την αξία της Fourlis;
Με discount περίπου 15% τοποθετήθηκαν Latsco Family Office και Autohellas, άνω του 30% το discount εισηγμένων ΑΕΕΑΠ
Σχετικά Άρθρα
Σε μία δύσκολη περίοδο για τις εταιρείες ακινήτων ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Λ.Αθηνών 110 η Trade Estates.
Την ώρα που οι ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με μεγάλο discount εισέρχεται στο Χρηματιστήριο η Trade Estates.
Όπως ανακοινώθηκε η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, ενώ στις 31 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το εύρος τιμής διάθεσης.
Είναι ενδεικτικό πως η Premia διαπραγματεύεται στα 1,13 ευρώ την ώρα που στο πρώτο εξάμηνο η εσωτερική αξία της μετοχής ήταν στα 1,68 ευρώ (discount 30%).
Η Trastor έχει εσωτερική αξία (NAV) 1,548 ευρώ ανά μετοχή και διαπραγματεύεται στα 1,09 ευρώ ενώ θα κάνει αύξηση κεφαλαίου στα 1,42 ευρώ ανά μετοχή (discount 30%).
Η εσωτερική λογιστική αξία της Trade Estates ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 225 εκατ. ευρώ.
Στο χαρτοφυλάκιό της έχει εμπορικά πάρκα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα Σόφια Βουλγαρίας, Λευκωσία Κύπρου και κέντρα logistics σε Οινόφυτα, Σχηματάρι. Πρόσφατα απέκτησε από τη Reds στο Smart Park ενώ υλοποιεί και σημαντικές επενδύσεις.
Η αγορά περιμένει από τη Fourlis να ξεκλειδώσει την αξία της στο ταμπλό, αφού δε θα συνδέεται με την εταιρεία ακινήτων.
Σήμερα η Fourlis αποτιμάται 212 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτω από την εσωτερική αξία της Trade Estates και ενώ έχει και εμπορική δραστηριότητα.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε συμφωνία με το Latsco Family Office, το οποίο αποκτά το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 8 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η Autohellas κατέχει 11,9%.
Η αγορά από το Family Office της Μαριάννας Λάτση φαίνεται πως έγινε με discount 15,5% έναντι του NAV που είχε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η Trade Estates.
Η Autohellas είχε εισφέρει ακίνητο έναντι 3,751 εκατ. νέων μετοχών με ονομαστική αξία 1,60 ευρώ ανά μετοχή και τιμή διάθεσης 2,13222 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικά 8 εκατ. ευρώ.
Η συναλλαγή έδινε αποτίμηση 193 εκατ. ευρώ στην Trade Estates, κοντά στην αποτίμηση που αγόρασε η κα Λάτση, άρα το discount είναι ανάλογο και σε κάθε περίπτωση σημαντικά μικρότερο από το discount που έχουν στο ταμπλό άλλες εισηγμένες ΑΕΕΑΠ.
Αν εξαιρεθεί η Trade Estates, οι εμπορικές δραστηριότητες του ομίλου Fourlis είχαν καθαρό δανεισμό 110,3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και η Trade Estates είχε άλλα 119,3 εκατ. ευρώ.
Τα ΙΚΕΑ είχαν αύξηση πωλήσεων 24,4% και αύξηση κερδών προ φόρων και τόκων 49,1%.
Τα αθλητικά είδη είχαν αύξηση πωλήσεων 2% αλλά μείωση κερδών προ φόρων και τόκων 35,4%.
Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η λειτουργία 3 καταστημάτων Holland &Barrett.
Η μετοχή της Fourlis έχει άνοδο από την αρχή του έτους 25% έχοντας υψηλό έτους στα 5 ευρώ στο τέλος Ιουλίου και χαμηλό έτους στα 3,26 ευρώ στις αρχές του 2023.
Σημειώνεται πως αύριο 26/10 έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου η Trade Estates σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για να παρουσιάσει η διοίκηση τους στόχους και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται, πως η δημόσια προσφορά αφορά 28.169.015 νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 1,60 εκάστης, οι οποίες θα διατεθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ταυτόχρονα με τη δημόσια προσφορά 938.968 νέων μετοχών που θα διετεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στον υφιστάμενο μέτοχο Autohellas.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου είχε 90,51 εκατ. μετοχές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης