Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Γιατί ξεθώριασε το ενεργειακό στόρι στον πλανήτη – Η πορεία της Tέρνα Ενεργειακής και των ομοειδών του κλάδου

Γιατί ξεθώριασε το ενεργειακό στόρι στον πλανήτη – Η πορεία της Tέρνα Ενεργειακής και των ομοειδών του κλάδου
Η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σύμφωνα με αναλυτές σε ρευστοποιήσεις

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής από την αρχή του έτους και φαίνεται πως το ενεργειακό στόρι το οποίο κρατούσε για διάστημα δύο και πλέον ετών, έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.
Παρά την πορεία της μετοχής στη συνεδρίαση της Παρασκευής 20/10 και το μεγάλο όγκο, λόγω της εισόδου στο δείκτη S&P Clean Energy, όπως έγραψε το ΒΝ, η μετοχή έχει από την αρχή του έτους απώλειες 30%. 
Βέβαια, η μετοχή ήταν στα 6 ευρώ πριν από 3,5 έτη με την πανδημία και είχε φτάσει τον περασμένο Ιούνιο στα 21 ευρώ, λόγω των προσδοκιών πώλησης του ενεργειακού βραχίονα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη First Sentier. 
Καθώς το deal καθυστερούσε, η μετοχή άρχισε να υποχωρεί με αποτέλεσμα να βρεθεί ακόμα και στα 13 ευρώ.
Εσχάτως, όπως έχει μεταδώσει το ΒΝ υπάρχει νέα συμφωνία σε χαμηλότερη τιμή, αλλά δεν έχει βοηθήσει την αποτίμηση.

Παρακολουθώντας βέβαια κάποιος και τις ενεργειακές εταιρείες του πλανήτη και τους δείκτες θα δει πως οι επενδυτές ρευστοποιούν μετοχές του κλάδου από την αρχή του έτους. 
Η αύξηση των επιτοκίων έχει οδηγήσει σύμφωνα με αναλυτές σε ρευστοποιήσεις, αφού αρκετές έχουν λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιούν υψηλό δανεισμό. 

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και σύμφωνα με την παρουσίαση της Τέρνα Ενεργειακής ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 771 εκατ. ευρώ και ο δείκτης Net Debt/EBITDA 5,3x. 
Για παράδειγμα σε διάστημα 52 εβδομάδων ο δείκτης S&P Clear Energy υποχωρεί 23,3% ενώ η NextEra που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χάνει 20%.
Η Ballard Power Systems από την αρχή του έτους έχει απώλειες 28%, η Brookfield Renewables Partners 21%, η EDP Renewables 30%, η Via Reneables 28,7% από την αρχή του έτους επίσης και η Innergex Renewables Energy 39%. 

Η ελληνική αγορά έχει από την αρχή του έτους άνοδο 26%, επομένως η πτώση κατά περίπου 30% της Τέρνα Ενεργειακής από την αρχή του έτους φαντάζει σημαντική. 
Σύμφωνα με την εταιρεία έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,2GW καθώς προστέθηκε και το μεγάλο αιολικό του Καφηρέα το οποίο  ήταν συνολικής επένδυσης 550 εκατ. ευρώ.
Και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη του ομίλου. 

Επιπλέον περισσότερα από 550MW έργα αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το επόμενο διάστημα.
Οι ισχυρές ταμειακές ροές αναμένεται να υποστηρίξουν το επενδυτικό πρόγραμμα. 


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης