Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Πιέσεις λόγω Μ.Ανατολής – Δοκιμάζεται η αντοχή του κινητού των 200 ημερών

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Πιέσεις λόγω Μ.Ανατολής – Δοκιμάζεται η αντοχή του κινητού των 200 ημερών
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Κάτω από τις 15.000 μονάδες και με απώλειες άνω του 1% άνοιξε ο DAX στη Γερμανία, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Πάλι άτυχη η δική μας αγορά, αφού θα μπορούσε να δει υψηλότερα επίπεδα με αφορμή την προσδοκία για αναβάθμιση από την S&P σήμερα το βράδυ. Αρκετά σημαντική η όποια αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο στόχαστρο. Στο ταμπλό του Χ.Α. έχουμε δει εδώ και αρκετούς μήνες, αυτή την εξέλιξη που προέκυψε από τη βελτίωση των οικονομικών της χώρας και φυσικά την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Σημειώνουμε πως δε θέλουμε να δούμε μία αναβάθμιση και τέλος. Θέλουμε να βλέπουμε τους επόμενους μήνες κι άλλες αναβαθμίσεις και να πάει η αξιολόγηση της χώρας ακόμα πιο ψηλά.

Λόγω του κλίματος που επικρατεί στο εξωτερικό η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες κοντά στο 1%. Υποχωρούν σχεδόν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην ΟΠΑΠ και Lamda. Οι μεγαλύτερες απώλειες για Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε εξαιρετική συμπεριφορά και καλή άνοδο και η Aegean καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως οι εξελίξεις στη Μ.Ανατολή την επηρεάζουν. Απώλειες και για τις άλλες συστημικές, τη ΔΕΗ, την Μυτιληναίος τη Viohalco κ.α.. Δοκιμάζεται ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών, ενώ ο αντίστοιχος εκθετικός είναι λίγο πιο κάτω.

ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΕΛΛΑΔΑ: Κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει η κουβέντα, για την ακρίβεια και για το πόσα μας χρεώνουν για απλά πράγματα. Από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ μέχρι και τις μεταφορές. Δεν μπορεί για αποστολή χρημάτων να παίρνει η τράπεζα ακόμα και 7 ευρώ ή για να στείλεις ένα συστημένο σε διπλανό νομό να θέλεις 11 ευρώ, όταν έρχονται από την Κίνα προϊόντα χωρίς μεταφορικά. Μιλάμε για κλοπή κανονική…

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Είσοδος στον S&P Clean Energy δείκτη και αναμένονται εισροές 25 εκατ. δολάρια, σήμερα, σύμφωνα με αναλυτές. Έχει κάνει μεγάλους όγκους στις προηγούμενες συνεδριάσεις και σήμερα ξεκίνησε με μικρές απώλειες και καλές συναλλαγές. Δοκιμάζει μάλιστα και το θετικό πρόσημο.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δυνατή υποχώρηση 2,10% και με καλές συναλλαγές.

INTRAKAT: Ισορροπεί εδώ και καιρό πέριξ των 3 ευρώ. Στα 2,92 ευρώ και στο -1,85% με χαμηλό όγκο σήμερα.

MEDICON: Κάτι θα πρέπει να γίνει με τα ρετάλια και αφού η διοίκηση του Χ.Α. κοιτάζει τον κανονισμό, τη διασπορά, τις αποτιμήσεις κ.α. καλό είναι να δει και αυτό. Δεν μπορεί μα 3 ευρώ μία μετοχή να ανοίγει στο -4,21%, όπως έγινε σήμερα με τη συγκεκριμένη. Φυσικά δεν είναι η μόνη. Δεκάδες τα παραδείγματα και τα έχουμε επισημάνει κατά καιρούς τα τραγικά αυτά φαινόμενα στο ταμπλό.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε και για τη συγκεκριμένη που άνοιξε με 1 τεμάχιο στο +3,18%, με κάτι λιγότερο από 35 σεντς δηλαδή.

TRASTOR: Έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου έως 75 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες η εταιρεία. Το Δ.Σ. θα προτείνει την έκδοση μέχρι 52,816 εκατ. μετοχών με τιμή διάθεσης 1,42 ευρώ. Η αύξηση είναι υπέρ των παλαιών μετόχων και το Δ.Σ. θα εξειδικεύσει τους λοιπούς όρους και το χρονοδιάγραμμα. Σημειώνουμε πως η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 98,36% της εισηγμένης. Επομένως, αν καλύψει αυτή την αύξηση, ουσιαστικά θα μετατρέψει δάνεια που έχει δώσει σε μετοχές. Πρόκειται για μία καλή επιλογή, καθώς η Trastor έχει καθαρό δανεισμό 186,2 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 158,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι σημαντικά υψηλότερη από την τιμή στο ταμπλό που είναι στα 1,04 ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Συνεχίζει ανοδικά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης