Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Επί έξι μήνες «ξεφορτώνουν» οι ξένοι επενδυτές ελληνικές μετοχές – Το ύψος των εκροών

Επί έξι μήνες «ξεφορτώνουν» οι ξένοι επενδυτές ελληνικές μετοχές – Το ύψος των εκροών
Σημαντική ενίσχυση νέων κωδικών καταγράφεται τους τελευταίους μήνες με τους εγχώριους επενδυτές να ανοίγουν νέες μερίδες
Σχετικά Άρθρα
Η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η πορεία των μετοχών εκ των υστέρων, δικαιώνει τους ξένους επενδυτές.
Το Βankingnews στις αρχές Αυγούστου (δείτε εδώ) είχε εντοπίσει τις ρευστοποιήσεις των ξένων και είχε από τότε σημειώσει πως οι ξένοι πουλούσαν στους Έλληνες τις μετοχές που είχαν αγοράσει φθηνά στις αρχές του έτους.
Υπενθυμίζεται πως οι ξένοι επενδυτές είχαν μαζικές εισροές άνω των 200 εκατ. ευρώ οδηγώντας την αγορά από τις 930 μονάδες στα τέλη του 2022 στις 1.130 μονάδες στο τέλος Φεβρουαρίου. Και τον Μάρτιο όμως συνεχίστηκαν σε ηπιότερο βαθμό οι εισροές από τους ξένους με την πορεία να αντιστρέφεται από τον Απρίλιο.
Τότε άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες εκροές από τους ξένους αλλά οι συνολικές εισροές από την αρχή του έτους παρέμεναν υψηλές.
Όπως φαίνεται όμως και από τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου όπου η αγορά έδωσε μεγάλη διόρθωση, οι ξένοι είναι με καθαρές εκροές (πωλητές) για έξι συνεχόμενους μήνες.
Τον Απρίλιο είχαν καθαρές εκροές 72,5 εκατ. ευρώ, τον Μάιο 97,5 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο 195,6 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο 105,4 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο περίπου 80 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο 62,1 εκατ. ευρώ.
Έτσι στο σύνολο του έτους έχουν πλέον εκροές 345 εκατ. ευρώ με τους εγχώριους επενδυτές να έχουν αντίστοιχες εισροές.

Ανοίγουν νέες μερίδες οι Έλληνες επενδυτές

Σημαντική ενίσχυση νέων κωδικών καταγράφεται επίσης τους τελευταίους μήνες με τους εγχώριους επενδυτές να ανοίγουν νέες μερίδες.
Έτσι από 1.665 νέες μερίδες που άνοιξαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο άνοιξαν 5.065 νέες μερίδες, τον Αύγουστο 1.534 και τον Σεπτέμβριο 3.445 νέοι κωδικοί.
Σε καλά επίπεδα, αν και κάπως μειωμένα έναντι του Ιουνίου και του Ιουλίου οι ενεργές μερίδες και συγκεκριμένα από 26.800 έχουν υποχωρήσει στις 23.380.
Σημειώνεται πως ενεργές μερίδες μετράει το χρηματιστήριο, ως εκείνους τους κωδικούς που μέσα στο μήνα είχαν μία τουλάχιστον κίνηση (αγορά ή πώληση).

Η πορεία της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη χρονιά από τις 930 μονάδες και μέχρι τέλος Μαρτίου που αγόραζαν οι ξένοι πήγε στις 1.055 μονάδες.
Ιούνιο και Ιούλιο που είχαν τις μεγάλες εντολές η αγορά έφτασε στις 1.335 μονάδες (τέλος Ιουλίου) και σήμερα είναι λίγο πάνω από τις 1.110 μονάδες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης