Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πλεονάζουσα ρευστότητα 2,2 δισ. ευρώ από 37 εισηγμένες εταιρίες – Ποιες δεν ανησυχούν από την πορεία των επιτοκίων

Πλεονάζουσα ρευστότητα 2,2 δισ. ευρώ από 37 εισηγμένες εταιρίες – Ποιες δεν ανησυχούν από την πορεία των επιτοκίων
Κορυφαία εισηγμένη σε ρευστότητα παραμένει και μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου η Καρέλιας
Σχετικά Άρθρα
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ρευστότητα πολλών εισηγμένων, οι οποίες δεν έχουν λόγο ανησυχίας από την πορεία των επιτοκίων, καθώς η επίδραση στα αποτελέσματά τους είναι ελάχιστη για τις περισσότερες.
Από την άλλη, πολλές συνεχίζουν επί σειρά ετών να «κουβαλάνε» υψηλή ρευστότητα η οποία παρά την αύξηση των επιτοκίων δεν αποδίδει, ούτε αυτή τη χρονιά, καθώς οι τράπεζες προσφέρουν χαμηλά επιτόκια για τις καταθέσεις.
Κάποιες εισηγμένες επέλεξαν να αποπληρώσουν δάνεια προκειμένου να μην έχουν τον «πονοκέφαλο των επιτοκίων», όπως για παράδειγμα η Jumbo, η οποία θα δώσει ξανά μέρος της υπερβάλλουσας ρευστότητας στους μετόχους.
Κορυφαία εισηγμένη σε ρευστότητα παραμένει και μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου η Καρέλιας με 650,6 εκατ. ευρώ, με μέρος των κεφαλαίων να έχει επενδυθεί σε ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.
Η Jumbo έχει καθαρό ταμείο 388,6 εκατ. ευρώ και σύντομα θα δώσει άλλα 1,47 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους.
Η ΕΥΔΑΠ αν και είχε ξανά αρνητικά αποτελέσματα και «καίει» χρήμα, έχει καθαρό ταμείο 295,3 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό της πρόγραμμα είναι μεγάλο αλλά απαιτεί λίγα ίδια κεφάλαια λόγω των επιδοτήσεων από την Ε.Ε.
Η διοίκηση είχε πει παλαιότερα πως θα εξετάσει λύσεις για τη ρευστότητα και ένα έκτακτο μέρισμα ή επιστροφή αλλά δεν το έχει κάνει.
Η Intracom έχει καθαρό ταμείο 149,4 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΠ που είχε εξαιρετικά αποτελέσματα 136,2 εκατ. ευρώ.
Η Πλαστικά Κρήτης έχει περίπου 90 εκατ. ευρώ καθαρό ταμείο και ο ΟΛΘ 86,7 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΘ ωστόσο θα αποκτήσει το Λιμάνι του Βόλου, δίνοντας ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας.
Η ΕΥΑΘ έχει πληγεί από το ενεργειακό κόστος και από το γεγονός ότι δεν αύξησε τα τιμολόγια.
Έχει κάψει χρήμα και στο τέλος εξαμήνου είχε καθαρό ταμείο 65,2 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση πάντως της μετοχής έχει υποχωρήσει στα 113 εκατ. ευρώ και η ρευστότητα είναι ένα μεγάλο μέρος της αποτίμησης.
Η ΕΧΑΕ έχει καθαρό ταμείο 61,3 εκατ. ευρώ.
H Alpha Αστικά Ακίνητα έχει 56 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να μετατρέπεται σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τα ακίνητά της σταδιακά να πωλούνται.
Η ρευστότητα είναι αρκετά μεγάλη και θα μπορούσε να επιστραφεί στους μετόχους.
Η Reds έχει 27,1 εκατ. ευρώ, η Pheonix Vega Mezz 23,2 εκατ. ευρώ και θα επιστρέψει 0,0144 ευρώ στους μετόχους, η Interlife 22,3 εκατ. ευρώ, η Τεχνική Ολυμπιακή 20,4 εκατ. ευρώ και πλέον έχει με τα μερίσματα που έλαβε από τα μικρά πλοία, αποσβέσει την επένδυση και αρχίζει και δίνει μερίσματα και το μεγάλο.
Στα 18,6 εκατ. ευρώ η ρευστότητα της AS Company, η οποία έχει αγοράσει εκτάσεις στην Κρήτη για να ασχοληθεί με τον τουρισμό, η Centric έχει 17,2 εκατ. ευρώ, η Epsilon Net 14,3 εκατ. ευρώ, η Sunrise Mezz 14,1 εκατ. ευρώ, η Galaxy Mezz 13 εκατ. ευρώ, η ΕΚΤΕΡ 10, εκατ. ευρώ, η Mermeren 8,5 εκατ. ευρώ και η Profile 7,2 εκατ. ευρώ.
Η Profile εξετάζει εξαγορές προκειμένου να ενισχύσει τα μεγέθη της και έχει εταιρείες στο στόχαστρο, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια απόφαση ή συμφωνία μέχρι στιγμής.
Η ΕΛΒΕ έχει 7 εκατ. ευρώ και η Performance 6,2 εκατ. ευρώ.
Μπλε Κέδρος, Μουζάκης, ΑΔΜΗΕ, Alpha Trust Ανδρομέδα, Mevaco, Κρι-Κρι, Frigoglass, Cairo Mezz, Optronics, Ύλυδα, Dotsoft, ΓΕΒΚΑ και Vidavo διαθέτουν επίσης ρευστότητα αλλά μικρότερη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης