Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του X.A.– Ανοδικά αλλά με μεταβλητότητα στις τράπεζες – Ποια χαρτιά στήριξαν και τι είδαμε στα εξάμηνα

Μετά το κλείσιμο του X.A.– Ανοδικά αλλά με μεταβλητότητα στις τράπεζες – Ποια χαρτιά στήριξαν και τι είδαμε στα εξάμηνα
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Βρέθηκαν αγοραστές την ύστατη ώρα. Λίγοι, αλλά έκαναν δουλίτσα. Έκλεισαν το γενικό δείκτη ξανά πάνω από τις 1.200 μονάδες και περιόρισαν τις εβδομαδιαίες απώλειες, αλλά και τις μηνιαίες. Ξεχώρισε η Τιτάν και πάλι, λόγω των εκτιμήσεων που έδωσε η διοίκηση. Δυνατή κίνηση και από Jumbo, όπως και από Aegean. Βοήθησαν οι τράπεζες αλλά είχαν αυξημένη και πάλι μεταβλητότητα. Απογοήτευση για μία ακόμη συνεδρίαση από ΕΥΔΑΠ. Στο +1,34% σήμερα, στο -0,69% η εβδομάδα και στο -7,86% ο μήνας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Λείπουν ακόμα αρκετά, αλλά όχι μεγάλων εταιρειών. Με βάση όσες έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου και η στήλη έχει επεξεργαστεί, ο τζίρος των εταιρειών πλην των τραπεζικών έχει μείωση 3,5% και στα 41,28 δισ. ευρώ από 42,77 δισ. ευρώ. Τα EBITDA έχουν υποχώρηση 8,15% και υποχώρησαν στα 5,72 δισ. ευρώ από 6,22 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έχουν μείωση 13,1% κατερχόμενα στα 2,61 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν κέρδη 1,81 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ. Άρα συνολικά τα καθαρά κέρδη είναι στα 4,42 δισ. ευρώ από 5,31 δισ. ευρώ. Τονίζουμε πως η στήλη εξετάζει τα δημοσιευμένα κέρδη.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έστω και έτσι δεκτή η αντίδραση. Με μαστίγωμα στο κλείσιμο στο +4,21% και στα 1,83 ευρώ που είναι και υψηλό ημέρας.

ΤΙΤΑΝ: Η εκτίμηση της διοίκησης έφερε δυνατή άνοδο και η μετοχή πάει να μπει και πάλι στον ίσιο δρόμο. Στα 17,70 ευρώ και στο +3,87%

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει παρουσιάσεις η Goldman Sachs. Επειδή έγινε ντόρος το προηγούμενο διάστημα, όπως είχε γράψει και η στήλη, τώρα λέει το road show ως «non deal». Δηλαδή ότι δεν έχει να κάνει με placement, προκειμένου να μη φοβίσει τους επενδυτές. Όμως οι τράπεζες έχουν μεγάλη μεταβλητότητα και οι ξένοι δεν ακουμπούν το τελευταίο διάστημα, γιατί περιμένουν να τις πάρουν με discount στο placement.

LAMDA: Προσπαθούν να μη χάσει το 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση. Σήμερα στα 6,12 ευρώ και στο +2,86%.

AVAX: Ευτυχώς υπάρχουν τα έκτακτα. Στο +3,85% και στα 1,35 ευρώ.

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Φτωχά τα αποτελέσματα και επηρεασμένα και από την πρόβλεψη για το πρόστιμο διατήρησης του ακινήτου, αυτό που κρύβει την Ακρόπολη.

MODA BAGNO: Περιμέναμε με κάποια παραπάνω αγωνία τα αποτελέσματα για δύο λόγους: Βασικά, γιατί χρηματιστηριακά πάει εξαιρετικά και επειδή έχει θυγατρική στην Τουρκία, άρα περιμένουμε να δούμε σε σύγκριση με την Έλτον τι έχει γίνει. Προσέξτε τώρα τι λέει σε σχέση με αυτό το θέμα: Από το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο σωρευτικός 3ετής δείκτης πληθωρισμού στην Τουρκία ξεπέρασε το 100% και η χώρα πλέον θεωρείται ως μια υπερπληθωριστική οικονομία για λογιστικούς σκοπούς βάσει του ΔΛΠ 29. Ο Όμιλος εφαρμόζοντας για πρώτη φορά κατά τη δημοσίευση του πρώτου εξαμήνου του 2022 το ΔΛΠ29 επαναδιατύπωσε στην τρέχουσα αγοραστική δύναμη τις οικονομικές καταστάσεις (συναλλαγές και μη χρηματικά υπόλοιπα) της θυγατρικής της MODA BAGNO IC VE DIS TICARET INSAAT TURISM VE SANAYI A.S που έχει ως λειτουργικό νόμισμα το TRY και παρουσιάζει τις οικονομικές της καταστάσεις στο ιστορικό κόστος. Έχει λοιπόν και η συγκεκριμένη κάνει ανάλογη επαναδιατύπωση όπως και η Έλτον, μόνο που εδώ η ζημιά είναι μόλις 193 χιλ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και παρατηρούμε αξιόλογη βελτίωση συνολικά στη λογιστική κατάσταση. Με πωλήσεις 13,7 εκατ. ευρώ από 10,5 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ από 50 χιλ. ευρώ, αποτίμηση 17 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση 19 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 4,3 εκατ. ευρώ δικαιολογεί και υψηλότερες τιμές στο ταμπλό. Το θετικό επίσης νέο προέρχεται από ακίνητο που διαθέτει και είχε σκοπό να φτιάξει διαμερίσματα και να τα πουλήσει, αλλά λόγω κρίσης το 2010 το σταμάτησε. Τώρα αναφέρει πως είναι στο τελικό στάδιο. Έχουμε την εντύπωση πως από εκεί θα μπορέσει να έχει σημαντική υπεραξία. Στα 0,8950 ευρώ και στο +4,07% με όγκο 22 χιλ. τεμάχια.

UNIBIOS: Άλλο αντικείμενο, αλλά ίδια αποτίμηση με τη ΜΟΝΤΑ. Για να δούμε τι έχουμε στο δικό της εξάμηνο. Έχουμε πωλήσεις 5,2 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 53 χιλ. ευρώ από ζημία 20 χιλ. ευρώ. Ίδια κεφάλαια 13,7 εκατ. ευρώ και καθαρός δανεισμός 6,8 εκατ. ευρώ. Δε νομίζουμε πως υπάρχει σύγκριση. Στο +7,36% και στα 1,05 ευρώ η μετοχή.

ΜΠΗΤΡΟΣ: Αδυνατούμε να καταλάβουμε τι περιμένουν οι τράπεζες και δεν υπογράφουν τη συμφωνία. Μιλάμε για δάνεια 115 εκατ. ευρώ που δεν πρόκειται φυσικά να πάρουν ούτε ένα ευρώ, όπως τα βλέπουμε εμείς τα πράγματα. Με τζίρο 4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και EBITDA 285 χιλ. ευρώ έχει χρηματοοικονομικά έξοδα 11 εκατ. ευρώ! Από τους τόκους αυτούς πήρε 70 χιλ. ευρώ στο εξεταζόμενο διάστημα. Από την άλλη διαβάζουμε πως λόγω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης κ.α. η διοίκηση διατηρεί την αισιοδοξία της ως προς την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών κατά το δεύτερο εξάμηνο. Ευτυχώς, σημειώνει πιο κάτω: «Είναι, πάντως, προφανές ότι οι προοπτικές του Ομίλου εξαρτώνται άμεσα -και σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν- από την ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ και της ΜΠΗΤΡΟΣ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ, για την οποία οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές βρίσκονται σε εξέλιξη».

MEDICON: Μειωμένα όπως αναμενόταν τα μεγέθη, αλλά δυνατή η συνολική εικόνα της λογιστικής κατάστασης. Στα 3,28 ευρώ και στο +0,31%.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Αν και ο τζίρος ενισχύθηκε 88% τα EBITDA είχαν άνοδο 27% και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις 793 χιλ. από 534 χιλ. ευρώ. Έχει ανεκτέλεστο 41,5 εκατ. ευρώ. Οι αμοιβές υπεργολάβων αυξήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και επηρέασαν τα κέρδη. Η αποτίμηση στα 52 εκατ. ευρώ μάλλον είναι γεμάτη.

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: «Η Εταιρεία είναι σε προχωρημένες επαφές και συζητήσεις με στρατηγικό επενδυτή του εξωτερικού για την εξυγίανσή της», αναφέρει στη λογιστική κατάσταση η διοίκηση. Επίσης αναφέρει: Στις 25.04.2023 επιδόθηκαν από την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» υπό την ιδιότητά της ως Εκπροσώπου των Ομολογιούχων και Διαχειρίστριας Πληρωμών Εξώδικες Καταγγελίες γνωστοποίησης λήξης των δανείων. Επίσης την 25.04.2023 η “INTRUM HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» επίδωσε στην Εταιρεία εξώδικη δήλωση και καταγγελία της σύμβασης παροχής πίστωσης και των πρόσθετων πράξεων αυτής. Την 12.05.2023 η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. επίδωσε στην Εταιρεία επιστολή καταγγελίας της Σύμβασης Πίστωσης με Ανοικτό (Αλληλόχρεο Λογαριασμό).
Αρνητικό κατά 2,45 εκατ. ευρώ το EBITDA. Ο ορκωτός υπογράφει με επιφύλαξη. Ποιος επενδυτής τώρα θα βάλει λεφτά, δε μπορούμε να φανταστούμε.

DOTSOFT: Με τζίρο 1,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 37,5% τα κέρδη υποχώρησαν στις 179 χιλ. ευρώ από 198 χιλ. ευρώ. Ενθουσιάστηκαν οι επενδυτές μάλλον και πήγαν τη μετοχή στο +9,84% όπου η αποτίμηση λέει 13,2 εκατ. ευρώ.

ΑΚΡΙΤΑΣ: Μεγάλη διαγραφή τραπεζικών δανείων εκτόξευσε τα καθαρά κέρδη και βελτίωσε τα ίδια κεφάλαια. Στα 0,71 ευρώ και στο +9,23%. Να πούμε επίσης πως με αυτή τη λογιστική κατάσταση βγαίνει από επιτήρηση.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης