Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου – «Κρέμασε» η αγορά, ζητούνται επειγόντως αγοραστές

Μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου – «Κρέμασε» η αγορά, ζητούνται επειγόντως αγοραστές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Άκρως απογοητευτική και η σημερινή εικόνα με την αγορά να κλείνει κάτω από τις 1.200 μονάδες και με νέες απώλειες. Το απογοητευτικό είναι πως και τα καλά αποτελέσματα καίγονται και παρά την υποχώρηση των τιμών δεν εμφανίζονται αγοραστές. Πριν λίγο καιρό στριμώχνονταν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και τώρα κανείς δεν αυξάνει το ρίσκο. Δεν είναι καλό το κλίμα έξω, αλλά κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις θα θέλαμε να τις δούμε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βγαίνει δυνατή πίεση στις συστημικές το τελευταίο διάστημα. Προφανώς και δε θεωρούμε ότι κάποιοι αντλούν ρευστότητα για να μπουν στην Optima Bank. Είναι μικρό το ποσό. Όμως αντλούν ρευστότητα, καθώς βλέπουν ότι το κλίμα δεν είναι πλέον και τόσο καλό διεθνώς. Δεν αποκλείεται να δούμε το δείκτη να κλείνει εκείνο το χάσμα που άφησε στις εκλογές λίγο κάτω από τις 900 μονάδες. Στις 913,35 μονάδες και στο -2% σήμερα. Μεγάλες απώλειες άνω του 2% για ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ. Καλύτερα πήγε η ΕΥΡΩΒ που έχασε μόνο 0,72%. Με καλό όγκο η Ελλάδος ενισχύθηκε 1,59%.

ΟΠΑΠ: Το γεγονός ότι θα δώσει προμέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή πιστεύουμε πως πρέπει να περιορίσει το πτωτικό περιθώριο της μετοχής αν και σήμερα έχασε 1,84%.

LAMDA: Σημαντική η υποχώρηση της μετοχής το τελευταίο διάστημα και πλέον η αποτίμηση είναι στο όριο του 1 δισ. ευρώ. Σώθηκε σήμερα στις δημοπρασίες και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 5,95 ευρώ (1,05 δισ. ευρώ αποτίμηση).

ΤΙΤΑΝ: Άργησαν αλλά μάλλον κατάλαβαν οι επενδυτές τις προοπτικές μετά και την εκτίμηση της διοίκησης. Στα 17,04 ευρώ και στο +3,02%. Η μόνη που ξεχώρισε σήμερα από τα βαριά χαρτιά, αν και πιστεύουμε πως με τέτοια εκτίμηση θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη άνοδο.

ΑΔΜΗΕ: Μια από τα ίδια και αυτή. Να έχει βγάλει τέτοια αποτελέσματα και να βγαίνουν χαρτιά. Στα 2,1250 ευρώ και στο +0,71% με 451 χιλ. τεμάχια.

AEGEAN: Τρομερή πίεση στη μετοχή παρατηρούμε εδώ και κάτι μέρες. Με ιστορικό υψηλό στα 13,80 ευρώ, σήμερα βρέθηκε να γράφει χαμηλό στα 10 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 10,20 ευρώ (-3,77%) με όγκο 278 χιλ. τεμάχια.

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Κατά το πρώτο εξάμηνο προχώρησε και υλοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του μετασχηματισμού της σε εταιρεία με αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων τρίτων. Έτσι, ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της ΑΡΕΜΙ που είχε εξαγοράσει τον Ιούνιο του 2022, προχώρησε σε αναδιοργάνωση των παραγωγικών της δομών και τέλος από το σύνολο των 23 ακινήτων κατεχόμενα προς πώληση, μεταβίβασε 7 ακίνητα στα πλαίσια της Συναλλαγής “Skyline”. Η εξέλιξη του μετασχηματισμού συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς κα αναμένεται η εντός του έτους ολοκλήρωσή του.

Τον Απρίλιο του 2023 έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο προέβλεπε εφ’ άπαξ αποζημίωση, βάσει της ηλικίας, τα έτη υπηρεσίας και το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν συνολικά 20 άτομα και το συνολικό κόστος αναγνωρίστηκε στα αποτελέσματα της 30.06.2023, ανήλθε σε ποσό 1,592 εκατ. ευρώ, εκ του οποίου ποσό 746 χιλ. καταβλήθηκε στους αποχωρήσαντες έως και την 30.06.2023, ενώ για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα που θα αποχωρήσουν εντός του 2023 αναγνωρίστηκε υποχρέωση ποσού 846 χιλ. ευρώ. Αν βγάλουμε το έκτακτο αυτό μπορεί εύκολα να έχει καθαρά κέρδη ετησίως 3 εκατ. ευρώ. Με αποτίμηση 100 εκατ. ευρώ και ταμείο 57 εκατ. ευρώ σχεδόν, όπως καταλαβαίνετε είναι τσάμπα. Κι όμως υποχώρησε 2,44%.

ΕΛΤΟΝ: Η μεγάλη εντολή αγοράς 200 χιλ. τεμαχίων που είχε μπει στις 26/9 στη μεγάλη πτώση της μετοχής, ήταν του προέδρου της εισηγμένης, Ν.Παπαθανασίου. Αγόρασε 90 χιλ. τεμάχια, ενώ την προηγούμενη είχε αγοράσει άλλες 20 χιλ. τεμάχια. Πολύ θετική η κίνηση κατά την άποψή μας και θεωρούμε πως αποτελεί κίνηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Στα 1,9950 ευρώ και στο -0,75%.

ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΥ: Προσέξτε τώρα τι έχουμε εδώ: Ο ΟΛΘ έδωσε 51 εκατ. ευρώ για το 67% και ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέος επενδυτής. Δηλαδή αποτιμήθηκε το 100% 76 εκατ. ευρώ. Το 2022 το λιμάνι του βόλου είχε τζίρο 5,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 716 χιλ. ευρώ. Είχε και 6 εκατ. ταμείο χωρίς να έχει τραπεζικό δανεισμό. Δηλαδή πουλήθηκε με p/e 107 φορές. Εμείς δε λέμε ότι αυτό είναι δίκαιο p/e. Αλλά πείτε μας ποια πρέπει να είναι η αποτίμηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που τα λιμάνια αυτά δε μπορούν να συγκριθούν ούτε με του Βόλου, ούτε με του Ηρακλείου κ.α. Ο ΟΛΘ υποχώρησε 2,44% και έχει αποτίμηση 242 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΠ παρά τα εκπληκτικά αποτελέσματα ενισχύθηκε μόλις 0,69% και έχει αποτίμηση 544 εκατ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Προφανώς και η εικόνα του εξαμήνου αποτυπώθηκε στο ταμπλό. Πήγε μέχρι τα 5,52 ευρώ για να κλείσει στα 5,68 ευρώ και στο -1,90% με όγκο 60 χιλ. τεμάχια. Δεν τον λες και μικρό. Εννοείται πως είναι νέα χαμηλά 42 μηνών.

Αναφέρει στη λογιστική κατάσταση: Με τα νέα τιμολόγια, για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να ισχύσουν από 1/1/2024 με τη σύμφωνη γνώμη και αξιολόγηση των Γενικών Σχεδίων Υπηρεσιών Ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ, αναμένεται ότι η εταιρεία θα ανακτήσει, σύμφωνα με την ΚΥΑ, 157 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013-2020, καθώς και οποιαδήποτε άλλο υπο-ανακτώμενο ποσό. Δεν ξέρουμε αν έχει συμφωνήσει ο ρυθμιστής σε αυτό και πως θα μπορέσει να ανακτήσει τέτοιο ποσό, όταν μέχρι πρόσφατα μας έλεγε η διοίκηση ότι δε θέλει να αυξήσει τα τιμολόγια.

EYAΘ: Πιέσεις λόγω ΕΥΔΑΠ δέχθηκε η συγκεκριμένη αλλά κατάφερε να κλείσει οριακά χαμηλότερα και στα 3,22 ευρώ.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Για το 2023 αναμένει αύξηση των πωλήσεων 10% και για το 2024 επιπλέον αύξηση 12%, λόγω των νέων εταιρειών του εξωτερικού που υπογράφτηκαν συμβόλαια τον Ιούλιο του 2022 και ήδη άρχισαν οι πωλήσεις. Επίσης η καινούργια δραστηριότητα της εταιρείας, η πλατφόρμα κρατήσεων δραστηριοτήτων www.coyova.com είναι online από τον Αύγουστο 2022 και έχει επισκεψιμότητα περίπου 80-140 επισκέπτες ημερησίως. Η εταιρεία προετοιμάζει αναβάθμιση του site εντός των επομένων δύο μηνών, η οποία θα δώσει περισσότερες επιλογές στους χρήστες για την αναζήτηση δραστηριοτήτων στην πλατφόρμα.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Και εδώ stock option. Θα δώσει όμως και επιστροφή κεφαλαίου 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Στις 3/11 θα γίνει η Γενική Συνέλευση.

ΜΟDA BAGNO: Ανοδικά και με μεγάλο όγκο πάλι. Στα 0,86 ευρώ και στο +6,17% με 46 χιλ. τεμάχια.

ΜΑΘΙΟΣ: Δε μας παραξενεύει η νέα υποχώρηση κατά 15,87% και μάλιστα με όγκο 33 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης