Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να αντιδράσει – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να αντιδράσει – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Οι ξένες αγορές άνοιξαν σταθεροποιητικά και η συσχέτιση της δικής μας με αυτές αναμένεται να παραμείνει αυξημένη. Έτσι ανοίξαμε και εμείς με ήπια άνοδο, αλλά μένει να δούμε αν έχει αντοχές. Έχουν δημοσιευτεί αρκετά αποτελέσματα. Κάποιες μεγάλες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ) μας ενθουσίασαν κάποιες άλλες (ΕΥΔΑΠ) μας απογοήτευσαν. Πρέπει να γίνουμε πιο επιλεκτικοί…

ΟΛΠ: Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας την 15/9/2023 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του λιμένα Πειραιά και κατασκευής των έργων του Master Plan της ΟΛΠ, αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου. Με την απόφαση αυτή εγκρίνονται ουσιαστικά όλα τα έργα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο ΟΛΠ για τη βελτίωση και ανάπλαση του λιμένα και της λιμενικής έκτασης εκ των οποίαν κάποια ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα πρόκειται άμεσα να εκκινήσουν. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται στα 38,74 εκατ. ευρώ από 25,9 εκατ. ευρώ. Εννοείται πως το ταμείο παραμένει ισχυρό. Με μικρό όγκο στα 22 ευρώ και στο +1,85%.

ΕΥΔΑΠ: Απογοητευτικά έως και εκνευριστικά τα νούμερα. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί η διοίκηση Σαχίνη δε θέλει δημοσιογράφους στην τηλεδιάσκεψη. Με τέτοια νούμερα, προφανώς και υπάρχει θέμα και οι μέτοχοι δε θα είναι ικανοποιημένοι. Απογοητευτικές και οι ταμειακές ροές με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική μείωση των ταμειακών διαθεσίμων. Προφανώς ο βασικός μέτοχος που είναι το κράτος πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του. Θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική και να λέει ότι έχει φθηνό νερό, απαξιώνοντας την περιουσία του, ή να ισχυροποιήσει το asset του ώστε να του αποδίδει;

Πωλήσεις 162,8 εκατ. ευρώ από 163,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 702 χιλ. ευρώ από 16,6 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν και οι προβλέψεις βέβαια και το γεγονός ότι πέρυσι είχαν βοηθήσει τα κέρδη, αλλά φέτος τα επηρέασαν αρνητικά. Αρνητικές και οι λειτουργικές ταμειακές ροές και μειώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 297,5 εκατ. ευρώ από 322,1 εκατ. ευρώ που ήταν στην αρχή της περιόδου.

ΑΔΜΗΕ: Η βελτίωση του WACC έχει αποκαταστήσει τα αποτελέσματα. Εξαιρετικά φθηνή η μετοχή με βάση το εξάμηνο. Στα 29,1 εκατ. ευρώ από 11,95 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη. Στα 2,17 ευρώ και στο +2,84%. Θα πρέπει να δούμε πιο δυνατή κίνηση.

LAMDA: Πολλά και πάλι τα έκτακτα. Οι τόκοι από 39,1 εκατ. ευρώ πέρυσι έφτασαν στα 63,5 εκατ. ευρώ. Όφελος και από τη θετική φορολογία στην τελική γραμμή. Υπομονή έχει συστήσει πρόσφατα η διοίκηση στους μετόχους.

OPTIMA BANK: Δεν πήγε και τόσο καλά η παράλληλη διάθεση μετοχών. Από 1,05 εκατ. μετοχές που θα έπαιρναν στελέχη, διοίκηση και συνολικά ένας κλειστός κύκλος επενδυτών, διατέθηκαν οι 500 χιλ. μετοχές. Οι υπόλοιπες πάνε στη δημόσια προσφορά.

ΤΙΤΑΝ: Σήμερα το investor day του ομίλου και θα δοθούν κατευθύνσεις για την πορεία του την περίοδο 2023-2026. Οι στόχοι είναι πωλήσεις 3 δισ. ευρώ, μέση ετήσια αύξηση EBITDA πάνω από 10%, απόδοση απασχολούμενου κεφαλαίου 12%, κέρδη ανά μετοχή 3 ευρώ και καθαρός δανεισμός προς EBITDA μεταξύ 1,5-2x. Η μετοχή είναι φθηνή ήδη με τα αποτελέσματα εξαμήνου και όσα έχει πει μέχρι σήμερα η διοίκηση. Με βάση την παραπάνω εκτίμηση, ελπίζουμε να δούμε μία νέα ανοδική κίνηση με μεσοπρόθεσμη διάρκεια που θα φέρει τον τίτλο σε πιο δίκαια επίπεδα. Άνοιξε με 7 τεμάχια στο +1,69%. Τι να πούμε…

INTRAKAT: Βελτιωμένα τα νούμερα, μέχρι τα EBITDA αλλά τα καθαρά κέρδη έχουν ευνοηθεί από δικαστική απόφαση. Καλύτερα πήγε πάντως η εταιρεία μετά από πολλά χρόνια, άρα θα λέγαμε πως η νέα διοίκηση έχει βάλει τον όμιλο στο σωστό δρόμο. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε άλλο θέμα στη στήλη. Θα σημειώσουμε πως τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 10,95 εκατ. ευρώ από ζημία 18,08 εκατ. ευρώ.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Εξαιρετική η κίνηση της διοίκησης να προσπαθήσει να κλειδώσει το επιτόκιο μέσω swap και να προστατευτεί. Τις έδωσε σημαντικά έκτακτα κέρδη και γι’ αυτό βλέπουμε σημαντική βελτίωση. Όμως αν αφαιρέσουμε το έκτακτο αυτό όφελος τα αποτελέσματα είναι αρκετά φτωχά. Στα θετικά η μείωση του καθαρού δανεισμού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης