Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προσπάθεια αντίδρασης μετά από 4 πτωτικές – Ξεχωρίζει η Jumbo

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Προσπάθεια αντίδρασης μετά από 4 πτωτικές – Ξεχωρίζει η Jumbo
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με άνοδο ξεκίνησε η εγχώρια αγορά παρά την υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών. Στήριξη από τα θεμελιώδη βρίσκει η αγορά μετά από 4 πτωτικές με τον τζίρο στα πρώτα λεπτά να είναι χαμηλός. Ξεχωρίζει όπως είναι αναμενόμενο η Jumbo και έχουμε καλή εικόνα και στις τράπεζες.

JUMBO: Τι ανακοίνωσε ο άνθρωπος! Τι έκτακτο μέρισμα είναι αυτό! Απίστευτα πράγματα. Πραγματικά η κορυφαία ίσως μετοχή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Δηλαδή σε ένα χρόνο οι κάτοχοι μετοχών θα λάβουν κάτι λιγότερο από 3 ευρώ. Απίστευτη απόδοση, που βέβαια μας θυμίζει λίγο κατάσταση cash out… Πλήρωσε δάνεια, έδωσε μερίσματα, έβγαλε τρομερά κέρδη 106,4 εκατ. ευρώ όταν οι αναλυτές περίμεναν 93 εκατ. ευρώ και έχει καθαρό ταμείο 480,4 εκατ. ευρώ. Στο +4,10% και στα 26,40 ευρώ.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Θα ξεκινήσει αγορές ιδίων μετοχών μέχρι το 1,5% του συνόλου ή 13,72 εκατ. μετοχές αλλά και έως 30 εκατ. ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να πετύχει και τα δύο. Με την τιμή που έχει σήμερα η μετοχή αγοράζει με 30 εκατ. ευρώ 5,57 εκατ. μετοχές. Με άνοδο 1,5% η μετοχή στο ξεκίνημα.

TΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Ξεκινάει και αυτή πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι 15 εκατ. ευρώ και μέχρι 20 εκατ. μετοχών. Με τιμή 2,66 ευρώ μπορεί να πάρει μέχρι 11,27 εκατ. μετοχές. Λίγο πάνω από 1% στο άνοιγμα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με αποτίμηση 1,77 δισ. ευρώ θεωρούμε χαμηλή την κερδοφορία των 22,18 εκατ. ευρώ. Έχει καθαρό δανεισμό 867 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 461 εκατ. ευρώ. Στα θετικά ότι ολοκληρώνεται το έργου του Καφηρέα που θα δώσει ώθηση στην εταιρεία και το γεγονός ότι γίνει μεγάλη διόρθωση το τελευταίο διάστημα. Κάτω από τα 15 ευρώ ξεκίνησε η μετοχή.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Πολύ καλή η αύξηση πωλήσεων κατά περίπου 20% και οφείλεται και στην αύξηση του όγκου, αλλά και φυσικά στις ανατιμήσεις. Με τζίρο 23,5 εκατ. ευρώ έχει καθαρό δανεισμό 20,9 εκατ. ευρώ και EBITDA στο εξάμηνο 3,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 56%. Στην αποτίμηση των 12,3 εκατ. ευρώ παίζει κάτω από τα ίδια κεφάλαια των 15,4 εκατ. ευρώ και με τα κέρδη των 1,4 εκατ. ευρώ βάζει υποψηφιότητα για μονοψήφιο p/e στη χρήση. Μας απασχολεί κάπως ο δανεισμός, αλλά με τα σημερινά ΕΒΙΤDA δεν έχει ιδιαίτερο θέμα, αρκεί να είναι διατηρήσιμα. Η μείωση της ζήτησης που διαφαίνεται σύμφωνα με την εταιρεία, ίσως επηρεάσει και τις τιμές πώλησης.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Αν και ο τζίρος έχει αύξηση μόνο 10% τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 161% και τα EBITDA 209%. Εξαιρετικά τα νούμερα και ο καθαρός δανεισμός θα γίνει αρνητικός μόλις λέει η εταιρεία πουλήσει το ακίνητο. Στα 1,15 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο και στα 15,4 εκατ. ευρώ η αποτίμηση. Υποψήφια και αυτή για μονοψήφιο p/e στο σύνολο της χρήσης. Στο +2,8% και στα 1,07 ευρώ.

FOURLIS: Η Μαριάννα Λάτση αγόρασε το 4,2% της Trade Estates προς 8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αποτιμήθηκε 190 εκατ. ευρώ η εταιρεία, όταν στις 30/6 είχε καθαρή αξία ενεργητικού 225 εκατ. ευρώ. Εμείς θα σημειώσουμε μόνο πως όλος ο όμιλος, δηλαδή Trade Estates, ΙΚΕΑ και αθλητικά έχουν αποτίμηση στο Χ.Α. 218 εκατ. ευρώ. Κάτι δεν κολλάει…

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Το αναγνωστικό κοινό της στήλης είναι οι απλοί επενδυτές που θέλουν μία ενημέρωση για τα θεμελιώδη και προσπαθούν να βγάλουν μία καλύτερη απόδοση στα κεφάλαιά τους. Δεν είναι τα μεγάλα funds που παίζουν με γραμμές, όρια, κλάδους, καμπύλες κ.α. Επομένως δε μας νοιάζουν και τόσοι οι κλάδοι, φυσικά και κοιτάμε αυτούς που είναι hot και έχουν καλές προοπτικές, αλλά κοιτάμε και τι μπορούμε με τα ίδια λεφτά να αγοράσουμε. Δηλαδή Με 3 δισ. ευρώ αποτίμηση και μέχρι τα 3,6 δισ. ευρώ έχεις Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo και ΔΕΗ. Η μία από αυτές προσφέρει μερισματική απόδοση 10% και βάλε για φέτος. Οι άλλες δεν έχουν δώσει μέρισμα εδώ και χρόνια. Τι να συζητήσουμε δηλαδή;

LAVIPHARM: Με απλά λόγια, έβγαλε 6,1 εκατ. ευρώ EBITDA στο πρώτο εξάμηνο, όταν πέρυσι όλη τη χρονιά είχε 5,7 εκατ. ευρώ. Ξεκινάει η παραγωγή του διαδερμικού στην Ελλάδα ενώ μείωσε και το δανεισμό. Χωρίς να υπολογίζουμε την κάνναβη με αυτό το ρυθμό του χρόνου θα βγάλει 15 εκατ. ευρώ EBITDA. Προφανώς και έτσι δικαιολογείται η άνοδος της τιμής μετά την αύξηση κεφαλαίου και μάλλον θα έχουμε και συνέχεια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης