Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι έφερε το νέο sell off στις τράπεζες και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25 ή πως η Goldman Sachs πυροδότησε πωλήσεις

Τι έφερε το νέο sell off στις τράπεζες και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25 ή πως η Goldman Sachs πυροδότησε πωλήσεις
Οι αναλυτές στηρίζουν τις μετοχές που παρακολουθούν και δεν ήταν λίγοι αυτοί που χθες βγήκαν με θετικές αναλύσεις ή αναφορές
Σχετικά Άρθρα
Η πρόθεση του ΤΧΣ να πουλήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας έφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστηριακό Ταμπλό.
Πληροφορίες του Bankingnews αναφέρουν πως η Goldman Sachs επικοινώνησε με επενδυτές της και τους ρώτησε αν θα ήθελαν να μιλήσουν με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Αυτή η εξέλιξη πυροδότησε κύμα πωλήσεων, καθώς οι επενδυτές θα χρειαστούν ρευστότητα προκειμένου να αγοράσουν τις μετοχές, ενώ θα θελήσουν να τις πάρουν και σε χαμηλότερες τιμές.
Από την άλλη στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ίσως θα έπρεπε το Ταμείο να έχει ακολουθήσει διαφορετική τακτική, όπως να βρει δύο-τρεις μεγάλους επενδυτές που να πάρουν ένα μεγάλο ποσοστό και να διαθέσει το υπόλοιπο μέσω placement.
Όπως ανέφεραν στο ΒΝ, θα «πλημμυρίσει» χαρτιά η αγορά και είναι λογικό οι επενδυτές να ρευστοποιούν.
Από τη μία χρειάζονται ρευστότητα και από την άλλη είναι λογικό να μην θέλουν να αγοράσουν τις μετοχές στα υψηλά έτους.
Έτσι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε χθες 3,13%, ενώ παράλληλα είδαμε και πιέσεις και σε άλλα βαριά χαρτιά.
Η ψυχολογία έχει χαλάσει το τελευταίο διάστημα και πολλοί επενδυτές ξεπουλάνε τις μετοχές τους.
Η Πειραιώς υποχώρησε 6,12% και κυκλοφόρησαν και πάλι φήμες ότι το Heliκon πουλάει, αλλά πηγές που ρωτήθηκαν το διαψεύδουν.
Η Jumbo και η Aegean υποχώρησαν 5,05% και η Μυτιληναίος 4,40%.
Παράλληλα έσπασε η στήριξη των 1.217 μονάδων και η Alpha Bank πηγαίνει να κλείσει το χάσμα που είχε αφήσει από τις εκλογές.

Στηρίζουν οι αναλυτές και χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη την πτώση

Οι αναλυτές στηρίζουν τις μετοχές που παρακολουθούν και δεν ήταν λίγοι αυτοί που χθες βγήκαν με θετικές αναλύσεις ή αναφορές.
Η JP Morgan για παράδειγμα προχώρησε σε αύξηση των τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα, η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι πλέον στα 2,20 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,25 ευρώ, από 1,90 ευρώ, για την Εθνική στα 8,10 ευρώ, από 7,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,65 ευρώ, από 3,90 ευρώ προηγουμένως.
H Citigroup κάνει λόγο για αδικαιολόγητη διόρθωση και πως πρόκειται για επενδυτική ευκαιρία.
Αύξησε την τιμή στόχο για την Εθνική στα 7,60 ευρώ από 7,30 ευρώ, για την Πειραιώς στα 4,15 ευρώ από 4 ευρώ και διατηρεί τα 2 ευρώ για την Alpha Bank. Όλες με σύσταση αγοράς.
Η Optima Bank με αφορμή θέμα του Reuters ανέφερε πως η Ε.Ε. σκέφτεται να αυξήσει το όριο των κεφαλαίων που οι τράπεζες έχουν στην ΕΚΤ από 1% επί των καταθέσεων των πελατών στο 3% ή 4%, σημείωνε ότι αυτή η αλλαγή, αν ισχύσει, θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη ανά μετοχή 4% το 2024 και 5% το 2025, σημειώνοντας πως η επίδραση είναι μικρή και επαναλάμβανε τη σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων στα τρέχοντα επίπεδα, μετά και το μη δικαιολογημένο sell off.
Από την άλλη και όπως μετέδωσε χθες το ΒΝ βγήκαν μικρές πωλήσεις από funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.
Στελέχη της αγοράς με πελάτες από το εξωτερικό ανέφεραν πως οι μεγάλες ροές θα έρθουν σε ένα χρόνο, όταν η Ελλάδα θα μπει στις ανεπτυγμένες αγορές του MSCI και θα βγει από τις αναδυόμενες.
Τώρα είναι ακόμα νωρίς για μεγάλες τέτοιες εκροές και μάλιστα τόνιζαν πως πολλοί ξένοι εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα ως ένα καταφύγιο που προσφέρει ασφάλεια στις επενδύσεις τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης