Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στην «αλλαγή φρουράς» αποδίδεται η πτώση των μετοχών – Φεύγουν για αναδυόμενες αγορές... funds που έπαιζαν Ελλάδα

Στην «αλλαγή φρουράς» αποδίδεται η πτώση των μετοχών – Φεύγουν για αναδυόμενες αγορές... funds που έπαιζαν Ελλάδα
Παράλληλα, ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι εισροές από funds που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές
Σχετικά Άρθρα
Στην αλλαγή φρουράς που φαίνεται ότι ξεκινάει σιγά-σιγά, αποδίδουν την πτώση της αγοράς το τελευταίο διάστημα στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών.
Όπως σημειώνουν μετά την αναβάθμιση από την DBRS και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί στο Χρηματιστήριο, και επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, ρευστοποιούν σιγά-σιγά θέσεις για να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες αγορές.

Από την άλλη ακόμα δεν έχουν αρχίσει να εισρέουν τα κεφάλαια που αναμένονται να έρθουν στο Χρηματιστήριο από funds που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές.
Αυτό είναι κάτι που θα δούμε αργότερα και θα φέρει καλές εισροές στην αγορά, τονίζουν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών.
Επίσης η αναβάθμιση κατά δύο σκαλοπάτια από τη Moody’s που θεωρείται ο πιο αυστηρός οίκος μάλλον ανοίγει παράθυρο αναβάθμισης από την S&P η οποία στις 20 Οκτωβρίου δημοσιεύει την αξιολόγησή της αλλά και από τη Fitch η οποία έχει προγραμματίσει την ετυμηγορία της την 1η Δεκέμβρη.

Παρά τη σημαντική πτώση χθες με χαμηλό τζίρο, οι αναλυτές δεν ανησυχούν και σημειώνουν πως η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να είχε προεξοφληθεί έως ένα βαθμό από τους επενδυτές, τα οφέλη της όμως θα τα δούμε στο μέλλον.
Επιπλέον και στο εξωτερικό υπάρχει μία στάση αναμονής λόγω του πληθωρισμού που επιμένει να είναι σε υψηλά επίπεδα και των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες δεν αποκλείεται να παραμείνουν σε επιφυλακή και να διατηρήσουν την επιθετική τους στάση.

Έτσι υπάρχει μία στάση αναμονής από τους δυνητικούς αγοραστές, εξέλιξη που αποτυπώνεται στο χαμηλό τζίρο.
Από την άλλη αναλυτές σημειώνουν τους ελκυστικούς δείκτες που διαπραγματεύονται οι ελληνικές μετοχές από όλες της κατηγορίες.
Κυρίως βέβαια από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Χθες για παράδειγμα η Euroxx ξεχώρισε την Εθνική Τράπεζα σημειώνοντας πως μπορεί το 2023 να ξεπεράσουν τα κέρδη της το 1 δισ. ευρώ.
Με βάση της εκτιμήσεις της παίζει με p/e 5,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2023, ενώ ο δείκτης P/TBV είναι στις 0,78 φορές και η εκτιμώμενη απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 15,7%.
Η Piraeus Securities σημείωνε πως παραμένει θετική για επιλεγμένες μετοχές του μη χρηματοοικονομικού κλάδου όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν αλλά και για τον τραπεζικό κλάδο.
Η Optima Bank με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου από τη Jumbo στις 21 Σεπτεμβρίου, αναφέρει πως περιμένει πωλήσεις πάνω από την εκτίμηση της διοίκησης για αύξηση 15%.
Για το πρώτο εξάμηνο περιμένει μικτό περιθώριο κέρδους 55,4% και καθαρά κέρδη 93,5 εκατ. ευρώ.
Επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης