Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με τράπεζες προσπαθεί να αντιδράσει – Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με τράπεζες προσπαθεί να αντιδράσει – Το βλέμμα στην ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικά σχεδόν κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές και νομίζουμε πως η δική μας αγορά θέλει να αρπάξει την ευκαιρία και να βγάλει μία αντίδραση. Και τεχνικά έχει πιεστεί υπερβολικά και με βάση τα θεμελιώδη οι αποτιμήσεις είναι βελτιωμένες. Η προσοχή σήμερα θα είναι στραμμένη στην ΕΚΤ και στις δηλώσεις για τις προοπτικές της οικονομίας. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες καθώς βοηθούν στην ανοδική κίνηση της αγοράς και δεν εντοπίζουμε πιέσεις σε κάποιο blue chip που να χρειάζεται σχολιασμό. Αρκετές μετοχές άνοιξαν σημαντικά υψηλότερα με ελάχιστο όγκο, χωρίς όμως να βλέπουμε διάθεση από επενδυτές να ακολουθήσουν.

EUROBANK (απάντηση): Δε νομίζουμε πως υπάρχει ανάγκη στήριξης για να πουλήσουν κάποιοι τις μετοχές του stock option. Έτσι κι αλλιώς με 0,23 ευρώ που τις πήραν, έχουν τεράστιο κέρδος. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε ότι την προσέχουν τη μετοχή, ειδικά στο κλείσιμο. Δεκάδες φορές έχει γίνει ωραιοποίηση στις τελικές δημοπρασίες. Από σήμερα προς διαπραγμάτευση οι 5,8 εκατ. μετοχές του stock option.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή εικόνα στο ξεκίνημα για την Εθνική και την Alpha Bank. Από κοντά και η Πειραιώς ενώ η Eurobank έχει οριακά κέρδη.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ίσως εμείς διαβάζουμε τη λογιστική κατάσταση με λιγότερο ενθουσιασμό από ότι η διοίκηση. Γίνεται προβολή των υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών οι οποίες έφεραν μεγάλη μείωση του δανεισμού. Η αλήθεια είναι πως από αυτές τις επιχειρήσεις θέλουμε cash flows όταν μειώνεται η ζήτηση για να αρχίσει η απομόχλευση. Τι βλέπουμε όμως: Παρά τη μείωση του δανεισμού ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς αναπροσαρμοσμένο EBITDA πήγε στις 3,65 φορές από 3,52 φορές πέρυσι, καθώς υποχώρησε το EBITDA. Ο καθαρός δανεισμός αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση πως στο τέλος εξαμήνου ήταν στα 885,5 εκατ. ευρώ από 955,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Άρα μέσα στο εξάμηνο δεν έχουμε τεράστια μείωση. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση και οι συνολικές υποχρεώσεις είναι σχεδόν σταθερές.

Επίσης μειώθηκαν τα ίδια κεφάλαια στα 940,9 εκατ. ευρώ από 964,1 εκατ. ευρώ. Πάμε τώρα στις ταμειακές ροές. Σημειώστε πως οι λειτουργικές είναι θετικές κατά 144,9 εκατ. ευρώ, αλλά 92,5 εκατ. ευρώ από αυτές δημιουργήθηκαν επειδή δεν πληρώθηκαν προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις. Έγιναν επενδύσεις 52 εκατ. ευρώ (σημαντικά μικρότερες από πέρυσι), πληρώθηκαν δάνεια 60 εκατ. ευρώ (καθαρή μεταβολή) και μέρισμα 22 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση στο ταμείο είναι κατά 7,3 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 26 εκατ. ευρώ από 119,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων ήταν στα 63,1 εκατ. ευρώ αλλά τα αναπροσαρμοσμένα στα 93,4 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα κέρδη και σε συνδυασμό με τα ίδια κεφάλαια νομίζουμε πως κάνουν την αποτίμηση στο ταμπλό του Χ.Α. χαμηλή. Επίσης από τη συγχώνευση της ΕΤΕΜ με την Cosmos Aluminium κατέγραψε ζημιά 2,6 εκατ. ευρώ και πλέον κατέχει 15% της Cosmos. Ήπια πτωτικά στο ξεκίνημα.

INTRACOM: Αρκετή πίεση ασκήθηκε στη μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις και προσπαθεί στο άνοιγμα να κινηθεί υψηλότερα. Στα 2,11 ευρώ και στο +2,18%.

MEDICON (απάντηση): Όταν στην προσπάθεια ανόδου και με τόση «διαφήμιση» έγινε το 20% του συνόλου των μετοχών σε λίγες συνεδριάσεις, αυτό δεν ήταν θετική εξέλιξη από μία εταιρεία που κάνει 4-5 χιλ. τεμάχια συνήθως. Δεκάδες τα παραδείγματα στο Χρηματιστήριο, όσοι το παρακολουθούν χρόνια, για το τι ακολουθεί. Αυτό είχαμε γράψει. Η πορεία της επιβεβαιώνει την εκτίμηση που δώσαμε. Τώρα θα πρέπει και πάλι να μαζευτεί, να συσσωρεύσει και να κάνει νέα προσπάθεια. Περιμένουμε το εξάμηνο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετοχή είναι φθηνή. Άνοιξε στα 3,72 ευρώ και στο +7,83% με 1 τεμάχιο και με τον πρώτο αγοραστή στα 3,38 ευρώ. Πήγε και ένας να πουλήσει 1 τεμάχιο στον πρώτο αγοραστή, οδηγώντας τη μετοχή σε δημοπρασία.

REAL CONS.: Διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Το ράλι του Χ.Α. στο πρώτο εξάμηνο έδωσε καθαρά κέρδη 6,03 εκατ. ευρώ από ζημία 2,98 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στα 8,49 ευρώ η εσωτερική αξία της μετοχής στο τέλος Ιουνίου.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Αξιοσημείωτη η πτώση της μετοχής το τελευταίο διάστημα χωρίς να δούμε μεγάλους όγκους. Στα 0,5580 ευρώ και ήταν κοντά στα 0,68 ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης