Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Διατηρείται η αδυναμία – Νέες απώλειες με χαμηλό τζίρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Διατηρείται η αδυναμία – Νέες απώλειες με χαμηλό τζίρο
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Σταθεροποιητικά άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης και εμείς πήγαμε να κάνουμε μία προσπάθεια αντίδρασης αλλά οι τράπεζες άρχισαν και πάλι να πιέζονται. Αυτές είναι στο επίκεντρο καθώς σε αυτές στηρίζεται η αγορά. Alpha Bank και Πειραιώς είχαν κάπως καλύτερη συμπεριφορά στα πρώτα λεπτά από τις άλλες συστημικές ενώ περισσότερη μεταβλητότητα είχε η Eurobank. Γύρισαν όμως χαμηλότερα. Δείχνει ξανά μία αδυναμία και αύξηση μεταβλητότητας η αγορά. Άλλωστε στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις έχει 8 πτωτικές και το ερώτημα είναι αν θα δώσει περαιτέρω διορθωτική κίνηση.

MOODY’S: Στις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μεθαύριο, το βράδυ η δική της αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία. Σήμερα βρίσκεται η αξιολόγησή της 3 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική με θετικές προοπτικές.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2024 μέσω νέων εκδόσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων και θα επιτρέψει στους μικροεπενδυτές να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να ανοίξει ξανά κατηγορίες ομολόγων μέσω δημοπρασιών ύψους έως 500 εκατ. ευρώ κάθε μία, για να προσθέσει ρευστότητα σε συγκεκριμένα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων, αν χρειαστεί.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι το ποσό των περίπου 7 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο, αν μειώσει το ποσό των εντόκων γραμματίων που κυκλοφορούν. Το ανεξόφλητο ποσό σήμερα είναι περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5-2 δισ. ευρώ το 2024. Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους μέχρι στιγμής φέτος. Το 2022, άντλησε 8,3 δισ. ευρώ. Θεωρούμε θετική εξέλιξη να μπορέσουν οι επενδυτές να πάρουν έντοκα γραμμάτια καθώς έχουν καλύτερο επιτόκιο από το τραπεζικό που σήμερα παρά τις τόσες αυξήσεις από την ΕΚΤ είναι σχεδόν μηδενικό. Κακώς επίσης δεν προχώρησε η ιδέα του «λαϊκού ομολόγου».

EUROBANK: Αύριο θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση 5,8 εκατ. μετοχές που δίνονται σε στελέχη της εταιρείας (stock option) με τιμή διάθεσης 0,23 ευρώ ανά μετοχή! Στο -1% η μετοχή.

SARANTIS: Σύμφωνα με τη διοίκηση η ολοκλήρωση της εξαγοράς της STELLA Pack θα προσθέσει το 2024 75 εκατ. ευρώ πωλήσεις και 8 με 11 εκατ. ευρώ EBITDA (μετά τις συνέργειες). Η Beta ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει επίσης στο πρωινό της σχόλιο ότι η διοίκηση είπε πως το 3ετές πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ τόσο για εξαγορές όσο και οργανική ανάπτυξη. Στο δεύτερο εξάμηνο τα περιθώρια είναι λίγο χαμηλότερα από αυτά του πρώτου εξαμήνου λόγω αύξησης του ανταγωνισμού και εξορθολογισμού της αγοράς.

ΕΥΔΑΠ: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο απογοητευτικό μέρισμα των 0,02 ευρώ ανά μετοχή. Ντρεπόμαστε και να το γράψουμε, αλλά εδώ δεν ντράπηκαν να το αποφασίσουν…

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ: Διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

REAL CONSULTING: Όσοι έχουν μετοχές της εταιρείας στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα έχουν δικαίωμα στο μέρισμα των 0,03 ευρώ. Χωρίς το σχετικό δικαίωμα θα διαπραγματεύονται αύριο οι μετοχές.

ΕΚΤΕΡ: Ξανά μεταξύ των ανοδικών που ξεχωρίζουν. Στο +2,77% και στα 2,60 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης