Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πώς επηρεάζει η αύξηση των επιτοκίων τα αποτελέσματα των εισηγμένων – Ποιες κερδίζουν, ποιες χάνουν

Πώς επηρεάζει η αύξηση των επιτοκίων τα αποτελέσματα των εισηγμένων – Ποιες κερδίζουν, ποιες χάνουν
Λόγω της μη αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων από τις τράπεζες δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση στα χρηματοοικονομικά έσοδα
Σχετικά Άρθρα
Εκεί που το growth είναι υψηλό η αύξηση των επιτοκίων δεν κατάφερε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο.
Η αύξηση των τόκων πάντως καταγράφεται ως αξιόλογη στα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής και κάποιες εταιρείες έχουν επηρεαστεί σημαντικά.
Επίσης να τονιστεί πως λόγω της μη αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση στα χρηματοοικονομικά έσοδα, ώστε να αντισταθμίσει την αύξηση στα αντίστοιχα έξοδα, εκτός και αν έχουν τοποθετηθεί τα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού ή σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
Οι μεγάλες εισηγμένες έχουν καλύψει την επιβάρυνση όπως φαίνεται και παρακάτω και οι περισσότερες και με το παραπάνω, ενώ υπάρχουν και αυτές που προχώρησαν σε αποπληρωμή δανείων, μειώνοντας τους τόκους και εκείνες που εισέπραξαν καλά ποσά ως χρηματοοικονομικά έσοδα.
Πιο αναλυτικά, ο συνολικός δανεισμός της Μυτιληναίος στο εξάμηνο πήγε στα 2,146 δισ. ευρώ από 1,775 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.
Τα πραγματικά σταθμισμένα μέσα επιτόκια δανεισμού του Ομίλου, την ημερομηνία του ισολογισμού είναι 3,81%.
Τα συνολικά χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν στα 46,2 εκατ. ευρώ από 36,01 εκατ. ευρώ.
Για τα τραπεζικά δάνεια πλήρωσε 33 εκατ. ευρώ από 21,7 εκατ. ευρώ.
O OTE από την άλλη λόγω της ισχυρής του θέσης και του χαμηλού δανεισμού κατέβαλε οριακά λιγότερα χρηματοοικονομικά και συγκεκριμένα 16,5 εκατ. ευρώ από 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ είχε και υψηλούς τόκους που εισέπραξε 5,3 εκατ. ευρώ από 0,9 εκατ. ευρώ.
Έχει συνολικό δανεισμό 1,2 δισ. ευρώ αλλά καθαρό μόλις 385 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ με 4,2 δισ. ευρώ συνολικό δανεισμό και 2,6 δισ. ευρώ καθαρό είχε χρηματοοικονομικά έξοδα 192,8 εκατ. ευρώ από 171,4 εκατ. ευρώ αλλά και υψηλότερα χρηματοοικονομικά έσοδα 60 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ προχώρησε σε αποπληρωμή δανείων με αποτέλεσμα οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις από 281 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 να υποχωρήσουν στα 34 εκατ. ευρώ.
Έτσι τα χρηματοοικονομικά έξοδα στο εξάμηνο μειώθηκαν στα 15,1 εκατ. ευρώ από 27,5 εκατ. ευρώ και παράλληλα τα χρηματοοικονομικά έσοδα αυξήθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ από 103 χιλ. ευρώ.
Στην Autohellas λόγω και των εξαγορών ο δανεισμός αυξήθηκε με το χρηματοοικονομικό κόστος να διπλασιάζεται στα 16,98 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ.
Έτσι παρά τη σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών τα καθαρά κέρδη είχαν σημαντικά μικρότερη αύξηση.
Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ήταν ένας από τους λόγους που η Quest δεν μπόρεσε να περάσει την αύξηση του τζίρου στα καθαρά κέρδη.
Συγκεκριμένα αυξήθηκαν στα 5,59 εκατ. ευρώ από 3,17 εκατ. ευρώ αν και ο συνολικός δανεισμός ήταν λίγο μειωμένος.
Η Παπουτσάνης στους τόκους πλήρωσε στις τράπεζες 647 χιλ. ευρώ από 219 χιλ. ευρώ στο περσινό πρώτο εξάμηνο και ο δανεισμός της σε σύγκριση με το τέλος του 2022 ήταν χαμηλότερος στο φετινό εξάμηνο.
Η Πετρόπουλος αύξησε δανεισμό και πλήρωσε τόκους 1,4 εκατ. ευρώ από 241 χιλ. ευρώ, αλλά βελτίωσε εντυπωσιακά τα EBITDA και την τελική γραμμή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης