Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Δίνει ώθηση η DBRS και το καλό κλίμα στην Ευρώπη – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Δίνει ώθηση η DBRS και το καλό κλίμα στην Ευρώπη – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Να έχει έρθει τέτοιο νέο για την αγορά και την οικονομία και να μην μπορείς να χαρείς εξαιτίας των τεράστιων καταστροφών. Η χώρα πρέπει να κάνει restart. Να αρχίσουμε από το μηδέν σε όλα. Έχει παραγίνει το κακό. Προφανώς και με τέτοιους όγκους νερού θα υπάρχουν καταστροφές, αλλά η συνολική διαχείριση ήταν απαράδεκτη. Το χρηματιστήριο θα ζυγίσει τις εξελίξεις, αλλά τα περιθώρια ανόδου πλέον είναι σημαντικά, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις αναλυτών.

Μετά από 13 χρόνια έχουμε ξανά επενδυτική βαθμίδα αλλά έχουμε και τεράστιες καταστροφές. Σημειώνουμε εκτός από το κόστος των αποζημιώσεων και το γεγονός ότι αυτές οι περιοχές είχαν παραγωγή που προσμετρούσε στο ΑΕΠ και είχε ένα αξιόλογο ποσοστό. Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με άνοδο καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες των επενδυτών. Καλές εντολές αγοράς στην προσυνεδρίαση και στα βαριά χαρτιά. Με καλό τζίρο και ισχυρή άνοδο το ξεκίνημα. Οι τράπεζες στο επίκεντρο αλλά και μετοχές που ευνοούνται από την αναβάθμιση. Άνω του 1,5% η άνοδος για το γενικό δείκτη, άνω του 2,5% για τον τραπεζικό.

DBRS: Η αναβάθμιση αποτελεί επίσης βασικό καταλύτη για το ελληνικό χρηματιστήριο, σημειώνει στο πρωινό της σχόλιο η Piraeus Securities για τους εξής λόγους:
α) Αποτιμήσεις: Η μείωση του κόστους κεφαλαίου μέσω της μείωσης του ασφάλιστρου κινδύνου χώρας και του κόστους δανεισμού των εταιρειών μαζί με τις καλύτερες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις στο τρέχον περιβάλλον υψηλών επιτοκίων,
β) Επενδυτικές ροές: Θα αυξηθεί η δεξαμενή των παγκόσμιων κεφαλαίων που επενδύουν σε ελληνικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένων των θεσμικών περιορισμών σε μεγάλες κατηγορίες επενδύσεων που δεν τους επιτρέπουν να επενδύσουν σε αγορές μη επενδυτικής βαθμίδας,
γ) Ταξινόμηση της αγοράς: Θα ανοίξει το δρόμο για την αναβάθμιση του ΧΑ στο καθεστώς του ανεπτυγμένου.

Συνολικά, με βάση τις τρέχουσες τιμές-στόχους στη λίστα των μετοχών που παρακολουθεί η χρηματιστηριακή και αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και στις οποίες έχει ήδη ενσωματώσει την επίδραση του χαμηλότερου κόστους κεφαλαίων που προκύπτει από την επενδυτική βαθμίδα, το περιθώριο ανόδου είναι 30% κατά μέσο όρο.
Τέλος, οι μετοχές με το μεγαλύτερο όφελος από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα είναι οι τράπεζες, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Ελληνικά Χρηματιστήρια.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Ενισχύονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης, υποχωρεί του ελληνικού κάτω από το 3,95%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ισχυρή άνοδο άνω του 3% για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Με λίγο μικρότερη άνοδο οι άλλες συστημικές.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Δυνατό και το δικό της ξεκίνημα και με όγκο περίπου 10 χιλ. τεμάχια ενισχύεται 2,56%.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Είναι από τις μετοχές που ευνοούνται σύμφωνα με αναλυτές και ενισχύεται άνω του 2%.

ΔΕΗ: Και αυτή ενισχύεται άνω του 2%.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Δημοσιεύει στο κλείσιμο αποτελέσματα εξαμήνου και κάποιοι αναλυτές βλέπουν 19 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη. Υπάρχουν πληροφορίες για καλύτερη πορεία. 

ΕΧΑΕ: Την ευνοεί η αναβάθμιση και είχε μία υπερβολική διόρθωση το προηγούμενο διάστημα. Είχε βρεθεί και κάτω από τα 5 ευρώ και μάλιστα σημαντικά. Σήμερα τα ξανακερδίζει και ενισχύεται 3%.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Έχει εργοστάσιο στη Λάρισα το οποίο πλημμύρισε και η εταιρεία θα αποζημιωθεί. Ζήτησε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής μέχρι να γίνει εκτίμηση της ζημιάς.

REVOIL: Καλό και το δικό της άνοιγμα. Βλέπαμε πωλητές στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά στα 2 ευρώ προσπαθούσαν οι αγοραστές να στηρίξουν. Στα 2,05 ευρώ και στο +4,06%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης