Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Quest: Στην επόμενη φάση διεκδίκησης της Κωτσόβολος – Τι επηρέασε τα κέρδη εξαμήνου και τι αναμένει για το 2023

Quest: Στην επόμενη φάση διεκδίκησης της Κωτσόβολος – Τι επηρέασε τα κέρδη εξαμήνου και τι αναμένει για το 2023
Συνολικά αναμένεται αύξηση πωλήσεων και EBITDA όπως στο πρώτο εξάμηνο για το σύνολο της χρήσης όμως με μία μικρότερη αύξηση στα κέρδη προ φόρων έναντι του 2022
Σχετικά Άρθρα
Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για τη διεκδίκηση της Κωτσόβολος έχει περάσει η Quest και όπως είπε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών το ενδιαφέρον έχει να κάνει με το γεγονός ότι έτσι μεγαλώνει το αποτύπωμά της στην αγορά λιανικής και συμπληρώνει τον κλάδο.
Τώρα η διαδικασία είναι στην ανάλυση των μεγεθών της εταιρείας και στην αποτίμησή της, με στόχο να έχει τελειώσει η πώληση στο τέλος του έτους, ενώ τον επόμενο μήνα θα έχει γίνει η αποτίμηση από την Quest.
Παράλληλα η εισηγμένη εξετάζει και εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής.
Για ανάπτυξη και νέες επενδύσεις αναμένεται να χρησιμοποιηθούν φέτος 30 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα οι αυξημένες αποσβέσεις, τα υψηλότερα επιτόκια και το γεγονός ότι υπήρχε έκτακτο κέρδος πέρυσι, ένα συνολικό ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ έφερε την εικόνα στα αποτελέσματα και την πίεση στη μετοχή.
Ο οικονομικός διευθυντής Μάρκος Μπιτσάκος, ανέφερε πως υπήρξε αύξηση αποσβέσεων λόγω επενδύσεων που έγιναν, αυξήθηκε το επιτόκιο στα δάνεια και πέρυσι από πώληση συμμετοχής υπήρχε έκτακτο κέρδος 1,5 εκατ. ευρώ.
Έτσι η αύξηση στα EBITDA δεν πέρασε στα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη.
Αναφορικά με τις προοπτικές στο σύνολο της χρήσης αναμένεται αύξηση πωλήσεων στην εμπορική δραστηριότητα και μείωση στα κέρδη προ φόρων λόγω τόκων και αποσβέσεων.
Σημειώθηκε πως πιέζονται τα περιθώρια στα προϊόντα της Apple και αναμένεται ανάκαμψη στον κλάδο των κλιματιστικών. Επίσης αναμένεται επέκταση στη δραστηριότητα στη Ρουμανία.
Στον τομέα της πληροφορικής αναμένεται η ανάπτυξη να συνεχιστεί στο σύνολο της χρήσης λόγω ισχυρής ζήτησης και συνεχιζόμενων επενδύσεων.
Στις ταχυδρομικές υπηρεσίες αναμένεται αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων και τέλος στις ανανεώσιμες πηγές αναμένεται βελτίωσε έναντι του πρώτου εξαμήνου λόγω των επενδύσεων.
Συνολικά αναμένεται αύξηση πωλήσεων και EBITDA όπως στο πρώτο εξάμηνο για το σύνολο της χρήσης όμως με μία μικρότερη αύξηση στα κέρδη προ φόρων έναντι του 2022.
Υπενθυμίζεται πως το 2022 είχε καθαρά κέρδη 41,4 εκατ. ευρώ.
Διατηρεί ισχυρή ρευστότητα ο όμιλος με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε μετρητά και γραμμές χρηματοδότησης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης