Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι άριστοι του ελληνικού δημοσίου, δεν μπορούν να βρουν… άριστους για μέλη διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ

Οι άριστοι του ελληνικού δημοσίου, δεν μπορούν να βρουν… άριστους για μέλη διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ
Απογοητευτική η εικόνα της μετοχής της ΕΥΔΑΠ
Σχετικά Άρθρα
Το επιτελικό κράτος απογοητεύει καθημερινά στα μεγάλα αλλά και στα μικρά, στα δύσκολα αλλά και στα εύκολα.
Σε ένα εύκολο αυτή τη φορά, αφού από ακρίβεια, φωτιές, πλημμύρες έχουμε χορτάσει και απογοητευτεί όσο δεν πάει άλλο, αυτό της ΕΥΔΑΠ.

Χθες, στη γενική συνέλευση ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, του μεγαλύτερου μετόχου πλέον αφού γύρισαν οι μετοχές σε αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ, ζήτησε την αναβολή απόφασης των θεμάτων που αφορούν στην εκλογή των 9 μελών του διοικητικού συμβουλίου από το μέτοχο πλειοψηφίας και τον ορισμό ανεξάρτητων μελών στο Δ.Σ.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμα καταλήξει στα ονόματα και μάλλον κυρίως σε αυτό του προέδρου καθώς φαίνεται πως η Θεοδώρα Βαρβαρίγου θα αντικατασταθεί, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα ο… άριστος.
Ο Χάρης Σαχίνης παρά τα απογοητευτικά νούμερα του 2022, που οφείλονται κυρίως στην ενεργειακή κρίση και στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν αύξησε τα τιμολόγια, παραμένει στη θέση του.
Αυτά με βάση τα σημερινά σενάρια, αλλά όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καταλήξει ακόμα.

Προφανώς και αυτή η εξέλιξη εκθέτει το μέτοχο, την εταιρική διακυβέρνηση, την ίδια την εταιρεία ως εισηγμένη και προσθέτει περισσότερα αρνητικά στο ήδη βαρύ κλίμα για τη μετοχή.
Μάλιστα μέτοχος, αναφέρθηκε στην απογοητευτική πρόταση διανομής μερίσματος (0,02 ευρώ ανά μετοχή) και στα αποτελέσματα της διοίκησης, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση.
Η διοίκηση μάλιστα τόνισε πως έχει το δεύτερο φθηνότερο τιμολόγιο στον κόσμο! 
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε πρόταση στο Δ.Σ. να δοθεί κάτι παραπάνω ή ακόμα και να διατηρηθεί η ίδια μερισματική πολιτική αφού τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στα 300 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον κάποιοι υπολογισμοί δείχνουν πως αν ζητούσε μία αύξηση 1 ευρώ στο τιμολόγιο (που είναι το δεύτερο φθηνότερο στον κόσμο) θα άλλαζαν τα μεγέθη, ενώ η επιβάρυνση είναι ελάχιστη, την ώρα που νοικοκυριά πληρώνουν για κινητά, σταθερά, internet πολλά περισσότερα το μήνα. 
Η διοίκηση παρουσίασε το έργο της τα τελευταία χρόνια και ο κ.Σαχίνης τόνισε ότι η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία μετά τη διευθέτηση του θέματος τιμολόγησης του αδιύλιστου ύδατος και την αύξηση των επενδύσεων.

Για τα επόμενα 10 χρόνια επενδύει 900 εκατ. ευρώ η ΕΥΔΑΠ εκ των οποίων το 90% χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ξεπερνάει τα 1,5 δισ. ευρώ. 
Έργο Ψηφιακού μετασχηματισμού θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, αλλά και θα ξεκινήσει έργο 400 εκατ. ευρώ με σκοπό να μειωθούν οι διαρροές.
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε πως αυτή τη φορά δεν δόθηκε η δυνατότητα σε δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις, ενώ δεν υπήρξε και κάποια αναφορά για τη μέχρι σήμερα πορεία, όπως συνηθίζεται στις γενικές συνελεύσεις εταιρειών, δηλαδή να μη μιλάνε οι διοικήσεις μόνο για την προηγούμενη χρήση αλλά και για την τρέχουσα.
Να σημειωθεί πως η ΕΥΔΑΠ από τον περασμένο Απρίλη όπου η διοίκηση είχε πει στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι δεν θέλει να αυξηθούν τα τιμολόγια και έχοντας παρουσιάσει τα απογοητευτικά αποτελέσματα έτους, διολισθαίνει και δεν είχε καμία συμμετοχή στη μεγάλη άνοδο της αγοράς.
Επιπλέον καταγράφει απώλειες στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης