Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Διατηρεί το guidance ο ΟΠΑΠ για το 2023 – Στο επίκεντρο υψηλότερες αμοιβές στους μετόχους

Διατηρεί το guidance ο ΟΠΑΠ για το 2023 – Στο επίκεντρο υψηλότερες αμοιβές στους μετόχους
Τελειώνει το πρόγραμμα επανεπένδυσης, ξεκινάει η αγορά ιδίων μετοχών και το συνολικό μέρισμα θα είναι πιο ισορροπημένο μεταξύ προσωρινού και τελικού
Σχετικά Άρθρα
Τα ισχυρά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου και η ισχυρή ρευστότητα του ΟΠΑΠ φέρνουν καλύτερες αμοιβές για τους μετόχους και παράλληλα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η εκτίμηση της διοίκησης θα επιβεβαιωθεί.
Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης από τον Jan Karas, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΠΑΠ, ο Οργανισμός θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και παράλληλα θα επιστρέψει στους μετόχους τα υψηλότερο μέρισμα που μπορεί να διανείμει.
Υπενθυμίζεται πως, η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για EBITDA 740-760 εκατ. ευρώ και ανακοίνωσε διανομή προμερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή που είναι ιστορικά υψηλή και σχεδόν διπλάσια από την καλύτερη εκτίμηση των αναλυτών.
Η διοίκηση ανέφερε πως από τη μέρα της εισαγωγής στο χρηματιστήριο, ο ΟΠΑΠ έχει δώσει σε διανομές στους μετόχους 25,3 ευρώ ανά μετοχή με τη μέση μερισματική απόδοση να είναι 8.5%.
Το πρόγραμμα από την άλλη, επανεπένδυσης φτάνει στο τέλος του και ξεκινάει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 150 εκατ. ευρώ με διάρκεια έως το τέλος του 2024.
Η αγορά ιδίων μετοχών είναι πρόσθετη αμοιβή των μετόχων και δεν αλλάζει τη μερισματική πολιτική.
Πάντως, όπως ειπώθηκε πλέον οι ετήσιες διαμονές θα είναι πιο ισορροπημένες μεταξύ προμερίσματος και τελικού μερίσματος.
Αυτή η αναφορά κάνει αρκετούς αναλυτές να περιμένουν υψηλότερη συνολική διανομή έναντι του 1,50-1,55 ευρώ που περίμεναν, με κάποιες χρηματιστηριακές (π.χ. Eurobank Equities) να αναφέρει πως ίσως πάει στα 1,70 ευρώ.
Η διοίκηση στοχεύει επίσης στη διανομή του μεγαλύτερου μέρους των κερδών, αφού πλέον ο καθαρός δανεισμός είναι ελάχιστος (90 εκατ. ευρώ στο τέλος του εξαμήνου), ενώ το επιτόκιο των δανείων είναι μόλις στο 2,5% (μέσος όρος).
Σημειώνεται επίσης πως η σχέση καθαρού δανεισμού προς κυλιόμενου EBITDA είναι μόλις 0,1 φορές.
Όπως αναφέρθηκε συνεχίζονται οι κινήσεις ενίσχυσης τόσο του διαδικτυακού business όσο και των καταστημάτων.
Η πορεία του OPAPONLINE.gr έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής μεγάλες προσδοκίες, το OPAP Store App επίσης πηγαίνει εξαιρετικά, ενώ επενδύει και στα VLTs με νέες μηχανές και νέα καταστήματα.
Ο ΟΠΑΠ λάνσαρε το πρώτο δωρεάν παιχνίδι στα καταστήματα και ήδη μέσα σε 53 μέρες έχει προσελκύσει 150 χιλ. παίκτες.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ κατέγραψε ράλι στη χθεσινή συνεδρίαση, η αποτίμηση ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ με τον Οργανισμό να γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη σε κεφαλαιοποίηση μετά την Coca Cola, ενώ στην τρίτη θέση πέρασε ο ΟΠΑΠ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης